»

IMessage, Edge in Bing v Evropi ne bodo deležni strožjih pogojev delovanja

Evropska komisija - Iz Evropske komisije so v torek sporočili, da storitve iMessage, Edge, Bing in Microsoftovo oglaševanje niso platforme, ki bi si po sveži uredbi DMA zaslužile strožjo obravnavo.

Ko je Evropska komisija lanskega septembra obelodanila spisek tako imenovanih vratarjev interneta (gatekeepers), je bila na njem šesterica velikanov, za katere se smatra, da ključno oblikujejo našo rabo spleta: Alphabet, Apple, Amazon, ByteDance, Meta in Microsoft. Njihove storitve, ki spadajo v skupino "ključnih" (Core Platform Service), so po novi uredbi Digital Markets Act (DMA) podvržene strožjim pravilom delovanja; med drugim bodo morale zagotavljati več odprtosti in sodelovati s konkurenčnimi storitvami. V primeru pogovornih aplikacij to denimo pomeni, da se bodo morale na nek način povezati z drugimi in v Meti so na začetku meseca pričeli razkrivati, kako bomo lahko v WhatsAppu sprejemali sporočila od zunaj. Toda ni nujno, da vse aplikacije omenjene šesterice zapadejo pod ključne. Osnovna kriterija...

3 komentarji

Microsoft Bing in Apple iMessage ne želita na seznam vratarjev DMA

Financial Times - Jutri bo Evropska komisija objavila pomemben seznam, ki bo vplival na ravnanje in poslovanje tehnoloških velikanov. Na seznamu bodo storitve, ki so po aktu DMA (Digital Markets Act) posebej velike in vplivne, zato terjajo strožjo regulacijo. Na seznamu bodo tako podjetja kot njihove storitve. Pogoji za uvrstitev na seznam so prihodki in število uporabnikov. Storitve na seznamu bodo morale svoje delovanje v šestih mesecih prilagoditi DMA.

Nekatere storitve, ki sodijo med tako imenovane vratarje (gatekeepers), niso sporne. Da Microsoft ne bo mogel ugovarjati uvrstitvi Windows na seznam, je logično. Precej drugačen položaj pa ima njihov iskalnik Bing, ki niti približno ni tako priljubljen kot Google. Sodi Bing na seznam? Microsoft meni, da ne, o čemer že več tednov prepričuje uradnike v Bruslju in za kar intenzivno lobira. Podobno trdi Apple, ki ne želi iMessage na seznamu.

Pogoja sta letni promet 7,5 milijarde evrov, tržna kapitalizacija vsaj 75 milijard evrov in vsaj 45 milijonov...

2 komentarja

Amazon: nismo zelo velika spletna platforma

Slo-Tech - Amazon meni, da niso zelo velika spletna platforma (VLOP), kot jo definira akt o digitalnih storitvah (DSA) Evropske unije. Aprila letos je Evropska komisija izdala seznam 19 spletišč, ki se po DSA štejejo kot zelo velike spletne platforme ali iskalniki, med katerimi je tudi Amazon. Zanje veljajo posebna pravila in omejitve, s čimer se ščitijo evropski potrošniki in konkurenca. A Amazon se s tako uvrstitvijo ne strinja.

Zapisali so, da se strinjajo z namenom DSA in da se zavzemajo za zaščito potrošnikov pred nezakonitimi izdelki in vsebinami, a da niso zelo velika spletna platforma. Amazon trdi, da je smisel DSA odpravljanje sistemskih tveganj, ki nastanejo na platformah, ki večino svojih prihodkov ustvarijo z oglaševanjem in katerih glavna poslovna dejavnost je distribucija vsebin. Amazon pa je trgovec, vztrajajo, ki večino prihodkov ustvari iz prodaje izdelkov. Dodajo, da niso niti največji trgovec v EU, zato je njihova vključitev na seznam diskriminatorna in nepravična.

Zato...

