»

Črna gora izpustila ustanovitelja kriptokovancev terraUSD in luna

Reuters - V Črni gori so proti plačilu varščine iz pripora izpustili Kwona Do-Hyunga, ki je bil pridržan marca. Južnokorejskega državljana, ki so ga bili prijeli na letališču, ko je želel odpotovati v Dubaj, so skupaj s finančnim direktorjem podjetja Terraform Labs izpustili ob plačilu 400.000 evrov. Na sojenje bosta počakala v hišnem priporu pod nadzorom policije, so sporočili s sodišča v Podgorici.

Sodišče je ocenilo, da je varščina v višini 400.000 evrov in omejitev na hišni pripor zadostna, da se prepreči pobeg osumljencev. V Črni gori sta osumljena ponareditve uradnih dokumentov (potovala sta s ponarejenimi potnimi listi), resnejše težave pa imata v ZDA. Tam sta obtožena vrste goljufij, zarot in poneverb. ZDA zato zahtevajo izročitev, da bi jima sodili. Ocenjujejo, da sta povzročila za 40 milijard škode. Izročitev zahteva tudi Južna Koreja.

Spomnimo, da sta se stabilna kriptokovanca TerraUSD in Luna, ki bi morala biti priklenjena na vrednost ameriškega dolarja, raztreščila maja lani....

25 komentarjev

V Črni gori aretiran ustanovitelj kriptokovancev terraUSD in luna

Slo-Tech - Črnogorski notranji minister Filip Adžić je včeraj zvečer potrdil, da so na letališču v Podgorici aretirali človeka, ki je najverjetneje Kwon Do-Hyung. Za njim so bili tiralico razpisali tako v ZDA kakor v domači Južni Koreji, zato je potoval z lažnimi kostariškimi dokumenti. Južnokorejske oblasti so imele informacije, da je Do Kwon v Srbiji, s katero nimajo sporazuma o izročanju, naposled pa so ga skupaj s Hon Chang Joonom pridržali v sosednji Črni gori, ko sta želela odpotovati v Dubaj. S seboj je imel tudi južnokorejski in ponarejen belgijski potni list, tri prenosne računalnike in pet mobilnih telefonov, so še dodali.

Do Kwon je na begu - to je sam sicer zanikal, a ni nikoli razkril svoje lokacije - od lanskega maja, ko sta implodirali kriptovaluti terraUSD in luna. To je povzročilo vrsto pretresov na trgu kriptovalut, ki so se končali s potopom FTX-a nekaj mesecev pozneje. Poleg Kwona so tedaj ZDA izdale priporne naloge še za pet posameznikov, ki so bili povezani s projektom...

3 komentarji

Ustanovitelj FTX-a izpuščen za 250-milijonsko varščino

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Sam Bankman-Fried, ki so ga včeraj Bahami izroči ZDA, je bil izpuščen iz pripora proti plačilu varščine. Na prvem zaslišanju pred sodiščem se ni izrekel o krivdi, zato je sodnik določil varščino v višini 250 milijonov dolarjev za izpustitev v hišni pripor. To seveda ne pomeni, da je moral toliko plačati, saj so s precej manj vredno vilo v Kaliforniji jamčili njegovi starši, sicer profesorja na Stanfordu.

Bankman-Fried je v izjavah za medije poudarjal, da ni želel nikogar oškodovati in da bo storil vse, da vlagateljem oziroma komitentom poplača izgubljeno. Dva njegova sodelavca sta se pred sodiščem izrekla za kriva. Bankman-Frieda obtožnica bremeni več kaznivih dejanj, med drugim tudi pranja denarja, prevare, kršitve finančne zakonodaje o donacijah in nezakonite uporabe sredstev komitentov. FTX je namreč s premoženjem komitentov pomagal podjetju Alameda Research, ki je prav tako v lasti Bankman-Frieda. Svoj čas je bil FTX vreden 30 milijard dolarjev, a je novembra letos propadel.

...

52 komentarjev

Razprodaja kriptovalut

Bitcoin je zelo koreliran s tehničnimi delnicami.

Slo-Tech - Na trgu kriptovalut se je razpoloženje prevesilo v medvedjo smer, ko so kriptovalute padle na najnižje ravni po letu 2020 in so že več kot 50 odstotkov pod vrhovi izpred pol leta. Včeraj je bitcoin dosegel minimum pri približno 26.200 dolarjih, potem ko je bil novembra vreden več kot 65.000 dolarjev. Ether se je spustil pod 2000 dolarjev. S tržne kapitalizacije kriptovalut je v enem samem dnevu odpihnilo več kot 200 milijard dolarjev.

Da je trg resnično nervozen, najlepše priča cena stabilne kriptovalute terraUSD, ki je načeloma vezana na ameriški dolar, zato je od vzpostavitve z minimalnimi fluktuacijami držala vrednost enega dolarja. Ko se je v sredo terraUSD razletel na manj kot 0,7 dolarja in do danes padel pod 0,17 dolarja, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe. Celo tether, zlati standard med stabilnimi kriptovalutami, je včeraj za kratek čas padel pod 0,95 dolarja, a se je kasneje pobral nazaj na en dolar. Izkazalo se je, da so tudi stabilni kovanci lahko žrtve enakih...

44 komentarjev

Kanada v pričakovanju kitajskih protiukrepov

Meng Wanzhou

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kanadsko vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da se lahko nadaljuje postopek izročitve ZDA za Meng Wanzhou, hčer ustanovitelja Huaweija, podpredsednico in glavno finančnico v podjetju. Po mnenju sodnika je dejanje, ki ga očitajo Wanzhoujevi, kaznivo tako v ZDA, kot v Kanadi, kar je bilo ključno za presojo v tej zadevi.

Spomnimo, ZDA jo obtožujejo, da je med letoma 2009 in 2014 prek slamnatega hongkonškega podjetja SkyCom Iranu prodajala telekomunikacijsko opremo, narejeno v ZDA, s čimer je kršila ameriške sankcije proti tej državi. Meng Wanzhou je zato že vse od decembra 2018 v hišnem priporu v Vancouvru.

Kitajska ambasada v Ottawi se je na odločitev sodišča odzvala z ostro izjavo, zaostrujejo se tudi siceršnji odnosi med državama. Analitiki namreč ocenjujejo, da bo tudi predsednik Xi Jinping želel pred svojimi državljani pokazati nepopustljivo držo in bo zoper Kanado tako ali drugače ukrepal.

Njegov adut sta dva kanadska državljana, ki ju je kitajska aretirala konec leta 2018,...

16 komentarjev

Assangov pobeg v ekvadorsko veleposlaništvo drago stal njegove podpornike

Slashdot - Z aprilskim pobegom v prostore ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je Assange prekršil dogovor z angleškim sodiščem, po katerem mu je bilo dovoljeno ostati na prostosti (tj. v hišnem priporu) do sprejema odločitve glede izročitve Kraljevini Švedski zaradi zaslišanja v zadevi spolnega nadlegovanja dveh žensk.

V potrditev poštenih namenov in svoje (zdaj očitno) prelomljene zaveze, da se ne bo skril pred organi pregona, je moral decembra 2010, kmalu po aretaciji, zagotoviti položitev 340.000 funtov varščine. Toliko denarja sam seveda sam ni imel, so se pa našli posamezniki, ki so zavoljo podpore njegovi vlogi v Wikileaks založili zahtevani denar. Med večjimi donatorji so nastopili Jemima Khan (pisateljica, urednica in borka za človekove pravice), britanska...

59 komentarjev