»

Hekerji in krekerji napadajo Denuvo

TorrentFreak - Pred letom je ena najbolj znanih skupin za lomljenje protipiratskih zaščit na igrah 3DM ugotavljala, da so pred celotno branžo težki časi. Zaščita, ki jo pripravlja podjetje Denuvo, je bila že tako dobra, da so se pojavljala resna vprašanja, ali bo čez dve leti za nove igre na voljo sploh še kakšen crack. Ob tem so na pol v šali dodali, da bo to eksperiment, ki bo pokazal, v kolikšni meri piratstvo resnično vpliva na prodajo iger. Toda stvari se obrnejo drugače in danes Denuvo ne velja ravno za trdnjavo nedostopnosti.

Resident Evil 7 je izšel 24. januarja in manj kot teden dni po svetovnem izidu je bila igra že zlomljena, čeravno je uporabljala slavno zaščito Denuvo, kar je eden večjih spodrsljajev. V zadnjem letu so uspešno zlomili kakšnih 20 iger z zaščito Denuvo, torej so bile bojazni o koncu piratstva pretirane. V...

27 komentarjev

AMDju prepovedano reklamiranje

The Register - Nizozemske oblasti so so AMDju prepovedale izvrševanje njihove oglaševalske akcije za procesor Athlon 64, ker bi naj le-ta bila zavajajoča.

Namreč kampanija potencialnim uporabnikom sporoča, da jim ne bo več treba skrbeti zaradi virusov in to zaradi Enchanced Virus Protection Technology. Kar pa moti Reclamecode Commiseie, ki je kriv za prepoved, pa je dejstvo, da ta zaščita deluje samo na operacijskem sistemu Windows XP z nameščenim Service Pack 2.
Tako so s pojasnilom, da AMDjeva kampanija zavaja uporabnike, preprosto prepovedali oglaševanje produkta v državi.

35 komentarjev

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

The story goes on

The inquirer - Skoraj ne mine teden, da ne bi poročali, kako se podjetja trudijo, nekatere mesece in mesece, z izdelavo zaščit proti kopiranju. To, da jih potem v trenutku s salotejpom obidejo vsi, ki jim le-te niso pri srcu, najbrž veste.
Sedaj je novo železo v ogenj poslal JVC v sodelovanju z japonskih Hudsonsoftom. In čim so poskusili tokrat?
V procesu tiskanja CD-jev se v medij vtisne poseben varovalni ključ, ki onemogoča, da bi medij kopirali, saj naj bi rezultat bil medij, poln napačnih podatkov. Zaščita naj bi delovala pri CD in DVD medijih, vprašanje pa je, če bo sploh delovala.

Nagradno vprašanje za bralce: Koliko časa bodo porabili od začetka trženja do obidenja zaščite bratje piratje?

8 komentarjev

Bijejo piratom zadnje ure?

The Register - Vsaj tako trdijo pri izraelski firmi Doc-Witness, ki je razvila posebno tehnologijo zaščite CD in DVD medijev. Za razliko od softverskih metod, ki so jih sedaj razvijali v ta namem (ki pa so se vse po vrsti izjalovile), so pri Doc-Witness razvili pametno kartico (smart card), ki se vgradi v sam medij, in onemogoča izdelovanje delujočih kopij. Logika je preprosta, če ni kartice v kopiji, potem tudi podatki niso dosegljivi.
Kot pravijo fantje na Registru, je tehnologija sicer obetajoča, drugo vprašanje pa je cena. Torej, vprašanje iz naslova je retorično.
BSA pa v jok in na drevo..

15 komentarjev

Zaščite so lahko tudi nevarne!

Slashdot - Po poročanju te strani, so razne zaščite, ki "krasijo" nekatere glasbene CD-je lahko tudi nevarne, saj vam lahko poškodujejo računalnik. Po poročanju lastnika iMaca je Celinin CD z naslovom A New Day Has Come trajno poškodoval njegov računalnik, saj se CD enota ni hotela odpreti, računalnik pa se ni hotel ponovno zagnati. Vendar pa to še zdaleč ni edini album, ki vam lahko povzroči preglavice. Poleg tega naj bi bili problematični tudi Soundtrack od Star Wars: Episode II, nekateri Shakirini albumi in še kaj bi se našlo. Seveda pa taki CD-ji ne povzročijo težav samo Macom, ampak tudi nekaterim računalnikom PC. Založniki sicer opremljajo glasbene CD-je z napisi, da niso primerni za iMace/PC-je, vendar pa izgleda, da marsikateri uporabnik to ignorira. Ravno zaradi tega so se nekatere skupine odločile, da naredijo seznam naslovov glasbenih albumov, ki so za računalnike preveč "problematični", da bi jih lahko predvajali....

16 komentarjev

Glasbeni založniki bodo znižali cene svojih CD-jev?

