»

Tišanje računalnika

Virtual-Underground - In še en članek nekoga, ki mu je prekipelo zaradi oglušujočega hrupa, ki so ga sposobni proizvest ventilatorji, ki hladijo vroče procesorje, da ne omenjam ventilatorjev v napajalniku in piskanja diska. Torej, članek, v katerem avtor poskuša spravit hrup računalnika, v katerem tiktaka Athlon XP 2100+, na sprejemljivo raven. Kako se je tega lotil, koliko je za to odštel in predvsem ali je bilo vredno truda (in denarja) pa izveste v članku.

3 komentarji

Hladilnik za Hammerja

X-Bit Labs - Za novo generacijo AMDjevih procesorjev bomo rabili tudi nove (močnejše) hladilnike. Podjetje Dynatron je že napovedalo svojo rešitev za hlajenje Hammerjev, celotna zadevica bo merila 78*74*55mm, izdelana bo iz aluminija, na njej pa se bo vrtel 70 milimetrski ventilator, ki bo povzročal 36dB hrupa.

Kar je še zanimivo pri tej novici je to, da je Dynatron tudi podjetje, ki proizvaja 'BOX' hladilnike za AMD. Mogoče to pomeni, da bodo Hammerji kmalu na pohodu?

16 komentarjev

Akasa Silver Mountain 2Q

Viper's Lair - Mogoče hrupnost ventilatorja pred časom niti ni bila tako pomembna postavka pri nakupu procesorskega hladilnika, a dejstvo je, da danes zna zmogljiv in glasen hladilnik narediti že skoraj vsak, medtem ko je izdelava primerkov, ki se lahko pohvalijo tako z zmogljivostjo, kot tudi majhno glasnostjo delovanja postala umetnost, ki se jo lotijo samo tisti, ki svoj posel dobro obvladajo. Akasa zagotovo spada med proizvajalce, ki izdelujejo hladilnike po slednjih pravilih, saj se lahko Silver Mountain 2Q pohvali tako z zmogljivostjo in tihostjo delovanja. Vsaj tako pravijo na Viper's Lair, kjer si lahko preberete test tega čuda.

0 komentarjev

Boj proti hrupu

HWGuru - Mogoče se kdo kar malce nostalgično spominja časov, ko navijanje ni bilo še tako popularno in povprečen PC še ni spominjal na današnje zanesenjaške "kište", ki lahko vsebujejo tudi 10 ali več ventilatorjev. Vendar pa vedno večje gretje procesorjev in ostalih komponent zahteva svoj davek in hočeš nočeš se ti v ohišju kolikor toliko zmogljivega računalnika takoj naberejo štirje ventilatorji, ki pa povzročajo določeno količino hrupa, ki je lahko zelo moteč za določeno skupino ljudi. Lahko kaj storimo proti temu? Rešitev je veliko, ena izmed najbolj preprostih pa je raba Akasinih oblog, ki "vpijajo" hrup. Te obloge so testirali na tej strani, avtor pa navaja, da je razlika pri...

2 komentarja

Iskanje čim tišjega ohišja

OC Prices - Na OcPrices.com so stestirali ohišje, namenjeno vsem, ki vas moti hrup delujočega računalnika. Ohišje, ki ga izdeluje Noise Control, se imenuje 'whisper box' in naj bi zaustavilo kar 90% hrupa, ki ga povzroča računalnik. Vsekakor stvarca, vredna razmisleka za vse, ki vas moti hrup abaka, vendar se vam ne da ukvarjat z 101 improvizacijo preprečevanja hrupa, ki v veliki večini primerov nima želenega učinka... Test se nahaja tukaj.

0 komentarjev

Hrup!

Tweak3D - Že res, da so današnji računalniki postali vse bolj zmogljivi, vendar pa tudi zmogljivost zahteva svojo ceno. Med komponente, kjer se zmogljivost drago plača, spadajo procesorji. Tu se zmogljivost ne plača samo v denarju, ampak tudi v hrupu, ki ga proizvajajo zmogljivi ventilatorji, ki so nujno potrebni za vzdrževanje kolikor toliko normalne temperature vedno bolj energetsko požrešnih procesorjev. Za vse tiste, ki enostavno ne morete/znate odmisliti hrupa, ki ga proizvajajo številni ventilatorji v ohišju vašega računalnika, je Tweak3D spisal članek na to temo. Žal članek ne govori o tem, kako utišati računalnik, ki ga trenutno posedujete, ampak samo svetuje, katere komponente morate kupiti, ko se odločate za nov računalnik. In katere komponente so to? Kliknite sem in izvedeli boste.

4 komentarji

Nadzor RPM-ja pri ventilatorjih

Overclockers Australia - Vsi ventilatorji imajo določeno število RPM-jev (rotations per minute) ali obratov na minuto. Nekateri več, nekateri manj. Tisti z največ obrati so resda učinkoviti, vendar se velikokrat izkažejo kot zelo glasna rešitev. Slej ko prej se marsikdo naveliča glasnega ventilatorja in si ga želi čimprej vsaj malce utišati. Toda kako? Preberite si ta članek, ki je eden izmed najboljših in izvedeli boste kako. Če ne obvladate dela z elektriko, bo sicer treba poiskati sorodnika, ki obvlada elektrikarska dela, to pa je tudi vse. Uživajte v branju.

2 komentarja

Vjjjjjeliko hlajenje

GideonTech - Andrew iz GideonTech se je, zaradi rivalstva, spravil narediti zelo močno zračno hlajenje. Ker ima njegov prijatelj dobro ventiliran sistem, ga more on imeti še boljšega. Vzel je ogromen ventilator in ga vgradil. Ker je proizvajal preveč hrupa, je izdelal še regulator hitrosti. Ker še to ni bilo zadosti je naredil usmernik zraka.
Ob vsem tem pa sem na fotografijah opazil precejšno konstrukcijsko napako. Kjer ima ventilator, ki mu zrak vlače noter, ni naredil lunknje (blowhole). Zato ta magalomanski ventilator sploh ne pride do izraza, ker nima od kje vleči zraka. Lahko pa se tudi motim. Presodite sami

1 komentar

Utišajte ventilator!

PC Critic - Če ste se ušteli pri nakupu in hladilnika in morate sedaj prenašati hrup, ki ga proizvaja ventilator, potem bo ta članek ravno pravšnji za vas. Vendar vas opozarjam, da ga uporabite samo v skrajni sili. Če so triki z vato, volno, žeblji (se še spomnite, kako je neki tip tako utišal Delto?) in vsem drugim alternativam odpovedali, potem je edina rešitev nižanje voltaže samega ventilatorja. Z nižanjem voltaže se namreč zniža tudi število obratov, kar pa povzroči zvišanje temperature procesorja. Če se boste postopka lotili, pa itak presodite sami. Na OC Australia je bilo kar nekaj govora o teh stvareh, sam pa sem mnenja, da take stvari ne vplivajo ravno blagodejno na "zdravje" ventilatorja.

9 komentarjev

Izdelava LCD-ja

Extreme Overclocking - Joj, kako bi bilo fino, če bi imel izpis temperature tudi na ohišju. Samo ne mislim tusti CompuNurse, ampak vse, kar bi jaz želel in v zaporedju, ki bi ga jaz določil. Samo kako? Tako. Vse je nazorno predstavljeno na videu! Sicer bi tak projek stal kar nekaj denarja, ampak kaj ti bo denar, če imaš coolsko ohišje? Thx Tomi.

1 komentar