»

Za Activison Blizzard računalniki pomembnejši od konzol

Slo-Tech - Activision Blizzard, ki je zadnje mesece polnil novice zaradi neuspele poroke z Microsoftom, je v poslovnih rezultatih razkril pomemben obrat. Spet se je zgodilo, da so z igrami za osebne računalnike zaslužili več kot z igrami za konzole. V prvem letošnjem kvartalu so osebni računalniki prinesli 666 milijonov evrov, konzole pa 639 milijonov dolarjev. Vse od vrha v prvih letih tega tisočletja so konzole prednjačile, v drugi polovici minulega leta pa se je trend obrnil.

V celotnem letu 2022 so bile konzole še zmagovalke, a leto 2023 bo očitno drugačno. Ob tem velja poudariti, da so posamezna četrtletja že kazala obrnjeno sliko tudi v preteklosti, a to pot gre za prvo daljše obdobje, ko se trend ne spreminja. Glavni prispevek odpade na Blizzard, ki na primer prinese manj kot polovico toliko kot Call of Duty, a več kot 72 odstotkov na osebnih računalnikih in le 8 odstotkov na konzolah. Call of Duty je bolj uravnotežen, z 59 odstotki na konzolah in 26 odstotkih na osebnih računalnikih,...

2 komentarja

World of Warcraft v zadnjem četrtletju izgubil sedmino igralcev

BBC - World of Warcraft je najpriljubljenejša večigralska spletna igra vlog, ki je imela skoraj deset milijonov naročnikov in aktivnih igralcev. Toda v zadnjem četrtletju so začeli pospešeno izgubljati igralce, saj je založnik Activision Blizzard v prvem letošnjem četrtletju izgubil kar 1,3 milijona oziroma 14 odstotkov naročnikov. To je daleč največji padec doslej, ugotavljajo v analizi poslovnih rezultatov. V prihodnosti pričakujejo, da se bo padec še nadaljeval, so povedali. Razlog naj bi bila čedalje večja priljubljenost brezplačnih ali freemium iger, dodajajo. V najboljših časih, to je leta 2010, je imel World of Warcraft kar 12 milijonov naročnikov, k čemur je pripomogla tudi izdaja novega dodatka Mists of Pandaria. Dve leti pozneje smo tretjino niže.

Kljub...

33 komentarjev

Microsoft zakrpal osem lukenj in napovedal Kinect za PC

Microsoft - Včeraj je bil spet drugi torek v mesecu, kar pomeni, da je Microsoft izdal redni paket popravkov za svoje izdelke. To pot je paket nekoliko lažji kot običajno, saj so v sedmih obližih zakrpali osem lukenj. Vse razen ene se nahajajo v sistemu Windows, osma pa je Microsoft ASP.NET.

Samo eden izmed popravkov ima stopnjo kritično. Gre za obliž MS12-004, ki popravi ranljivost v Windows Media Playerju, ki bi lahko povzročila zagon napadalčeve kode v računalniku. Preostali popravki imajo oznako pomembno, tako da je njihova namestitev kljub temu priporočljiva. Kot običajno jih najdete na storitvi Windows Update.

Druga, pomembnejša vest iz Redmonda pa prinaša Kinect na PC-je. Kinect je sicer mogoče že sedaj priključiti na osebne računalnike, a Microsoft bo pripravil tudi posebno namensko verzijo, ki bo dostopna že...

12 komentarjev

Pet korakov za slab prenos igre s konzole na računalnik

Ars Technica - Pri Ars Technici so za vse razvijalce iger pripravili priročen vodič, ki jim v vsega petih korakih pove, kako sicer odlično igro za konzole popolnoma pokvariti, ko je čas za njeno izdajo na osebnih računalnikih. Vodič so pripravili z neizmerno pomočjo igričarske industrije, saj je dandanes skorajda vsaka igra namenjena za konzole in osebne računalnike. S tolikšnim deležem ne-ekskluzivnih naslovov je slabih prenosov z ene na drugo platformo seveda dovolj.

Pod prvo točko so izpostavili protipiratske zaščite, predvsem izredno drakonske različice. Na konzolah jih igralci zaradi naveze strojne in programske implementacije ne opazijo, a zato še njihov delež težav prejmejo igralci različic za osebne...

15 komentarjev

EA zaključil leto z izgubo

Slo-Tech - Ameriški založnik računalniških iger Electronic Arts je objavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2011, ki se je končalo 31. marca letos. Kljub izboljšanju poslovanja v zadnjem četrtletju, ki je bilo spet pozitivno, je na letni ravni skupina pridelala izgubo.

EA ostaja največji založnik iger na Zahodu za konzole in za osebne računalnike. Posebej zaradi nekaj uspešnic tega četrtletja, recimo Crysis 2, se je dobiček v zadnjem kvartalu v primerjavi z lanskim obdobjem povečal za 400 odstotkov na 150 milijonov dolarjev. Prihodki od prodaje so se prav tako povišali, in sicer z 850 na 995 milijonov dolarjev.

Vse to je ublažilo celoletno izgubo, ki je znašala 276 milijonov dolarjev. Še...

43 komentarjev

Modern Warfare 2 še vedno podira rekorde

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Priljubljenost najnovejšega naslova iz serije Call of Duty skorajda ne pozna meja, saj je rekordom v prodaji sledil tudi rekord pri količini nelegalnih prenosov. Teh je bilo v letu 2009 oz. pravzaprav v dveh mesecih od izida kar 4,1 milijona samo za osebne računalnike, več kot dvakrat več od najbolj piratizirane igre iz leta 2008, Spore (izid v začetku septembra, 1,7 milijona prenosov za PC). Številki za Modern Warfare lahko dodamo še 970.000 prenosov za Xbox 360, kar prek vseh platform pomeni trikrat več prenosov od Spore (slednji je na voljo le za osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows oz. OS X). Lanskoletno zmago Spore je z letošnjimi rezultati preseglo vseh 5 najbolj prenesenih iger, The Sims 3 na drugem, Prototype na tretjem, NFS: Shift na...

31 komentarjev