»

Google meni, da so domene .zip in .mov dobra ideja, strokovnjaki pa ne

Slo-Tech - Vrhnje internetne domene že dolgo niso omejene na dvočrkovne nacionalne domene (kamor sodi .si) in nekaj tričrkovnih domen (.com, .org, .edu, .gov, .mil in .net), temveč so lahko dobesedno karkoli. Kdor ima dovolj denarja - to je 185.000 dolarjev za registracijo in 25.000 dolarjev na leto - si lahko registrira lastno domeno. Tako Googlovi blogi domujejo na domeni blog.google. S tem ni nič narobe, a najnovejša Googlova zamisel vseeno sproža veliko pomislekov. Podjetje je namreč kupilo osem novih vrhnjih domen, in sicer .dad, .phd, .prof, .esq, .foo, .zip, .mov and .nexus, ki jih lahko registriramo prek Google Registry. Skupno sedaj obstaja že reci in piši 1480 vrhnjih domen.

Zlasti domeni .zip in .mov sta problematični, ker sta to zelo pogosti končnici za datoteke, ki jih imamo na računalnikih. Google sicer bolj ali manj posrečeno nove vrhnje domene utemeljuje vsebinsko, a praktično predstavljajo tveganje. Brskalniki in odjemalce za elektronsko pošto namreč pogosto avtomatično...

10 komentarjev

Generične vrhnje domene imamo - kaj pa zdaj?

Slo-Tech - Dobri dve leti sta minili, odkar smo čisto zares dobili nove generične vrhnje domene, kot so .paris, .shop in podobno. Vrhnjo domeno si sedaj lahko izmisli vsak, ki ima na zalogi 185.000 dolarjev za registracijo, 30.000 dolarjev letno za vzdrževanje in dovolj domišljije, da njegov izum ni že zaseden. Novih registriranih vrhnjih domen ni malo, vprašanje pa je, koliko je dejansko uporabljenih.

Eden največjih, ki je začel aktivno uporabljati svojo novo vrhnjo domeno, je Google. Tako so konec minulega meseca na spletišče blog.google prenesli vse svoje bloge, ki so bili prej raztreščeni po različnih naslovih. Novih vrhnjih domen je ICANN prodal precej, saj so na ta način zaslužili čedno vsoto 233 milijonov dolarjev, s katero ne vedo čisto dobro, kaj bi storili, saj jo lahko po trenutnih pravilih uporabijo le za pokrivanje stroškov...

19 komentarjev

Na novih vrhnjih domenah je veliko škodljivih strani

Slo-Tech - Odkar je ICANN v kontroverzni odločitvi dovolil registracijo poljubnih vrhnjih domen, se je njihovo število eksponentno povečalo. Dolga leta je internet shajal z državnimi domenami in nekaj generičnimi domenami (.com, .org, .edu, .gov, .mil ...), danes pa najdemo vse od .church do .science. Glavni problem je, da na prvi gostujejo večinoma dobronamerne strani, na slednji pa mrgoli nesnage. Širitev nabora vrhnjih domen problem še poglablja.

CSO se je lotil sistematične analize, koliko odstotkov strani na posamezni vrhnji domeni je zlonamernih, in rezultate predstavil v poročilu. Stran so šteli kot zlonamerno, če jo je bilo mogoče uvrstiti v eno izmed naslednjih kategorij: spam, scam, sumljive, malware, botnet, phishing in nezaželena programska oprema.

...

13 komentarjev

ICANN za tri vrhnje domene iztržil 14 milijonov dolarjev

Slo-Tech - ICANN je za novo vrhnjo domeno .buy na avkciji iztržil skoraj pet milijonov dolarjev, saj se je zanj potegovalo pet podjetij. Na isti dan so dražili še dve drugi domeni, za kateri so prav tako iztržili milijonska zneska.

Že od samega začetka je namreč jasno, da je glavni razlog za radikalno spremembo sistema vrhnjih domen, ki od leta 2011 niso omejene le na dvočrkovne države in zelo omejeno število generičnih, finančni. Nove vrhnje domene gotovo ne bodo pripomogle k preglednosti interneta, so pa odlična molzna krava - vsaka stane 185.000 dolarjev. Sploh za zelo splošne domene je ICANN prejel veliko prijav. Sprva so predlagali precej nenavaden način razreševanja dodelitve teh domen, kasneje pa so ugotovili, da je najenostavnejši in tudi najdonosnejši način dražba.

Zato so 17. septembra organiziralo prvo dražbo. Za domeno .buy...

6 komentarjev

Google bi nekatere svoje vrhnje domene odprl javnosti

TechCrunch - ICANN bo aprila začel delegirati prve generične vrhnje domene, za katere so z veliko težavami prijave sprejemali lani. Prijavljenih je bilo skoraj 1100 novih vrhnjih domen, od tega je bilo veliko prijav podvojenih. Prav slednje bodo predstavljale najtrši oreh, saj bo moral ICANN odločiti, kateri izmed prijaviteljev (če sploh kateri) si domeno bolj zasluži.

Nekatere so zelo enoznačne, kakršne so, denimo, .google, .ibm ali .youtube. Precej bolj zapleten pa je položaj pri domenah za splošne opise, ki imajo več prijaviteljev. Težko je namreč reči, kdo je bolj upravičen do registracije vrhnje...

7 komentarjev

Kmalu tudi na slo.tech

Financial Times - Neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki med drugim bdi nad razvojem internetnih naslovov, je napovedala eno največjih sprememb v zgodovini vrhnjih domen. Tako naj bi aprila ali maja prihodnje leto začela sprejemati prva naročila vrhnjih domen s poljubnim imenom, kot so .micka, .nest ali .hrcek. Cena? Astronomska: okoli 100.000 dolarjev za eno vrhnjo domeno.

Z visoko ceno in zapletenim postopkom za prijavo želi ICANN omejiti poplavo novih vrhnjih domen, poleg tega pa bo imena moralo vsakič odobriti neodvisno telo, ki bo upoštevalo obstoječe blagovne znamke in pravice avtorjev intelektualne lastnine. Kljub temu so nekateri poznavalci prepričani, da bodo imela podjetja zaradi novega pravilnika samo dodatne stroške za zaščito svoje identitete na spletu.

Obeta se zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup par novih domen za Slo-Tech.[:))]

37 komentarjev