»

Asus bo podražil matične plošče

Plošče kupite dokler so še poceni

vir: Guru 3D
Guru 3D - Pri Asusu so sporočili, da lahko v prvi polovici letošnjega leta lahko pričakujemo dvig cen njihovih matičnih plošč, ki se bodo večinoma podražile za 5 do 10 %, v nekaterih primerih pa celo za 15 %. Za podražitev so okrivili predvsem pomanjkanje delovne sile na kitajskem, kjer matične plošče proizvajajo, vedno višje cene surovin in delov, iz katerih izdelujejo matične plošče - sem so umestili predvsem ceno bakra, katerega tona stane že 9.000 ameriških dolarjev, ter vedno močnejši tajvanski dolar, zaradi katerega upadajo zaslužki.

Vseeno pri Asusu menijo, da ta dvig cen ne bo imel bistvenega vpliva na kupce, predvsem na račun nižanja cen drugih komponent. Lep primer tega je bitka v grafični...

15 komentarjev

ASUS predstavil svojo dvoprocesorsko ploščo

The inquirer - Svetovni eliti, ki že ponuja dvoprocesorske matične plošče, se je pred kratkim pridružil tudi ASUS, ki je predstavil ploščo A7M266-D, ki podpira tako Athlone XP, kot tudi Durone MP (čeprav te ne bomo nikoli videli). Pomembna lastnost nove ASUS-ke je tudi, da podpira tako registriran, kot tudi navaden pomnilnik. Po podatkih Inquirerja bo plošča namenjena tako strastnim navijalcem, kot tudi bolj profesionalnim uporabnikom. Upam, da se vračajo spet zlati časi, ko smo v ABIT-ovo matično ploščo vtaknili dva 300 MHz Celerona A, ju navili na 450 MHz in imeli teoretično za kar 900 MHz računske moči .

4 komentarji

AMD-jeve $$$ "strategije"

X-Bit Labs - Po nekaj dneh prisilnega dopusta vam lahko končno poročam, kaj bo naredill AMD glede precej neprijetnega dejstva, da celo Athlon XP in Duron procesorji brez problemov delujejo v večprocesorskih sistemih. Kot gotovo že veste, se Athlon XP in MP različica na papirju razlikujeta med sabo po ničemer, razen po tem, da so MP različice 50 $ dražje in omogočajo delovanje v večprocesorskih sistemih. Ker se je pozneje izkazalo, da to zmorejo tudi navadni Duroni in Athloni XP, se je AMD znašel v precej neprijetnem položaju, saj precej trpi prodaja dražjih MP izvedenk, poleg vsega tega pa je zaradi tega neprijetnega dejstva (da "navadni" procesorji podpirajo SMP) propadel tudi načrt o Duronih MP. Kakšna je torej AMD-jeva strategija za prihodnost? Običajnim Athlonom in Duronom porezati "SMP peruti", kakopak. To naj bi se sicer zgodilo šele pri novih Thoroughbred in Appaloosa jedrih, vendar ne dvomim, da se da procesorje prikrajšati za SMP tudi s kakšnim drugim trikom.
Če že kupujete...

0 komentarjev

ABIT-ove rešitve na SIS naboru

X-Bit Labs - Pred kratkim je ABIT objavil, da nameravajo v kratkem predstaviti ploščo, ki bazira na novejšem naboru SIS645 in bo namenjena izključno 478 pinskim Pentiumom4 (423 pinski primerki že ker dolgo časa veljajo za mrtve). Ker SIS ni pretiraval s ceno, bo plošča namenjena za budget tržišče. Plošča se bo imenovala SD7-533, nizka cena pa je ne bo bistveno okrnila, saj bo vsebovala 3 DIMM reže za PC2700/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI slotov, C-mediin 8738 zvočni čip, 6 USB vtičnic in nepogrešljivi SoftMenu III, ki bo omogočal nastavljanje Vcora (napetosti jedra procesorja) in FSB (od 100Mhz do 165Mhz) v korakih po 1 MHz.

