»

Waymo in Cruise dobila dovoljenje za taksije brez voznika v San Franciscu

Slo-Tech - Lokalne oblasti v San Franciscu so po tesnem glasovanju izdale dovoljenje, da Waymo in Cruise v San Franciscu upravljata taksije brez voznika, ki bodo komercialno vozili po mestu v vseh urah dneva. Trenutno ima Waymo v San Franciscu 200 avtonomnih taksijev, v katerih pa je moral biti ves čas človeški voznik kot rezerva. Cruise je sicer upravljal zares avtonomne taksije, a na zelo omejenem območju mesta in le med 22. in 6. uro. Sedaj teh omejitev ne bo več.

CPUC (California Public Utilities Commission) je s 3 proti 1 potrdila, da se podjetjema izda dovoljenje za vožnjo avtonomnih taksijev brez časovnih omejitev. Največji pomisleki so se nanašali na varnost, zato tudi odločitev ni bila soglasna. V Waymu so seveda nad njo vseeno navdušeni. Dodajajo, da je na čakalnem seznamu več kot 100.000 ljudi, ki želijo uporabljati novo storitev, zato pričakujejo veliko povpraševanje. Zato jo bodo odpirali postopoma.

Proti avtonomnim taksijem najbolj protestirajo taksisti ter vozniki za Uber in...

20 komentarjev

V Seulu začel voziti avtonomni avtobus

Slika: Anthony Wallace / AFP

Slo-Tech - V južnokorejski prestolnici so začeli preizkušati prvi avtobus brez voznika, ki je namenjen splošni javnosti in v katerega lahko sede kdorkoli. Avtobus je opremilo mlado podjetje 42 Dot, ki se ukvarja s tehnologijo samovozečih avtomobilov in ki ga je nedavno kupil Hyundai. Ne gre za avtobus polne velikosti za petdeset ljudi, temveč nekakšen polovični avtobus, v katerega gre dobrih deset ljudi.

Oblikovan je v zaobljenih potezah in z ogromnimi okni, s čimer je še najbolj podoben izdelku iz legokock. Vodja avtonomnih vozil pri 42 Dot Jeong Seong-gyun pojasnjuje, da je to namerno, saj želijo ljudem novo tehnologijo približati in jim pokazati, da ni razlogov za strah. Avtobus vozi na električni pogon in je izdelan iz kompozitnih delov, ki jih je enostavno zamenjati in ki so poceni. Nizki ceni je podrejen tudi način vožnje, saj uporablja kamere in radar, ne pa dragih senzorjev, denimo lidarja. Novi dizajn pa je takisto del prihodnosti, dodaja Jeong Seong-gyun.

Avtobus sicer vozi brez...

22 komentarjev

Googlovi samovozeči taksiji so resničnost

TechCrunch - Sicer še niso na voljo prav sleherniku, so jih pa novinarji in izbrani posamezniki že lahko preizkusili. Googlovi samovozeči taksiji v Phoenixu na omejenem območju že vozijo stranke, ne da bi v vozilu sedel voznik - ali kdorkoli drug. Že pred dvema letoma so vozili na zaprti progi, sedaj pa so šli tudi v resnični promet.

Z aplikacijo Waymo One pokličemo taksi, ki se pripelje in nam odpre vrata. Da ne bi nič hudega sluteči potnik pobegnil, mu vozilo najprej predstavi dejstvo, da človeškega voznika ni, in ponudi možnost komunikacije z živim človekom, če želi kaj vprašati. Nato pa odpelje in pri hitrosti 70 kilometrov na uro je pogled na vozilo brez voznika nenaraven. Ni pa nič nenaravna vožnja, saj se zdi, da je Google (oziroma Waymo) uspel ugotoviti, kako voziti nekoliko manj robotsko in šablonsko. Ljudje grešijo, zato mora temu primerno grešiti tudi samovozeči avtomobil, da se bo laže vklopil v promet. In se je.

Google ima trenutno okrog 600 samovozečih avtomobilov, ki pridno...

32 komentarjev

Googlov Waymo avtonomno prevozi 40.000 kilometrov na dan

Slo-Tech - Googlovo podjetje Waymo ostaja vodilno na področju avtonomnih vozil, saj so po besedah izvršnega direktorja Johna Krafcika dosegli nov mejnik. Od začetka projekta so prevozili že osem milijonov milj (12,8 milijona kilometrov), kar bi bilo dovolj za 320 voženj okrog Zemlje po ekvatorju ali 16-krat do Lune in nazaj. Dnevno prevozijo že 40.000 kilometrov.

Waymo hitro povečuje številno prevoženih kilometrov, saj ima v voznem parku čedalje več avtomobilov. Prvi milijon milj so zmogli junija 2015, naslednjega čez 16 mesecev,...

55 komentarjev

Ford investira milijardo v umetno inteligenco za avtomobile

Z leve: Peter Rander, Mark Fields, Bryan Salesky, Raj Nair

Slo-Tech - Ford je včeraj sporočil, da vlaga milijardo dolarje v mlado podjetje Argo AI, ki sta ga minuli mesec ustanovila Peter Rander, ki je bil inženir v Uberju, in Bryan Salesky, ki je v Googlu delal kot vodja razvoja strojne opreme za samovozeče avtomobile. Ford bo z milijardnim vložkom postal lastnik Argo AI, ki bo postal Fordova samostojna podružnica. Argo AI ima sedež in glavnino razvoja v meki za avtonomna vozila v Pittsburghu, del pa bo tudi v San Franciscu in na jugu Michigana.

S tem vložkom se želi Ford prebiti med vodilna podjetja na področju razvoja samovozečih avtomobilov, kjer vlada huda konkurenca z velikimi igralci, kot so General Motors, Uber, Google in drugi. Tudi Ford je bil na tem področju v preteklosti že...

15 komentarjev

Uber v Pittsburghu začel testirati samovozeči taksi

Reuters - Prvi so avtonomne taksije sicer dobili v Singapurju, a tudi Uber je držal obljubo in v ZDA pripeljal samovozeče taksije. Pilotni preizkus se bo izvajal v Pittsburghu, kjer je od danes možnost, da uporabnike aplikacije Uber pobere vozilo brez voznika.

Začetki so sramežljivi, saj bodo takšna le štiri vozila, pa še ta bodo imela spredaj dva človeka (nadomestni voznik in inženir), ki bosta lahko kadarkoli prevzela nadzor nad vozilom, če bi šlo kaj narobe. Prve preizkusne vožnje so za novinarje opravili že včeraj in vsi družno hvalijo vožnjo Uberjevih vozil, ki je bila gladka, tekoča in predvsem pravila. Gre za štiri modele Ford Fusion, ki imajo 3D-kamere, GPS in lidar, da zaznavajo svoj položaj v svetu in...

157 komentarjev

Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Wired News - Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in...

58 komentarjev