»

Democracy Player

Slo-Tech - S pojavom interneta so se pojavile možnosti, da vsakdo enakovredno objavlja svoja mnenja - tako nek lokalni politični aktivist, kot tudi največja svetovna medijska hiša. V tem naj bi bil tim. demokratični potencial interneta.

Seveda je teorija eno, praksa pa nekaj povsem drugega - spletne strani velikih medijskih hiš so neprimerno bolj obiskane kot spletne strani posameznikov, čeprav je res, da fenomen blogov občasno (npr. upor proti Sonyevemu rootkitu) to pravilo postavlja na glavo.

Da bi popravili to neuravnoteženost, so pri Participatory Culture Foundation pričeli razvijati Democracy Player. Po njihovih besedah to ni zgolj predvajalnik, pač pa celotna platforma za on-line gledanje TV programov, platforma pa bo omogočala tudi enostavno objavljanje lastnega videa.

Glede na to, da izhajajo iz kritike zaprtosti obstoječega sistema množičnih medijev, je jasno, da je njihov predvajalnik že v začetku na voljo za vse tri glavna operacijske sisteme. Zraven seveda spada še Broadcast...

3 komentarji

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

NESPOLE

Newsbytes - Ta je pa 'divja'. Si predstavljate pogovarjanje s kolegi preko interneta? Seveda si. Kaj pa pogovarjanje, kjer vsak od korespondentov govori in posluša drugega v sebi lastnem jeziku? Torej, govorim slovensko, Kitajec na oni strani kitajsko, pa se razumeva... Vmes seveda sedi programček (hec: v novici na NewsBytes pišejo, da za prevajanje skrbi 'web'), ki govoričenje prevede ter sintetizira v jezik slušatelja.

NEgotiating through SPOken Language in E-commerce oz. NESPOLE, kakor se projekt imenuje, naj za razliko od ostalih programčkov, ki prevajajo po principu 'beseda za besedo' (kot se nemalokrat dogaja tudi humanoidnim osebkom), bo temeljil na 'pametnem prevajanju' (fraze). Glede na to, kolikokrat smo podobne obljube že slišali, bom verjel, ko bom videl oz. slišal. Projekt vsekakor obeta. Kdaj? Čez pol leta.

6 komentarjev

Slovenska e-vlada na Slashdotu

Slashdot - Tokrat izjemoma kopija celotne novice:

" In its October 20th issue the Economist reports from Ljubljana that 'Slovenia may be Europe's most Internetted government', including 'holding most of its cabinet meetings online'. There is some information at the Slovenian e-government site, in particular check out their detailed strategy for e-commerce in public administration."

Sam sicer mislim, da ni vse tako rožnato (da o fijasku z Microsoftovo rešitvijo za elektronsko obračunavanje DDVja za davčno upravo ne govorimo), ima pa naša e-vlada tudi nekaj dobrih lastnosti. Rekel bi edino da moramo bolj poslušati MID kot CVI, saj se MID bolj bori za odprte standarde (pa še open source podpirajo :)

8 komentarjev

Linux, rešitelj Microsofta ?

CNBC - Ta naslov pa zveni hudo podobno tistim, ki jih najdemo v vsakodnevnem rumenem tisku. Toda, Hal Plotkin iz CNBC razmišlja v to smer ... če se bo Linux v prihodnjih letih razvil in postal konkurenčen Microsoftovim sistemom (s tem mislim na podporo, preprostost uporabe in razširjenost, da me Linuxovci ne začnete napadat), lahko to pomeni zaton Windows-a, ter s tem Microsoftove prevlade. Ker pa je Linux "open source" sistem, ni nobene ovire, da ga Microsoft ne vzame za svojega in začne distribuirat na sebi lasten način, ter tako ostane v igri za prevlado ali celo na prestolu (njihove izkušnje in moč govorijo njim v prid).Tule je en zanimiv citat iz tega članka: In 20 years of covering the company, I can't recall a single instance when Microsoft ever voluntarily ceded market share to a competitor. That is why I am betting on a toe-to-toe battle over Linux, with Microsoft having by far the biggest toes. If you don't believe me, ask Jim Barksdale. Zanimivo razmišljanje, ni kaj. Celoten...

11 komentarjev