»

Izšla nova verzija Windows 95 kot aplikacije v JavaScriptu

Slo-Tech - Čeprav je Windows 95 dobesedno operacijski sistem prejšnjega tisočletja, še vedno služi kot poligon za dokazovanje sposobnosti nadebudnih razvijalcev. Felix Rieseberg že več let razvija verzijo Windows 95 kot aplikacijo Electron, ki je ta teden dosegla nov mejnik. Štiri leta staro verzijo je nadgradil tako, da lahko teče kot samostojna aplikacija v Windows (32-bitni, 64-bitni, ARM64), Macu (Intel ali Apple M1) ali Linuxu (32-bitni, 64-bitni, ARM64 in ARMv7). V celoti je napisana v JavaScriptu, zato teče nekoliko bolj zatikajoče. Temelji na Electron v21 in projektu v86, torej gre v bistvu za emulator kot aplikacijo. To ni nič posebej novega, je pa vseeno zanimivo.

Kodo in program lahko prenesemo z Githuba. Kot pojasnjuje Rieseberg, je za praktično uporabo - torej za igranje Dooma - seveda bolj smiselno uporabiti pravi virtualni stroj in vanj namestiti Windows 95. A tudi Windows 95 kot aplikacija v Javascriptu deluje povsem spodobno, dasiravno nekoliko počasneje. Predvsem pa se ni...

23 komentarjev

Windows 95 za macOS, Linux in Windows

[dodaj]

Slo-Tech - Kar je bil nekoč revolucionaren operacijski sistem, je danes pogosto merilo, kaj zmorejo moderne naprave in programerska pamet. Windows 95 so poganjali že na Apple Watch, Android Wear in Xbox One, v navideznih strojih pa tako ali tako ni noben problem poganjati kateregakoli operacijskega sistema. Obstaja tudi projekt v86 copy.sh, kjer najdemo delujoče verzije starejših operacijskih sistemov. In prav ta projekt je uporabil Felix Rieseberg, ki je napisal 130 MB veliko aplikacijo, ki vsebuje celoten Windows 95. Kot samostojno aplikacijo jo lahko poganjamo na macOS, Linux, Windows. Windows 95 je na voljo Githubu.

Uporabna vrednost omenjene aplikacije je brez dvoma omejena, a to niti ni bil njen namen. Še največja pomanjkljivost je nedelujoč Internet Explorer, ki ne odpira spletnih strani, a v resnici bi s prastarim brskalnikom tako ali tako težko gledali sodobne spletne strani. Sicer pa Windows 95 vsebuje vse pritikline iz prave verzije, vključno z vsemi igrami, WordPadom in celo...

26 komentarjev

Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Slo-Tech - Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe...

29 komentarjev

Raspberry Pi 3 tudi uradno

RaspBerryPi - Po špekulacijah, ki so izvire iz neuradnih podatkov in pri FCC vloženih dokumentov, imamo tudi uradno najavo nove verzije kartičnega računalnika Raspberry Pi 3 s polnimi specifikacijami. Nismo se ušteli, saj drži, da bo imel povezljivost prek Wi-Fi in Bluetootha ter 64-bitni procesor, ki pa bo za zdaj poganjal le 32-bitno programsko opremo. Prodaja se je začela danes, točno štiri leta po izidu prve verzije, in sicer s ceno 35 dolarjev.

Torej, Raspberry Pi 3 ima vgrajeno podporo za Wi-Fi (le na kanalu 2,4 GHz) in Bluetooth 4.0, torej bo mogoče USB-priključke uporabiti za kaj pametnejšega. Procesor je 64-bitni ARM Cortex A53 z 1,2 GHz, ki ima štiri jedra, kar je približno desetkrat več računske moči, kot je je imel...

34 komentarjev

Windows 95 dve desetletji pozneje

Slo-Tech - Na današnji dan pred 20 leti je izšel eden izmed operacijskih sistemov, ki so spremenili prihodnost računalništva, pa če si to želimo priznati ali ne. Medtem ko je Linuxovo jedro štiri leta pred tem prispelo z majhno objavo v novičarski skupini, je Microsoft samo za marketing ob izidu Windows 95 potrošil 300 milijonov dolarjev. Odkupili so pravice za pesem Start Me Up skupine Rolling Stones (za 12 milijonov dolarjev), Jennifer Aniston in Matthew Perry sta posnela skoraj uro dolgo epizodo o novem operacijskem sistem, bolj ali manj posrečene reklame so se vrtele na televiziji in radiu ter nas pozdravljale s plakatov in iz trgovin, Empire State Building so osvetlili v barvah Windows 95. Glavni...

117 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev