»

Tudi MOSFETi potrebujejo hlajenje

Adrian's Rojak Pot - MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor), poenostavljeno jim lahko rečemo napetostni regulatorji, so pri večini navijalcev spregledan del računalnika, ki je potreben hlajenja. Da ne bom filozofiral in razlagal, zakaj in kako zadeva deluje, naj vam samo povem, da je dobro, če jih hladimo. S tem se lahko izognemo nihanjem v napetostih ali prekinitvah toka in s tem zagotovimo bolj stabilno stanje sistema. Vso razlago in postopek (pa tudi to, česa ne smete storiti) si le oglejte na Adrian's Rojak Pot.

10 komentarjev

Abit AT7 MAX2

t - break - Kljub temu, da je po mnenju nekaterih VIIno KT400 čipovje razočaralo, se proizvajalci še zmeraj trudijo z izdajanjem novih plošč. Pri Abitu so za nas naredili AT7 MAX2. Če še ne veste, tisti MAX2 v imenu pomeni oboroženost do zob z različnimi integriranimi dodatki (RAID, 5.1 zvočna kartica,...), pa tudi MediaXP si lahko omislite, če vam denarnica to dopušča. Za nameček je plošča v črni barvi, odlične OC preformanse ter SoftMenu pa sta tako ali tako že sama po sebi umevna. Test si preberite na tem naslovu.

0 komentarjev

ABIT-ove rešitve na SIS naboru

X-Bit Labs - Pred kratkim je ABIT objavil, da nameravajo v kratkem predstaviti ploščo, ki bazira na novejšem naboru SIS645 in bo namenjena izključno 478 pinskim Pentiumom4 (423 pinski primerki že ker dolgo časa veljajo za mrtve). Ker SIS ni pretiraval s ceno, bo plošča namenjena za budget tržišče. Plošča se bo imenovala SD7-533, nizka cena pa je ne bo bistveno okrnila, saj bo vsebovala 3 DIMM reže za PC2700/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI slotov, C-mediin 8738 zvočni čip, 6 USB vtičnic in nepogrešljivi SoftMenu III, ki bo omogočal nastavljanje Vcora (napetosti jedra procesorja) in FSB (od 100Mhz do 165Mhz) v korakih po 1 MHz.

0 komentarjev

ABIT spet preseneča z novim dizajnom

X-Bit Labs - Že kar dolgo je že od tega, odkar se je ABIT vpisal med legende med proizvajalci matičnih plošč. Podjetje se je čez noč proslavilo z izvrstnim matičnim ploščam, s katerim se je dalo iz procesorja iztisniti poslednji megaherc. Med dobrote so spadali še izjemna stabilnost, sexy rumena barva (OK, tole nima ravno kdove kakšnega učinka za zmogljivost ;)) ter nekateri dodatki, ki so kupca še dodatno razveselili. Med take koristne dodatke spada gotovo SoftMenu, zaredi katerega je ABIT pravzaprav zaslovel. Kljub vsem slavam, pa se mi zdi, da ABIT zadnje čase ni dal od sebe nič revolucionarnega. Vse se je zdelo, da so njihovi inženirji zaspali. Res? Pravzaprav tega ne moremo povsem potrditi, saj je ABIT pred kratkim razveselil z novim dodatkom, ki pa tokrat ne bo nov SoftMenu, niti debug screen. Ne, ABIT je pred kratim napovedal, da bo v vse prihajajoče plošče začel vgrajevati štirifazni napetostni pretvornik (four-phase voltage converter; pred tem so v svoje plošče vgrajevali samo...

5 komentarjev

Abitova Socket478 matična plošča na i850

X-Bit Labs - Iz dneva v dan se bolj približujemo sredini septembra, ko bo Intel predstavil svoj Brookdale, oz. i845 nabor. Takrat lahko pričakujemo pravo poplavo matičnih plošč, ki bodo podpirale PC133 SDRAM (kaj pa VIA?). No, ker pa je Brookdale namenjen bolj nezahtevnim uporabnikom, saj se je le-ta izkazal za bolj počasno rešitev, pa še Petniumi4 se ne obnesejo ravno najbolje v navezi z SDRAM-om, bo bolj zahtevne zagotovo zadovoljila ABIT-ova plošča, ki bo bazirala na dobrem starem i850 in Secketu478. Po raznoraznih poročanjih, se bo plošča najverjetneje imenovala TH7II-RAID in se bo popolnoma razlikovala od Socket423 TH7-RAID. Podpirala bo namreč kar 4 RIMM (podpora do 2 GB RDRAM pomnilnika), 1 AGP 4x, 5 PCI in 1 CNR režo. Kot je že v navadi, bo ABIT na svoji plošči ponudil tudi Highpointov krmilnik - tokrat HPT370 ATA/100 RAID kontroler. Poleg tega, se bo plošča bahala še s tremi USB vtičnicami, integrirano zvočno (AC'97) in LAN kartico.
Seveda pa ABIT ni pozabil dejstva, da po malce...

0 komentarjev

Bela matična plošča

X-Bit Labs - Po modri (Gigabyte), rdeči (ASUS) in črni (ASUS), bo prišla še bela matična plošča. Ja, tako je. Njen PCB bo bel.
Šlo bo za ABIT ST6E-RAID in ST6E. Razlika med njima je, da ena ima RAID druga pa ne. Imela bo Socket370/FC-PGA2 ležišče in bazirala na Intel i815EP B-stepping čipovju. Ima pa tri DIMM reže za PC133 SDRAM. Na njej so še 1 CNR reža, 1 AGP reža in 6 PCI režter 4 USB vhode. Verzija z RAID-om bo imela še HighPoint HPT370 kontroler. Kot vse novejše ABIT-ove matične plošče, bo tudi ta podpirala SoftMenu III, torej navijanje iz BIOS-a. Navijati se bo dalo od frekvence 50MHz do 250MHz v korakih po 1MHz. Spreminjati se bo dalo tudi Vcore napetost; to...

13 komentarjev

ABITove AMD 760 plošče kmalu

X-Bit Labs - ABIT je že na Comdexu pokazal prve DDR matične plošče, toda šlo je za OEM rešitve. Na srečo mislijo tudi na nas overclockerje in so tako najavili ABIT KG7 in KG7-RAID matični plošči. Gre za SocketA matični plošči, zgrajeni na AMD 760 čipovju. Edina razlika med njima je HighPointov HPT370 čip na KG7-RAID. Po prvih informacijah naj bi na ploščah srečali 3 DDR DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 ISA reže, oba modela pa bosta seveda imela SoftMenu III. Masovna prodaja naj bi se začela zgodaj naslednje leto.

0 komentarjev