»

Igra za geeke: bodi operacijski sistem

Slo-Tech - Internet je obnorela igra You're the OS, ki je namenjena največjim geekom ali pa vsem, ki želijo od daleč spoznati delovanje operacijskega sistema. V osnovi gre za preprosto igro, ki jo igramo v brskalniku in sestoji iz besnega klikanja z miško. Kot pravi ime, smo v igri operacijski sistem. Avtor Pier-Luc Brault je pojasnil, da igra sicer ni nastala z mislijo na pedagoške cilje, a lahko ljudem predstavi koncepte upravljanja procesov in uporabe pomnilnika. Brault je - lahko bi uganili - učitelj računalništva in dodaja, da je igra namenoma poenostavljena in ni realističen opis dogajanja, so pa koncepti podobni.

Pravila igre so preprosta. Uporabnik mora poskrbeti, da se na omejenem številu jeder, z omejeno količino pomnilnika in dogodki I/O procesi izvajajo čim hitreje in čim bolj nemoteno. Če jim zmanjka sredstev, se ustavijo in ko stojijo predolgo časa, jih nestrpni uporabnik predčasno konča. Sčasoma ga to ujezi dovolj, da računalnik ponovno zažene - in igro smo izgubili.

Igra...

3 komentarji

Izvorna koda Far Cry pricurljala na splet

Slo-Tech - Nekdo je na internet pripel skorajda celotno izvorno kodo originalne igre Far Cry, ki je izšla davnega leta 2004 in rodila izjemno uspešno franšizo. Na internetni strani archive.org se je znašla koda, ki nosi oznako verzije 1.34. Po prvih preizkusih kodi ni popolna, a ne manjka veliko.

Kdo je kodo konec junija naložil na splet, ni jasno. Far Cry je izšel leta 2004 na pogonu CryEngine in je imela za svoj čas izjemno grafiko. Čeprav igra ni več komercialno pomembna, založniki vseeno niso vedno navdušeni nad deljenje izvorne kode. Precej drugačnega mnenja so navdušenci nad starejšim igrami, skupnosti za njihovo ohranjanje, modificiranje in vsi, ki jih zanima koncept pisanja iger.

Koda ob prevajanju javi 332 napak, kar kaže na njeno nepopolnost. Komentatorji ugotavljajo, da gre verjetno za verzijo, ki je bila namenjena vgradnji zaščite DRM. Dokler je ne odstranijo, je na voljo tudi na Githubu.

8 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Pokemon Go je obnorel svet

Slo-Tech - Kar športnim pedagogom in staršem ni uspelo v desetletjih, je Nintendo storil v 48 urah. Njihova igra Pokemon Go, ki se dogaja v virtualno obogateni resničnosti, je obnorela mlado in staro ter marsikoga prepričala, da je razmigal svoje kosti in se podal čez drn in strn. Igra, za katero so dobili navdih v Googlovi prvoaprilski potegavščini, ki jo je Niantic vzel resno, je čez noč postala velika uspešnica.



Franšiza Pokemon obstaja že od 90. let, gre pa za iskanje prikupnih zverinic, poimenovanih Pokemon, ki se potem tudi bojujejo med seboj. Cilj je zelo preprost - zbrati vse zverinice. Igra Pokemon Go se za razliko od ostalih verzij ne igra na Nintendovih ročnih konzolah v navideznem svetu, temveč na mobilnih napravah v realnem svetu. Glede na našo lokacijo,...

228 komentarjev

Nizozemci ponujajo prostitutke za nedolžne geeke

The inquirer - Popularen trend odhajanja v Amsterdam na kak džoint bodo v prihodnjih mesecih gotovo zasenčili številni prestrašeni računalniški navdušenci, ki kljub letom še niso uspeli zlesti v posteljo s pripadnico nasprotnega spola. Nizozemsko podjetje Society Service, ki se ukvarja s tisoč in enim načinom nudenja najstarejše obrti, namreč po novem ponuja posebno uslugo za prestrašene računalnikarje.

Zanje so pripravili ekipo posebno natreniranih deklet, ki strankam posvetijo dosti časa in poskrbijo za to, da je njihov prvič toliko lepši spomin. Na nategni-pobegni variante lahko kar pozabite, saj bližnje srečanje tretje vrste traja najmanj 3 ure in vključuje kopel ter masažo. Izvorna novica.

28 komentarjev