»

Izšla nova verzija Debiana 12

Slo-Tech - Po skoraj dveh letih razvoja je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian, ki jo poganja jedro Linux 6.1 LTS. Različica Bookworm nadomešča Debian 11 Bullseye iz leta 2019. Debian je ena najstarejših in najstabilnejših distribucij Linuxa, na kateri so osnovane številne druge, tudi Ubuntu.

V Debianu 12 najdemo LibreOffice 7.4.5.1, Evolution 3.46.4-2, Transmission 3.0, Mozillo Firefox ESR, Nginx 1.22, Emacs 28.2, PHP 8.2, systemd 252, Python 3.11.2, Perl 5.36, Vim 9.0. Privzeto okolje je GNOME 43, na voljo pa tudi druga, denimo KDE Plasma 5.27, LXDE 11, LXQt 1.2.0, MATE 1.26 in Xfce 4.18.

Debian 12 bo uradno podprt do decembra 2026. Novosti so še repozitorij non-free-firmware, podpora APFS (Apple File System), orodje ntfs2btrfs , mimalloc, ksmbd-tools, Secure Boot na ARM64 in številne druge. Prenos je mogoč s spletne strani.

33 komentarjev

Ubuntu 22.10 izšel

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija najpopularnejše distribucije Linuxa, ki jo pripravlja Canonical. Ubuntu 22.10 z delovnim imenom Kinetic Kudu je na voljo v vseh inačicah (Kubuntu 22.10, Xubuntu 22.10, Lubuntu 22.10, Ubuntu Unity 22.10, Ubuntu Studio 22.10, Ubuntu MATE 22.10, Ubuntu Budgie 22.10, Ubuntu Kylin 22.1). Glavna novost je nedvomno verzija Unity 22.10, medtem ko imata Kubuntu in Studio novo okolje KDE Plasma 5.25.5, Xubuntu ima Xfce 4.17, Lubuntu LXQt 1.1.0, MATE pa MATE 1.26. Snamemo jih lahko z uradne strani ali pa v obstoječi namestitvi sprožimo sudo do-release-upgrade. V novem Ubuntu je jedro 5.19.

Privzeto grafično okolje ostaja GNOME 43 (z GTK4), ki omogoča vklop in izklop Wi-Fi, VPN, Bluetooth ipd. z enim klikom. Prenovljen je dostop do sistemskih nastavitev, olajšano je tudi rokovanje z okni in datotekami (novi Nautilus). Novi sistem Pipewire skrbi za zvok, končno so podprte tudi slike v formatu WebP. Kot je že običaj, so posodobljeni tudi vsi pomembni programi,...

21 komentarjev

Codeweek v Računalniškem muzeju

Slo-Tech - Prihodnji teden je spet Codeweek! To je teden, ko se geeki po vsej Evropi posvetijo programiranju, računalniškemu izobraževanju in ozaveščanju in v tovrstna ravnanja vabijo tudi druge.

Če vam je doma karantensko-dolgčas, tokrat računalniški muzej vabi na virtualne sprehode in delavnice:
v torek, 20.10. ob 18:00 virtualni sprehod po vrhunskih dosežkih Slovencev v svetu in hitrim uvodom v šifriranje informacij
v četrtek, 22.10. ob 18:00 virtualni sprehod po zgodovini računalniških iger, konzol in osnove računalniške grafike
v soboto, 24.10. ob 18:00 začetna delavnica načrtovanja elektronskih vezij.

Če želite izvedeti zakaj se je v zgodovino zapisal kalukator HP-35 in kako je povezan s Slovenijo, če vas zanimajo prazgodovinski Nintendi in Sege ali če vas mikajo flip-flopi, je to teden za vas! Vse kar sodelujoči potrebujejo je Zoom in veselje do spoznavanja novih področij. Vabljeni!

0 komentarjev

Izšel Ubuntu 15.04

Phoronix - Minuli teden je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu, ki nosi številko 15.04 ter kodno ime Vivid Vervet (živahna opica). Novosti je manj oziroma niso tako vpadljive kakor v predhodnih verzijah, so se pa zato bolj posvetili stabilnosti in odpravljanju napak.

Med pomembnejše novitete spada Systemd, ki bo zamenjal dosedanji zagonski upravljalnik Upstart, ker je podobno napravil tudi Debian (na katerem Ubuntu temelji), kar ni prineslo večjih težav z združljivostjo, le Juju bo potreboval popravek. Systemd naj bi prinesel hitrejši zagon ob nižji porabi sredstev, a v praksi je razlika skorajda zanemarljiva. Upstart seveda ostaja kot alternativna možnost. Privzeti grafični pogon ostaja Unity 7.3 (in ne Unity 8), ki ima nekaj lepotnih...

89 komentarjev

Internet Week Ljubljana - Naslednji teden

Internet Week Ljubljana 2013

Slo-Tech - Če budno spremljate medije, potem veste, da je Slovenija na smrtni postelji, da jo bodo raznorodne interesne skupine zdaj zdaj raztrgale. Vendar ne glede na splošno prepričanje politika nima monopola nad dogajanjem v naši deželi. Obstajajo podjetja, ki na globalnem trgu tekmujejo s konkurenco in so kljub negotovi prihodnosti ambiciozna, delovna in zrejo v prihodnost z dvignjeno glavo. Obstajajo študentje in profesionalci, ki se združujejo v skupnosti za pridobivanje znanj, ki bodo uporabna za preboj iz te krize. Obstaja torej tudi delujoča Slovenija.

En kos delujoče Slovenije lahko najdete v Ljubljanski spletni skupnosti - množica podjetij in posameznikov se trudi, da bi z medsebojno pomočjo, vzpodbujanjem in inspiracijo presegla okvire domačih razprtij in naredila nekaj več.



V Ljubljani bo od 22.10 do 30.10 potekal Internet...

7 komentarjev

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Festival HAIP 08

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - A še prej naj vas povabimo na Kiberpipina dogodka v tem tednu. V torek, 21. oktobra ob 19h, se bomo na Pipinem odprtem terminu ponovno spomnili poletja. Z ekipo Kiberpipe in ožjih prijateljev bomo preleteli nekaj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini. Ker je FOWA tudi tokrat gostila nekatere zanimive predavatelje, smo se odločili, da vam jih predstavimo na Spletnih uricah v sredo, 22.10. ob 19h s pomočjo kratkih reportaž, ki jih bodo pripravili slovenski udeleženci.



Med 3. in 11. novembrom 2008 pa bo v Ljubljani v organizaciji Kiberpipe potekal 3. mednarodni multimedijski festival odprtih tehnologij HAIP 08. Na mednarodni ravni se bodo predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kritično obravnavajo tehnologijo, ki nas obkroža in predstavlja naše vsakdanje okolje. Osrednja linija...

5 komentarjev