Short News - Pisanje tretje novice je bil zame kar trd oreh, saj se pred novim letom ne dogaja prav nič novega, testi strojne opreme pa se ponavljajo. Očitno bo Slo-tech za novo leto trpel zaradi pomanjkanja novic. Trpeli pa bodo tudi glasbeni založniki, saj jim "Napster like" servisi odžirajo vedno več kupcev, ki namesto, da bi kupili drag glasbeni CD raje sedejo za računalnik, odklikajo do WinMX-a in si snamejo najnovejši glasbeni naslov. Če bodo hoteli konkurirati tem servisom, bodo morali privabiti stare kupce. Stari kupci pa bodo prišli nazaj le, če bodo glasbeni založniki ponudili določene ugodnosti. Znižanje cen bi bilo že kar v redu ugodnost, kajne? No, če si ogledamo številne analize, je znižanje cen kar verjeten poseg. Vsaj tako pravijo na ShortNews.

8 komentarjev

Cactus Data Shield razbit

TechTV - Gotovo se še spomnite mojih poletnih novic o raznih zaščitah, ki so jih glasbeni založniki začeli mrzlično vgrajevati v svoje glasbene CD-je. Med številnimi zaščitami se je našla tudi Cactus Data Shield, ki naj bi glasbene CD-je učinkovito varovala pred zloglasnim ripanjem in kompresiranjem v MP3. Kako ta zaščita deluje? Ko vstavite CD s to zaščito v računalniško CD enoto, se bo avtomatično pognal predvajalnik, ki je vgrajen v CD, s katerim boste edino lahko poslušali glasbo, ki je posneta ne CD. Teoretično je Cactus Data Shield močan, v praksi pa se izkaže, da za razbitje le-tega ni potrebno niti posredovanje hekerjev. Raziskave strani TechTV so pokazale, da nekateri sistemi s pogoni DVD brez težav spregledajo zaščito, glasbo zripajo na disk, od koder jo lahko mirno predelamo v datoteko MP3. Testirali so samo Dellove sisteme, ki vsebujejo enoto NEC DV-5700A. Enota ni naprodaj. Gotovo se da zaščito obiti tudi na drugih DVD enotah, če pa ne, pa itak ne preostane nič drugega, kot...

3 komentarji

Bertelsmann kupil Cactus licenco

The Register - Gotovo se še spomnite Tomijeve novice, v kateri se je malce dotaknil najnovejšega "anti-rip" sistema Cactus, ki ga je izdelalo izraelsko podjetje Midbar. Okrog Cactusa so se razširile razne govorice, da naj bi uničeval zvočnike, vendar podjetje Midbar zaenkrat vse te govorice zanika. Vendar govorice gor ali dol, Cactus je postal precej zanimiv za nekatere založnike. Prvi ga je opazil Sony, sedaj pa so se zanj odločili še pri Bertelsmannu, kjer ga bodo uporabili v svoji podružnici Sonopress. Kot morda že veste, Cactus uporablja precej zvito zaščito, saj dodaja skladbam šum, ki pa ga sistemi proti šumu v CD predvajalnikih izničijo. Nekateri poznavalci sicer pravijo, da glasba s tako zaščito ni nikoli takšna, kot bi morala biti, vendar za večino uporabnikov kvaliteta ustreza. Kakor hitro pa ploščo vstavimo v računalniško CD enoto, pa le-ta CD-ja predstavi kot skupek podatkov. Če se odločimo, da bomo CD ripali, bomo dobili skladbe, ki bodo vsebovale ogromno šuma. Cactus tehnologija pa...

1 komentar

Sony razvija varne audio CD-je

Slo-Tech - Glede na to, da ima večina ljudi svojo najljubšo glasbo presneto ( jaz se štejem za izjemo ), se je Sony lotil projekta, ki naj bi zagodel vsem tem. Razvija namreč sistem Cactus Data Shield, ki ob kopiranju CD-ja namesto glasbe posname šum. Ta pa naj bi po njihovem bil sposoben uničiti zvočnike. Sicer, če pa dobro pomislite, glasbo še vedno lahko posnamete v mp3, potem pa iz tega dobite nov audio CD.. .

Ta zaščita je nek ustreznik Macromediine SafeAudio zaščite, za katero pa se je že našlo zdravilo. Kot vsaka druga zaščita, bo tudi ta najverjetneje obsojena na propad, saj zdolgočaseni hekerji kar hrepenijo po novih izzivih. Thanx, Tomi.

3 komentarji

Antipiratska zaščita @ Codemasters

Overclockers Australia - Danes je bil naporen dan, saj sem bil izredno športno aktiven (če koga zanima: naredil sem 100 km s kolesom). Ker sem precej sesut in mi je misel na novice zadnja stvar, bom danes malo bolj kratek.

Založniki že dolgo časa bijejo nedokončani boj s pirati. V obupu poizkušajo na vse načine zajeziti piratsko ponudbo, vendar jim to ne uspeva ravno najbolje. Ena zadnjih možnosti, ki bi lahko pokopala piratsko presnemavanje iger in drugih programov so razne zaščite, ki jih programerji vgrajujejo v sam program. Zaščite so videti obetajoče, vendar kaj, ko se na internetu najdejo cracki še preden je določena igra/program izdana (!). Revolucijo na področju antipiratskih zaščit naj bi prinesel Codemasterjev (Colin McRae Rally 1 in 2, Toca, ...) protipiratski sistem FADE. FADE bo preprečeval proizvajanje ponaredkov (kopije originalov). Njegovo delovanje pa bo precej preprosto: če bo FADE prepoznal igro kot že igrano od drugega človeka (ki si lasti original), bo na ponarejeno igro deloval do...

10 komentarjev