»

V Veliki Britaniji po brexitu predlagajo ošibitev nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Medtem ko v Evropski uniji nevtralnost interneta zagotavlja uredba 2015/2120, želi britanski regulator te dosežke načeti. Odkar je Velika Britanija izstopila iz Evropske unije, je namreč evropska zakonodaja ne zavezuje več, čeprav je je večino prenesla in velja do sprememb. Ofcom je predstavil predlog zakonodajnih sprememb, ki bi dale ponudnikom telekomunikacijskih storitev in operaterjem "več fleksibilnosti".

Po novih pravilih bi imeli operaterji možnost ponujati dražje pakete, ki bi na primer prinašali nižje zakasnitve, kar bi namenili igralcem iger, uživalcem pretočnih vsebin in ostalim, kjer so latence pomembne. Operaterji bi prav tako lahko ponujali specializirane storitve in upravljanje prometa (traffic management), s čimer bi regulirali obremenjenost omrežij. Uvedba QoS bi v praksi pomenila uvedbo večtirnega prometa različnih prioritet. Vrnil bi se tudi zero-rating, kar se imenuje izvzetje določenih vrst prometa iz paketov, ki imajo omejen prenos podatkov.

Ukinjanje...

21 komentarjev

Sodišče EU: zero rating ni v skladu s Pravom EU, pika. Bo AKOS zdaj končno opravil svoje delo?

mag. Tanja Muha, direktorica Akosa

vir: SiOL
ECJ - Sodišče Evropske Unije je včeraj izdalo svojo prvo sodbo na temo nevtralnosti interneta. Na prošnjo madžarskega Upravnega sodišča so pojasnili, da Pravo EU operaterjem prepoveduje ponujanje aplikacij in storitev, pri katerih bi bili prenosi podatkov zastonj, medtem ko bi se prenosi iz vseh ostalih aplikacij in storitev šteli v redno mesečno kvoto. In kar je še važneje: za to ugotovitev ni potrebno posebej ugotavljati, ali diskriminiranje ostalih aplikacij in storitev dejansko vpliva na pravice končnih uporabnikov. Z drugimi besedami: ničelno tarifiranje (zero rating) je prepovedano samo po sebi.

Takšna razlaga je vsekakor zelo dobrodošla za naš trg. Domači regulator trga mobilne telefonije, Agencija RS za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) si namreč že skoraj pet let ne upa ukrepati na tem področju. Leta 2016 je namreč Upravno sodišče odpravilo njihovo odločbo o prepovedi ničelnega tarifiranja Telekomove storitve za pretakanje glasbe Deezer oz. Si.mobiove oblačne shrambe...

67 komentarjev

Evropski parlament podprl konec gostovanja in potrdil oskubljeno nevtralnost interneta

Evropski parlament - Evropski parlament je danes potrdil uredbo o enotnem digitalnem trgu EU, kjer sta najpomembnejši določbi odprava mobilnega gostovanja z letom 2017 in uzakonitev nevtralnosti interneta. Med ko je ukinitev dragega gostovanja dobrodošla in manj kontroverzna poteza, je uzakonjena formulacija internetne nevtralnosti naletela na nemalo kritik zaradi ohlapne definicije in številnih izjem, zaradi česar je šibkejša kot v ZDA.

Kot smo že poročali, bo od 15. junija 2017 gostovanje postalo zgodovina. To pomeni, da operaterji dohodnih in odhodnih klicev, pošiljanja sporočil ter prenosa podatkov v drugih državah EU ne bodo smeli zaračunavati nič dražje kakor v domačem omrežju. V prehodnem obdobju, ki se bo začelo 30. aprila 2016 in bo trajalo do odprave gostovanja, bodo...

20 komentarjev

SD in ISP-ji družno minirajo net neutrality v ZEKom-1

Slo-Tech - Kot vemo, naša vlada zavoljo grožnje Evropske komisije z 13 tisoč evri dnevne kazni hiti z vnosom ti. Cookie direktive v zakonodajo, konkretno v Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom). Vemo tudi, da je (že večkrat!) želela vso to nujo, ihto in naglico izkoristiti še vnos številnih drugih določil, npr. sistemskega backdoora do retencijske baze za policijo, Sovo in morda še za nekatere zainteresirane upravne organe. Vseh sprememb je pravzaprav toliko, da je zakonodajno-pravna služba parlamenta odločila, da bo namesto preproste novele (ZEKom-D torej) potrebno napisati kar sveži zakon (ZEKom-1).

Zanimivo, niso pa vse predlagane spremembe slabe. Predlog ZEKom-1, ki se pravkar prebija skozi glasovanje na matičnem delovnem telesu (druga faza rednega...

31 komentarjev

Nevtralnost interneta v Veliki Britaniji

Na otoku so popularni paketi 'do 20Mbit/sec' ali 'do 50Mbit/sec', dejanske hitrosti pa so praviloma znatno nižje.

Slo-Tech - Britanski telekomunikacijski regulator Ofcom je nedavno opravil obsežen pregled nacionalnega trga s širokopasovnim internetom. Preverili so ponudbe 14 različnih paketov pri 7 največjih ponudnikih interneta (ISP), ter jih primerjali z dejanskim stanjem pri naročnikih. V ta namen so obiskali 1767 gospodinjstev širom države in opravili več milijonov meritev hitrosti interneta.

Ugotovitve so zanimive v več pogledih. Prvič, prenos podatkov v večernih "peak" urah je bil zgolj za malenkost nižji od povprečja čez dan, kar ovrže očitke o preobremenjenosti omrežja (congestion) in posledično potrebi po prioritetiziranju določenega prometa. Ta...

15 komentarjev