»

Athlon XP 2500+ že v trgovinah

News.com - Najhitrejši AMDjev mlinček z realno frekvenco 2 GHz je že v trgovinah - seveda ne pri nas. V njem tiktaka 0.13 mikronsko Thoroughbred jedro, novega lastnika pa olajša za kar zajetnih 412 zelencev. Stvar se da dobiti tukaj, vendar ne vem, če dostavljajo v Slovenijo. Hja, bomo morali le počakati, da procesor pride tudi v naše trgovine...

5 komentarjev

Kompatibilnost novih Athlonov

X-Bit Labs - Novi 0,13 mikronski Athloni naj bi bili povsem kompatibilni s starejšimi matičnimi ploščami, v katere smo lahko vtaknili 0,18 mikronske predhodnike s Palomino jedrom. Na x-bit labsih to sklepajo po tem, da se jedro novih XPjev ni spremenili veliko in po podatkih proizvajalcev matičnih plošč, ki trdijo, da ne bodo veliko spreminjali zasnove svojih plošč.

Edino kar bi lahko bil problem, je napetost jedra. Toda ker se večini matičnih plošč da le-to nastavljati, ne bi smelo biti problema. Sam mislim, da bo potreben samo flash BIOSa, ali pa še to ne. Abit ima celo že popravljene BIOSe za nove procesorje, tako da je vsaka skrb odveč. Celotna novica tukaj.

3 komentarji

Razlike med Palominom in Thoroughbredom

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da je Intel pred kratkim začel svojo agresivno oglaševalsko kampanjo, ki oglašuje 0.13 mikronske Northwoode kot procesorje, ki bodo končno dobili vojno proti vedno neugodnemu nasprotniku AMD-ju, ki že dolgo časa preseneča kupce s svojimi Athloni. AMD trenutno nima kakšnega posebnega odgovora na Northwoode, saj se Palomini počasi bližajo kritičnim hitrostim, ki jih jedro Palomino ne bo več zmožno prenesti. AMD-ju tako ostane samo še čakanje na izid 0.13 mikronskega jedra Thoroughbred. To jedro pa na žalost pride v proizvodnjo šele proti koncu prve četrtine v letu 2002. Po nekaterih podatkih se od Palomina ne bo razlikovalo po ničemer, razen po tem, da bo izdelano v 0.13 mikronski tehnologiji. Vendar to še ne pomeni, da bo procesor popoln podn proti trenutno vodilnemu Northwoodu, saj AMD-jevci pravijo, da bo jedro še manjše, kar pomeni, da bo za njegovo izdelavo potrebnega manj silicija in bo zaradi tega cenejši, poleg tega pa tudi hladnejši. Prvi 0.13 mikronski...

0 komentarjev

AMD ukinja Athlone

X-Bit Labs - AMD bo v prvem četrtletju 2002 prenehal s proizvodnjo procesorjev družine Athlon, ki bazirajo na jedru Thunderbird. Nadomestil jih bo s procesorji AthlonXP na 0.18 mikronskih jedrih Palomino, ter nekaj kasneje (najkasneje Q2/2002) z 0.13 mikronskim Thoroughbred jedri.

2 komentarja

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

AMDjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Glavna prednost Pentium4 procesorjev je v bistvu njihova sposobnost za doseganje zelo visokih frekvenc delovanja. Po najavi tega procesorja so se mnogi zbali za AMD in njegove procesorje, saj je izgledalo, da Athlon ne bo mogel slediti hitremu tempu Pentiuma4. Za mnoge uporabnike je namreč važna le številka, ki se izpiše ob zagonu, manj pa dejanske sposobnosti procesorja ( zato toliko navdušenje nad, recimo, Celeronom 733/766MHz, katerega prehiti še Duron 600! ).Kakorkoli, vse skrbi so zdaj odveč ( Hugo? [:\\]), saj je AMD objavil nekaj načrtov za prihodnost, v katerih se lepo vidi, da so še kako sposobni slediti Intelu:
  • 1. četrt. 2001:med nas bodo prišli novi Athloni na Palomino jedru, ki bodo delovali pri 1.33GHz ( 266MHz FSB )
  • 2. četrt. 2001:Palomino bo dosegel 1.5GHz
  • 2. polovica 2001:izšel bo 1.7GHz Palomino
  • 1. četrt. 2002:0.13 mikronski Thoroughbred procesorji... frekvenca neznana
Sedaj pa si poglejmo še nekaj o Durončkih:
  • 1. četrt. 2001: Duron 850MHz
  • 2. četr. 2001: Duron 900MHz
  • 2....

3 komentarji

Tudi AMD na 0.13 mikronski tehnologiji

CNet - Potem, ko je Intel vse stavil na izid 0.13 mikronskega Pentiuma4 ( NorthWooda ) v začetku 2002, je AMD galantno odgovoril z najavo dveh novih procesorjev, Thoroughbreda in Appalooosa ( mater, kje dobijo ta imena [:D]). V prvem primeru gre za predelanega Palomina ( ki je predelani TBird [;)]) na 0.13 mikronski tehnologiji in za bakrenimi povezavami, drugi pa je, kot ste lahko uganili, predelani Morgan ( aka predelani Duron ). Za informacije o dejanskih zmogljivostih pa bomo še malce počakali [:))]. Več informacij najdete tukaj.

5 komentarjev