»

AMD se ne boji Intela

CNet - Po razdelitvi AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del je Intel hitro povzdignil glas, da se navzkrižne licence nanašajo strogo na AMD in ne morebitna druga podjetja. Po njihovem tolmačenju je namreč Globalfoundries, ki se je oddelil od AMD-ja, novo podjetje in ne podružnica, zato nanj ne morejo prenesti licenc. Intel je AMD-ju pošteno zagrozil, da bodo prekinili vse pogodbe, če v 60 dneh ne najdejo rešitve. Rok se je iztekel včeraj opolnoči, zgodilo pa se ni nič.

AMD pravi, da se žuganja ne boji. Njihov podpredsednik Benjamin Williams je v intervjuju za ZDNet Asia mirno izjavil, da so Intelove poteze zgolj predstava za javnost, in da bo težava počasi zamrla. Kot pravi, je licenca dvosmerna, tako da bi s prekinitvijo izgubil tudi Intel, ki je od AMD-ja dobil nekaj Nehalemove tehnologije in integriran pomnilniški krmilnik. Intel se še ni odzval.

23 komentarjev

Hector Ruiz kritizira Intel

Daily Tech - Vodilni mož AMD-ja je v svojem govoru na American Antitrust Institute National Conference podal zelo ostro mnenje o podjetjih z monopolom, predvsem Intelu. Njihove tržne metode je označil za ilegalne in načrtno usmerjene v oviranje AMD-ja. V ospredje je postavil sumljivo nizke cene, predvsem pa pritisk na prodajalce sistemov, ki lahko zelo vpliva na stanje v podjetju (samo spomnimo se na kup procesorjev, ki jih je AMD letos izdelal z namenom prodaje Dellu). Hector je prisotnim funkcionarjem popihal na dušo in povedal, da upa na čimprejšnjo prevlado pravice ter rešitev situacije.

Izvorna novica.

31 komentarjev

IBM pomaga AMD

X-Bit Labs -

Še lanskega junija je AMD na Tajvanu trdil, da s svojo proizvodnjo x86-64 procesorjev nimajo težav. Nato težave niso bile več omenjane vse do oktobra, ko je AMD moral pojasniti, zakaj je izid Hammerjev ponovno preložil. Še vedno so trdili, da ni kakšnih večjih, pojavljala so le namigovanja na težave pri doseganju višjih frekvenc delovanja. No, danes so v BusinessWeek objavili, da je AMD že lanskega novembra plačal IBM-u celih 46 milijonov dolarjev za pomoč pri rešitvi težav s SOI proizvodnjo, kar je tudi razlog za prestavljanje izida procesorjev. AMD uradno zadeve ni predstavil.

Dejstvo je, da so analitiki tovrstne težave napovedali že ob samem začetku, ko je AMD objavil to vrsto proizvodnje, medtem ko so nas pri AMD prepričevali v nasprotno. Zdaj je jasno, da so težave podcenjevali in da so morali za rešitev iz te zagate IBM-u odšeti lepe denarce.

Vendar srž problema ni v denarju, temveč v AMD-jevem reagiranju, saj so reagirali šele, ko je bila situacija že kritična. Inženirji so...

6 komentarjev

Zanimive novičke iz AMD-ja

X-Bit Labs - Iz AMD-ja so spet pricurljale zanimive novičke glede AMD-jeve strategije. Izvedelo se je namreč, da naj bi AMD to leto izdelal kar 30 milijonov procesorjev, kar je za kar 40 % večja proizvodnja od načrtov lanskega leta. Na žalost pa večja proizvodnja še ne pomeni večjih prihodkov, saj se povprečna prodajna cena procesorjev še vedno nezadržno niža. Poleg tega se je izvedelo, da bo AMD izdal Athlon XP z oznako 2000+ že v januarju. Datum izdaje novega procesorja zaenkrat še ni znan, vendar pa nekateri viri navajajo, da naj bi to bil kar 7. januar. Novičk iz AMD-ja pa s tem še ni konec: nekatera analitična podjetja napovedujejo, da bo AMD s koncem tega leta (leta 2001) obvladoval kar 27 % tržišča. To je kar logična napoved, saj številna podjetja godrnjajo zaradi pomanjkanja procesorjev Pentium4, ki jih Intel ne more in ne more izdelati v dovolj velikih količinah. Kar spodbudna novica za AMD, kajne? No, malce manj spodbudno je slišati, da nekateri napovedujejo, da bo AMD teh 7 % hitro...

1 komentar

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

Tudi Novell ima rad AMD - tokrat "serverska" zgodba

The Register - Vsi tisti, ki zagovarjajo tezo, da se AMD-jevi procesorji ne bodo uveljavili na področju strežnikov, naj si še posebej preberejo to novico. Za kaj gre? Novell je podprl AMD-jevo novo strežniško platformo. Novell se lahko pohvali, da sedaj njegov NetWare popolnoma lepo in zanesljivo deluje na AMD Athlon MP porcesorjih in AMD-760 MP chipsetih za eno in dvoprocesorske strežnike. Pri uveljavitvi AMD-jevih procesorjev na NetWaru je pomembno vlogo imel tudi tajvanski proizvajalec matičnih plošč Tyan, ki je dobil od Novella posebno priznanje. Podpora Novella je za AMD-ja kar lepa stvar, saj odstranjuje številne negativne pomisleke, ki so leteli na AMD-jeve procesorje. AMD pa si lahko v prihodnosti pridobi še kakšnega podpornika.

0 komentarjev

AMD Athlon 1.6 Ghz zadnji Athlon procesor to leto

The Register - Sodeč po podatkih na The Registerju, to leto AMD ne bo predstavil hitrejših procesorjev, kot 1,6 Ghz Athlon. To pa je samo voda na mlin Intelu, ki bo že naslednjo četrtino predstavil 2 Ghz Pentium 4. Najmočnejši procesor, ki ga AMD trenutno lahko ponudi je 1,4 Ghz Athlon. Od AMD-ja lahko pričakujemo v Q3 še 1,5 in 1,53 Ghz različici Athlona. Najmočnejšo različico to leto, pa bomo dočakali nekje v Q4. Šele v prvi četrtini leta 2002, bo AMD poslal v proizvodnjo procesorje Athlon s frekvencami do 1,73 Ghz.
Ko smo že pri AMD-jevih procesorjih, si lahko ogledamo, kakšnih frekvenc bodo deležni Duroni. Novi Duroni (Morgan) nas bodo razveselili že prihodnjo četrtino. Najprej bomo videli 950 in 1000 Mhz Durona, v Q4 pa bo v trgovinah tudi 1.1 Ghz različica. 1,2 Ghz Duron naj bi šel v proizvodnjo v Q1 leta 2002.
Kakor pravijo na The Registerju, se podatki lahko izkažejo za ne preveč natančne, zato jih vzemite malce z rezervo.
Pa še nekaj: čeprav imajo Intelovi procesorji višje frekvence...

7 komentarjev