0 komentarjev

DFI in nove plate

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
DFI namerava na trg spustiti Socket A ploščo, ki uporablja Viin-o čipovje KLE133. Po besedah firme, bo plošča namenjena potrošniškim aplikacijam in imela dokaj nizko ceno. Plošča podpira 200/266Mhz FSB Athlon in Duron procesorjev, ima 2 SDRAM DIMM reži za do 1GB pomnilnika, 3 PCI reže in 1. CNR režo. Imela bo tudi že vgrajeni AC'97 zvok in možnost že vgrajenih LAN sposobnosti (AM33-EL). AM33 bo zudi podpirala prihajajoče 1.5Ghz Athlone in 1Ghz Durone, imela zmožnost SFS-ja (Stepless frequency Selection) ki omogočuje overclockerske sposobnosti in podpirala ATA/100, kot tudi STR (suspend-to-RAM). Kar se tiče nizke cene, se še ne ve kakšna bo.

0 komentarjev

Za vse strastne igralce : USB Touchscreen Controller

massworks.com - Firma MASSWORKS je na zadnjem E3 v Los Angelesu predstavila edinstven kontroler, ki se ga že lahko dobi v ZDA. Imenuje se ID-75 Touchscreen Controller. Že iz imena je razvidno, da gre za Touchscreen-Display, ki se ga poveže na računalnik preko USB vhoda in nam služi kot dodaten kontroler. Podobno kot miška samo veliko bolj fancy. Z njim lahko tako v 3d igrah, z pritiskom na določeno ikono, izberemo želeno orožje ali kaj drugega. Za njegovo uporabo v igrah ni potrebno inštalirati nobenega dodatka. Edino oviro (za strastne igralce pa ne) predstavlja cena, ki znaša $300. ...

0 komentarjev

Hitri Duroni

X-Bit Labs - AMD se res trudi, kajne? Ne samo, da bo izdal Durone s SMP podporo, ampak bo tudi izboljšal sam procesor. V prvi četritni prihodnjega leta (Q1 2002) bo Advanced Micro Devices posodobil zunanjo frekvenco na Duronu. Premaknil jo bo z današnje 100MHz na 133MHz.
To je kar velik korak za AMD, ki bo s tem še povečal prednost v hitrosti pred Celeroni in tudi Pentiumi. Intel, medtem, sploh ne razmišlja, da bi pohitril svoje Celerone, ki trenutno tiktakajo pri 100MHz FSB, tako kot Duroni. Kljub temu, da je Duron boljši in cenejši kot Celeron, imajo prodajalci že sestavljenih sistemov (Compaq, IBM,...) raje Celerone.

5 komentarjev

ASUS A7M266: prava stvar

več strani - Ob vseh teh kolobocijah z DDRjem in ustreznimi matičnimi ploščami se ne bi čudil, če je velika večina računalničarjev, ki so prej napeto čakali na novi standard, nekako kar izgubila voljo. Toda, vse ni tako črno, le potruditi se je treba. To je najlepše dokazal ASUS s svojo A7M266 matično ploščo, ki je zgrajena okoli AMD 760 čipovja. S pozorno izbiro kvalitetnih sestavnih delov, dobrim načrtovanjem in splošno kvaliteto so dokazali, da je mogoče izdelati še kako dobro, hitro in stabilno DDR matično ploščo. Več o tej plošči boste našli v raznih testih, ki se te dni pojavljajo na internetu, kot recimo ta na Lost Circuits ali ta na I am not a geek....

2 komentarja

Dual SocketA plate

HardOCP - No, po nekaterih informacijah naj bi se resen razvoj na dvoprocesorskih ploščah za AMDjeve SocketA plošče končno začel. To niti ni čudno, saj je povpraševanje po njih zares ogromno. Nihče se ne bi branil poceni dvoprocesorskega sistema, kajne? No, razvoj poteka, toda prve plošče bomo verjetno ugledali šele čez kakšna dva meseca. Potrpite.

9 komentarjev

ASUSova konkurenca ABIT VP6

X-Bit Labs - Med celo paleto novih matičnih plošč, je ASUS najavil tudi poceni dvoprocesorsko ploščo na osnovi VIA Apollo Pro133A čipovja. Sama zasnova je precej podobna novi ABIT VP6: do dva P3 Coppermine procesorja, 4 DIMM reže za do 2GB pomnilnika, 1 AGP Pro, 5 PCI rež, ATA 100 podpora, integriran zvok in podobne cvetek. ASUS CUV4X-D, kot bo plošči ime, bo vsekakor zanimiva zadevica, potrebno pa je počakati na prve primerke, da bomo lahko podali kakršnekoli sklepe. ASUSovci obljubljajo, da bo plošča na voljo v začetku naslednjega leta.

0 komentarjev