»

Volkswagen vpoklical 21.000 električnih ID.4 zaradi progamskega hrošča

Slo-Tech - Volkswagen je sporočil, da morajo vpoklicati na več kot 20.000 električnih vozil ID.4 (MY2021 ID.4) zaradi programskih napak. Odkrili so težavo v modulu za upravljanje baterij (battery management) in na modulu za nadzor pulznega inverterja. Ugotovili so, da je programska oprema za baterijski modul preveč občutljiva in se lahko v nekaterih primerih samodejno resetira, medtem ko se inverter lahko nepričakovano izključi. Gre za vozila, ki so bila proizvedena med majem 2020 in januarjem 2022, medtem ko imajo novejša hrošča že odpravljena.

Že julija 2021 je Volkswagen iz Evrope dobil prva poročila o težavah s programsko opremo na baterijah in že septembra so ugotovili, da ne predstavljajo nevarnosti za kupce. Januarja 2022 so izvedeli še, da ima težave tudi inverter. Kasneje so ugotovili, da se napaka pojavlja tudi med uporabo v realnih razmerah. Pri resetu baterijskega sistema vozilo sicer ne izgubi možnosti krmiljenja ali zaviranja, prehodno pa izgubi moč. Podobno tudi izklop...

70 komentarjev

Odkrite ranljivosti v priljubljenem Wi-Fi čipu Realtek RTL8195A

Slo-Tech - V priljubljenem modulu za Wi-Fi podjetja Realtek (RTL8195A), ki ga uporabljajo številne nezahtevne naprave, so raziskovalci iz izraelskega podjetja Vdoo odkrili šest resnih ranljivosti. Sumijo, da so iste ranljivosti prisotne tudi v čipih RTL8711AM, RTL8711AF in RTL8710AF, česar pa niso izrecno preverili. V vseh primerih gre za napake prekoračitve sklada (stack overflow) in branje izven okvirja (out-of-bounds reads), ki se skrivajo v izvedbi rokovalnega protoka pri vzpostavljanju povezave WPA2 (four-way handshake).

Ena izmed ranljivosti napadalcu, ki je v dovolj blizu čipa, omogoča prevzem popolnega nadzora nad čipom, ne da bi poznal ključ, če je RTL8195A dostopna točka ali odjemalec. To napadalcu dovoljuje, da izvede poljubno kodo. Dve drugi ranljivosti omogoča izvedbo napada DoS, preostale tri pa izrabo odjemalcev in izvajanje poljubne kode.

Napake v programski kodi Ameba Arduino 2.0.8, ki teče na čipu, je Realtek že zakrpal. Vse verzije po 21. 4. 2020 so odporne na...

1 komentar

Musk: odštevanje se je začelo

Ars Technica - Julija je Elon Musk obljubil, da bo največji baterijski sistem na svetu, ki ga gradi v Avstraliji, brezplačen, če ne bo dokončan v 100 dneh. V ta čas seveda ni bilo všteto pridobivanje dovoljenj in izbiranje podizvajalcev, kar se lahko precej zavleče. Sedaj so te podrobnosti dorečene, zato je Musk sprožil 100-dnevno odštevanje. Do 7. januarja bo torej v Jamestownu v Južni Avstraliji stal sistem, ki bo lahko uskladiščil 129 MWh energije in jo dobavljal z močjo 100 MW.

Musk je ob tem igral zelo previdno, saj hkrati naznanil, da je projekt v resnici že na pol dokončan. Ko bo postavljen, bo to največji v omrežje povezan baterijski sistem. Trenutno je največji sistem sposoben shraniti 120 MWh energije in obratovati z močjo 30 MW, gre pa za AES Energy Storage v...

8 komentarjev

EU se bliža koncu mobilnega gostovanja

Europa.eu - V Bruslju so dorekli še veleprodajne cene za mobilno gostovanje, ki so bile še zadnja neznanka v nadvse uspešnem projektu Evropske komisije Gostuj kakor doma, s katerim so korenito znižali stroške gostovanja. Pri gostovanju pri tujih operaterjih bo minuta klica stala največ 3,2 centa, SMS-sporočilo pa en cent. Cena prenosa podatkov se bo zniževala postopno, in sicer letos 15. junija na 7,7 evra za gigabajt, potem pa ob začetku vsakega leta na 6,0, 4,5, 3,5, 3,0 in 1. januarja 2022 končno na 2,5 evra na gigabajt. To so cene, ki si jih bodo med seboj plačevali operaterji.

Zakaj so te cene pomembne za končne uporabnike, če zanje od 15. junija letos ne bo več gostovanja? Ker se s tem zagotavlja vzdržnost gostovanja, saj bi v nasprotnem...

47 komentarjev

iOS 6.1.1 je zunaj, evasi0n jailbreak še deluje

Sveže jailbreakani iPhone 3GS, 4, 4S, 5 ter iPad 3.

vir: Jan Ferme
MacRumors.com - Evasi0n jailbreak za iOS 6.1, izdan ta ponedeljek, se je zgleda odlično prijel. Njihova spletna stran beleži 5 milijonov obiskov, alternativna aplikacijska trgovina Cydia pa poroča o 4 milijononih novih, dejanskih uporabnikov. To niso zanemarljive številke, tudi ne v primerjavi z odlično prodajo iPhona v lanskem zadnjem četrtletju - 17.7 milijona enot (iPhone 5 in starejših, samo ZDA) - ki je enkrat za spremembo celo prehitela Samsungovih 16.8 milijona.

Apple je - temu primerno - seveda že reagiral. Takoj prvi dan so izdali opozorilo proti rabi jailbreakanja, ker naj bi povzročalo nestabilnost naprav, blokiralo nekatere servise (v praksi predvsem vremensko aplikacijo), zniževalo kvaliteto glasovnih pogovorov in prenosa podatkov (lol), široko odprlo...

42 komentarjev

KDE proti GNOME

OSNews - Danes je očitno ravno pravšnji dan za nove različice odprte programske opreme. V času izida okolja KDE 3.2 je zaznati mnogo aktivnosti tudi v logih njegovih konkurentov, ki razvijajo namizno okolje GNOME. Izdali so namreč razvojno različico 2.5.3.

Miguel De Icaza, oče okolja GNOME, pa se trenutno ukvarja z drugimi posli, saj bdi nad razvojem razvojnega okolja Mono, ki želi pomešati štrene Microsoftovemu .Netu. Izšla je različica 0.30, ki predvsem prinaša pohitritve in odpravlja hrošče, dodaja pa tudi nekaj novosti, med drugim brskalnik dokumentacije in strežnik ASP.NET z modulom za Apache.

Da pa ne bi novice z "sveta GNOME" zasenčile tabora KDE, se je oglasil Mandrake, veliki podpornik tega okolja. Izdal so namreč Mandrake Linux 10.0 Beta2, ki se baha z najnovejšimi različicami ključnih programskih paketov. Vsebuje Linux 2.6.2 rc3, XFree86 4.4, kdebase 3.2 pre in Mozillo 1.6. Bittorrent.

2 komentarja