»

Slab izkaz za Samsung se nadaljuje v drugo četrtletje

Samsung - Tudi v drugem četrtletju 2023 so pri Samsungu zabeležili podobno drastičen upad dobička glede na leto poprej kot v začetku leta. Takšen rezultat je bil pričakovan in podjetje napoveduje skorajšnje izboljšanje.

Proizvajalce računalniške opreme je upad povpraševanja, do katerega je prišlo po koncu pandemije covida-19, v splošnem zaznavno prizadel, toda nekateri ga občutijo še precej močneje. Med njimi Samsung, kjer so že konec lanskega leta zabeležili drastičen upad dobička, dinamika pa je v prvem polletju 2023 družbo skorajda pahnila v rdeče številke. Tako v prvem kakor sedaj tudi drugem četretletju je bil upad profita namreč kar 95-odstoten. Glavni vzrok je zasičenost trga s pomnilniškimi moduli, kajti navkljub korejskim telefonom v rokah množic je treba opomniti, da je Samsung še vedno prvinsko proizvajalec pomnilnika, ki je pred to krizo v njegovi bilanci zasedal več kot polovičen delež prihodkov, medtem ko so bili telefoni na drugem mestu z dobrimi 20 odstotki.

Da se je stanje...

13 komentarjev

Bizarno dogajanje na trgu polprevodnikov

Financial Times - Medtem ko se proizvajalci avtomobilov spopadajo s hudim pomanjkanjem čipov, zaradi katerega so celo krčili proizvodnjo vozil, je na drugem koncu iste branže situacija povsem drugačna. Ciklov so proizvajalci čipov že vajeni, a trenutno stanje preseneča tudi analitike. Po močnem pokoronskem odboju je prodaja začela upadati, zaloge pomnilnika, procesorjev in ostalih komponent pa rastejo. Proizvajalci zato že črtajo naložbe in se pripravljajo na racionalizacijo poslovanja.

Takoj ob začetku pandemije so se zgodili tektonski premiki, ko so na primer proizvajalci vozil odpovedovali naročila, hkrati pa je začelo naraščati povpraševanje po elektronskih komponentah za pisarniško uporabo. Povpraševanje je presenetilo vse in ko so posamezni sestavljavci in proizvajalci začeli naročati večje količine čipov iz previdnosti, dobavne verige potreb niso zmogle zadovoljiti. Pomanjkanje je zajelo celoten trg.

Položaj se je spričo prihajajoče recesije obrnil. Dan Hutcheson iz VLSI Research, ki že 40...

24 komentarjev

Galaxy S5 se prodaja slabo

Čeprav Samsungov Galaxy S5 dosega dobre prodajne rezultate, za Samsung to ni dovolj

vir: Android Police
Android Police - Govorili smo, da pri Samsungu nameravajo oklestiti obseg ponudbe novih telefonov za prihodnje leto, za kar je kriv visok upad dobička v letošnjem letu. Vedno bolj se tudi govori, da uporabniki posegajo po konkurenčnih izdelkih zaradi različnih razlogov, zdaj pa vidimo, kako resne so pravzaprav težave Samsunga. Wall Street Journal namreč poroča, da se je Galaxy S5 prodajal relativno slabo, saj je Samsungu uspelo prodati kar 40 % manj telefonov, kot so načrtovali. Razlog za skrb je tudi dejstvo, da je bila prodaja predhodnika, Galaxy S4, višja od letošnje verzije Samsungovega paradnega konja - s popularnostjo velikih telefonov je sicer na mestu vprašanje, če ni...

73 komentarjev

Google prenaglo objavil slabe poslovne rezultate in povzročil paniko na borzi

Larry Page je na konferenci pojasnjeval, kaj se je zgodilo.

CNet - Google je po pomoti že včeraj sredi dneva objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so na borzi povzročili pravo paniko. Finančne rezultate bi bili morali objaviti po koncu trgovanja na ameriških borzah (ob 15.30 po lokalnem času), a so zaradi napake to storili že prej.

Prihodki so v tem obdobju znašali 11,5 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovanih 11,86 milijarde dolarjev (če odštejemo stroške povračil za partnerske storitve, ki ustvarjajo promet za Googlove oglase, sicer so bili kosmati prihodki 14,1 milijarde dolarjev oziroma 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani). Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 20 odstotkov na 2,18 milijarde dolarjev....

12 komentarjev

Microsoftu s prvim upadom dobička v 23 letih

engadget - Upadu dobička in prodaje je verjetno največ botrovala sama recesija, ni pa edini krivec. Ob 6 % upadu prodaje je dobiček upadel za kar 32 % v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2008, kar je prvi upad dobička po letu 1986, ko so izdali Windows 1. Faktorjev za upad je, poleg recesije, več, med drugim slab ugled Viste in posledično (nepričakovano) visoko število prodanih licenc Windows XP. Zaradi recesije ljudje seveda varčujejo, kar pomeni, da kupujejo tudi cenejše tehnične naprave. S popularnostjo netbookov in Windows XP na njih (Vista je zanje prezahtevna) Microsoft služi manj, saj je licenca za netbooke izredno poceni. To je praktično edin način, da ni na vseh malih prenosnikih nameščen Linux, od česar pa Microsoft ne bi imel niti centa dobička. Z vsem navdušenjem nad Windows 7 bi se znalo vse to spremeniti.

Vseeno pa zaenkrat Microsoft ne gre nikamor.

12 komentarjev