11 komentarjev

DSA izpostavlja 19 velikih spletišč

Evropska komisija - Lani sprejeta uredba o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah oziroma DSA) prinaša vrsto varovalk in zaščit za uporabnike spletnih storitev, ki so še posebej stroge za velike platforme in ponudnike. Čeprav smo lahko slutili, kdo bo to, je Evropska komisija sedaj izdala seznam 19 spletišč, ki so zelo velike spletne platforme (VLOP) in zelo veliki spletni iskalniki (VLOSE). Povejmo, da gre za spletišča, ki imajo lahko tudi istega lastnika. Tak primer je Google, ki ima na seznamu kar pet spletnih mest, in Meta, ki ima dve.

Med iskalniki sta po pričakovanjih na seznamu Google in Bing. Spletne platforme pa so Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube in Zalando. Na seznam so se uvrstile, če imajo več kot 45 milijonov obiskovalcev mesečno. Sedaj bodo zanje veljali strožji pogoji, izpolnjevati pa jih bodo morala...

10 komentarjev

Več držav z izraelskimi orodji vohunilo za novinarji in aktivisti

Madžarska novinarja Szabolcs Panyi in Andras Szabo

Slo-Tech - Več kot 80 preiskovalnih novinarjev iz 17 držav, ki jih je koordiniral Forbidden Stories, je danes razkrilo izsledke obsežne preiskave, v kateri so odkrili dokaze o vohunjenju več držav zoper lastne državljane, ki so jih označile kot nevarne: novinarje in aktiviste. Uporabljali so orodje izraelskega podjetja NSO Group, ki ga podjetje oglašuje za uporabo v boju zoper kriminalce. Toda več kot deset držav, med njimi tudi članica Evropske unije, ga je usmerilo zoper nezaželene faktorje, kot so novinarji, akademiki, verski voditelji, zagovorniki človekovih pravic in aktivisti. Možno je, da so orodje, ki se imenuje Pegasus, uporabljali tudi zoper tuje diplomate, uradnike in vodje držav, kar predstavlja mednarodno vohunjenje.

Preiskovalni novinarji so pridobili seznam 50.000 telefonskih številk, ki so bile domnevno zanimive za vlade in so jim prisluškovali. Amnesty International je analizirala 67 telefonov, ki so pripadali telefonskih številkam s seznama, in ugotovili, da jih je bilo 23...

17 komentarjev

EU pripravlja strožjo zakonodajo za digitalne trge in storitve

[dodaj]

Slo-Tech - Evropska komisija je danes razkrila predloga novih aktov DSA in DMA (Digital Services Act in Digital Markets Act), ki prinašata največje spremembe na področju digitalnih platform, trgovine in konkurenčnosti v zadnjih 20 letih. Evropska komisarja Margrethe Vestager in Thierry Breton, ki sta vodila pripravo nove zakonodaje, sta ob tem dejala, da poslovni in politični interesi peščice podjetij ne smejo določati naše prihodnosti. Ker večina platform, ki so danes dominantne, ob predstavitvi trenutno veljavnih predpisov leta 2000 sploh še ni obstajala, je posodobitev nujna. Zagotoviti je treba, da imamo orodja, ki zagotavljajo spoštovanje pravil in načel povsod, sta še dodala.

Ni skrivnost, da je zakonodaja usmerjena zlasti proti brzdanju Googla, Appla, Amazona in Facebooka, ki so vsi ameriška podjetja. To do neke mere oži nabor orodij, ki jih ima EU na voljo, ne pa bistveno. Evropska komisija ta podjetja označuje kot vratarje interneta, saj postavljajo pravila igre tako za svoje...

26 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Če bi Slo-tech omogočal poljubne avatarje:
bi jih zagotovo izklopil33%
(391)
bi jih z veseljem gledal33%
(390)
bi si jih občasno ogledal16%
(185)
ne mi omenjat avatarjev15%
(177)
bi nehal obiskovati Slo-Tech4%
(50)
Skupaj glasov: 1193
Tako, pa smo opravili s trenutno anketo. Glede na rezultate ankete si poljubnih avatarjev srčno želi tretjina uporabnikov, kar je bistveno več od naših ocen. Vendar še vedno premalo, da bi ta hip spustili vse ostalo in se lotili avatarjev. Avatarji so tako dodani na seznam stvari, ki bi jih bilo lepo implementirati na tej strani, vendar na tem seznamu niso prav visoko. Za začetek bomo po petih letih zamenjali design.

59 komentarjev