»

Izbris osebnih podatkov s Twitterja praktično nemogoč

Slo-Tech - Ena izmed prednosti Splošne uredbe (GDPR) je možnost, da uporabniki zahtevajo izbris lastnih podatkov pri njihovih upravljavcih, pri čemer ne gre le za navidezni izbris iz uporabniškega vmesnika, temveč tudi iz vseh baz in varnostnih kopij. Primer je Twitter, kjer si lahko pošiljamo zasebna sporočila, ki ne potujejo v šifrirani obliki in so načelno dostopna tudi zaposlenim pri Twitterju z ustreznimi pravicami ter ob morebitnem vdoru tudi hekerjem.

Informacijski pooblaščenec na Irskem, kjer ima Twitter evropski sedež, je prejel več prijav uporabnikov, ki jim Twitter ni želel pobrisati sporočil. Michael Veale z UCL (University College London) se je odločil, da primer pripelje do konca, zato je od Twitterja uradno zahteval izbris lastnih podatkov. To je resda možno storiti v aplikaciji ali na spletni strani, a kaj se zgodi v zalednih sistemih, je drugo vprašanje. V aplikaciji je možno izbrisati posamezna sporočila ali celotne niti pogovorov, a v vseh primerih ostanejo vidni drugim...

37 komentarjev

Za današnjim dnem je zasebnost v Kaliforniji postala pravica

vir: Pixabay

Slo-Tech - V Kaliforniji je z današnjim dnem začel veljati zakon o zasebnosti potrošnikov, ki naj bi podobno kot evropski GDPR dal posamezniku v roke več vzvodov za odločanje o usodi lastnih podatkov. Zakon je pomembna sprememba v ameriškem dojemanju zasebnosti, zlasti, ker je del Kalifornije tudi srčika digitalne industrije, Silicijeva dolina. Po poročanju medijev je zaradi kompleksnega nabora novih pravil stanje tam podobno, kot je bilo pred poldrugim letom v EU, beri, trenutno vlada precejšnja zmeda.

Srž zakona bi lahko povzeli nekako takole: če vaše podjetje letno upravlja s podatki najmanj 50.000 prebivalci Kalifornije, potem jim mora pojasniti, kaj s temi podatki počne, prav tako jim mora dati možnost, da zahtevajo, da se z njihovimi podatki ne trguje, pa tudi možnost, da zahtevajo izbris vseh podatkov, ki se nanašajo na njih. Pomembne spremembe se nanašajo tudi na spremljanje spletnega prometa s pomočjo zunanjih storitev, take spletne strani bodo uporabniku morale ponuditi gumb "Ne...

7 komentarjev

Sodišče EU: Če imate Facebookove vtičnike na svoji spletni strani, ste soodgovorni za njihove obdelave osebnih podatkov

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
ECJ - Ponudnik spletne strani, ki uporablja Facebookov gumb »Všeč mi je«, se šteje za skupnega upravljavca osebnih podatkov, ki jih ameriški spletni velikan Facebook na ta način zbere o obiskovalcih njegove spletne strani. Je namreč tisti, ki se je odločil ta gumb postaviti na svojo spletno stran in s tem Facebooku pomagati pri zbiranju podatkov o obiskovalcih. Posledično ima iz tega naslova nekatere dolžnosti po predpisih o varstvu osebnih podatkov. Tako je ta teden razsodilo Sodišče Evropske unije v primeru nemške nevladne organizacije za zaščito uporabnikov interneta Verbraucherzentrale NRW proti nemškemu modnemu portalu in zagrizenemu uporabniku Facebookovih vtičnikov Fashion ID.

Facebook kot prednost pred konkurenco
Sodišče je v omenjenem primeru ugotovilo, da...

73 komentarjev

Ima bolnišnica Izola problem z razumevanjem delovanja interneta?

Slo-Tech - "Uhajanja podatkov ni bilo", je za različne slovenske medije na šlamastiko z osebnimi podatki svojih pacientov prek svoje PR službe odgovorila Splošna bolnišnica Izola. V odgovoru so podali večje število argumentov, zakaj naše poročanje ni bilo »pravilno«. V nadaljevanju bomo analizirali glavne argumente bolnišnice Izola in pokazali, kako smo prišli do dejstev, ki smo jih podali v članku Nov vrhunec digitalne transformacije v slovenskem zdravstvu: do podatkov zdravstvenega stanja Primorcev kar prek Googla.

1. »Uhajanja podatkov ni bilo«

Bolnišnica Izola se brani, da je Google javnosti omogočal dostop le do t.i. »snapshotov« oz. »posnetkov splenega mesta«, na katerem so se nahajali izvorni dokumenti. Dostop do samih izvornih dokumentov prek Googla naj ne bi bil mogoč.

Vendar, Google indeksira samo dokumente, ki so javno objavljeni na spletni strani. Sam obstoj posnetkov v Googlovem indeksu dokazuje, da so bili izvorni dokumenti javno dostopni na spletni strani SB Izola.

Google...

72 komentarjev

Twitter seli podatke Neameričanov na Irsko

Slo-Tech - Twitter je sporočil, da bodo 18. maja začele veljati pomembne spremembe politike zasebnosti in pogojev uporabe. Glavna novost bo zadela vse uporabnike, ki ne živijo v ZDA, saj bo zanje odgovorno podjetje Twitter International Company, ki ima sedež na Irskem. Novost tako vpliva na 77 odstotkov od 288 milijonovuporabnikov Twitterja, a kakšne bistvene spremembe ne bodo opazili.

V podjetju zatrjujejo, da so se zato odločili, ker bodo s tem podatke iztrgali iz dosega NSA. Slednja ima namreč v ZDA pristojnost zahtevati dostop do podatkov, ki bi lahko pripadali teroristom, podjetje pa ne sme razkriti niti obstoja zahtevka (gag order). V Twitterju upajo, da se bodo s selitvijo na Irsko temu izognili. Res ne bo več uradnih...

3 komentarji

Google pozabil članek, odziv pričakovan

Slo-Tech - Pa smo dočakali prvi primer časopisnega članka, ki ga je Google v skladu s sodbo evropskega sodišča umaknil na zahtevo osebe, ki se v njem pojavi v negativni podobi. Posledice so predvidljive: poteza je dvignila precej prahu, članek pa si je ogledalo bistveno več ljudi, kot bi si ga sicer.

Gre za BBC-jev blog iz leta 2007, v katerem novinar Robert Peston razpravlja o investicijski banki Merrill Lynch in njenem takratnem predsedniku Stanu O'Nealu. Takrat je bila finančna kriza najakutnejša, zato je članek precej neprizanesljiv.

Če boste članek znotraj EU iskali po Googlovih iskalnikih danes, ga ne boste našli - Google je dobil zahtevek za izbris iz seznama zadetkov in mu ugodil. (Na Yahooju in Bingu ga za zdaj še normalno najdete.) Peston se v kolumni za BBC...

8 komentarjev