»

Shuttle XPC X100

Slo-Tech - Podjetje Shuttle poznamo predvsem kot izdelovalca okostenelih - barebone računalnikov. Pri nakupu dobite samo ohišje in matično ploščo z vgrajeno grafično kartico, sami pa morate dodati procesor, pomnilnik, trdi disk in po želji zmnogljivejšo grafično kartico. Odločitev, da se podjetje poizkusi tudi v izdelavi računalnikov, ki zasedejo še manj prostora – volumna (pionir je bil Apple s svojim Mac Mini), seveda ne preseneča.

Tako bodo ponudili model Shuttle XPC X100, ki je zasede le malo več prostora, kot ohišje za prenosni disk, pri tem pa nudi celo možnost nadgradnje. Prav to X100 loči od Mac Mini-ja (AOpen-ovega klona Mini PC, ali MiniPC Japan), saj je mogoče grafični podsistem nadgraditi z modulom MXM, prav tako pa je mogoče vgraditi povsem običajen, 3,5 inčen trdi disk, ki je znatno cenejši (cena/GB) in hitrejši od diskov, ki...

5 komentarjev

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev

Kiber-kavarna na 5300 metrih

vir: Google
CNN.com - Tsering Gyaltsen - vnuk Gyaltsen Sherpa, človeka, ki je sodeloval pri prvi odpravi na Mount Everest leta 1953 - namerava postaviti najvišje ležeči "cybercafe". Na območju glavnega kampa pod najvišjo goro Sveta se je namreč namenil postaviti kiber-kavarno, ki bo do interneta dostopala preko radijskih in satelitskih povezav ter se napajala preko sončnih celic. Vse skupaj bo (oziroma izgleda da je že) locirano na približno 5300 metrih visoko. "Namen te postojanke?" boste vprašali - očiščenje gore Everest ton odpadkov, ki jih tam vsako leto pustijo številni "turisti". Zgodba na CNN-u.

mrTwelveTrees, ki je na to novico opozoril pa pravi še: "Neuradno lahko dodam, da sem v neki radijski oddaji slišal, da naj bi uporaba cyber cafeja stala tam okoli...

10 komentarjev

Shuttle SV24

AnandTech - Kakor imamo na eni strani privržence prostornih, 'urejenih' ohišij, tako imamo na drugi strani one, ki bi iz nekih posebnih razlogov želeli AT namesto ATX ohišja (ker so jim znanci, ki hodijo na računalniški faks tako djali) pa take, ki bi kišto želeli kupiti in nanjo pozabiti -- recimo v Kiber kavarnah. Tako malo ohišje/računalo so si ogledali na Anandtechu ter ga povezali s samimi 'kompaktnimi' ter ne preveč poceni zadevicami (takih, ki jih verjetno ne bi dali v Cybercafe...). Rezultate si oglejte tukaj!

1 komentar