»

Samsung in Google: partnerstvo za izdelavo novega Tensor G4 procesorja za Pixel 9

vir:gsmarena.com

Slo-Tech - Samsung Foundry in Google sta združila moči za izdelavo novega Tensor G4 čipa, ki bo poganjal prihajajoči Google Pixel 9. To partnerstvo je del Samsungove strategije za širitev svojega poslovanja tudi z izdelavo čipov za druge tehnološke velikane. Tensor G4 je nov procesor, ki je bil razvit z namenom, da izboljša zmogljivost in učinkovitost pametnih telefonov. Ta čip bo prvič uporabljen v Googlovem Pixel 9, ki naj bi bil predstavljen v prihajajočih mesecih. Procesor bo izdelan v Samsungovi tovarni čipov, znani kot Samsung Foundry. Partnerstvo je pomembno korak za Samsung, saj se želi podjetje pozicionirati kot ključni igralec na trgu izdelave čipov. Za Google pa to pomeni, da bo imel močnejši in bolj učinkovit procesor za svojo naslednjo generacijo pametnih telefonov. Čeprav podrobnosti o zmogljivostih Tensor G4 čipa še niso bile razkrite, je pričakovati, da bo ta čip prinesel izboljšave na področjih, kot so umetna inteligenca, grafična obdelava in energetska učinkovitost, kar bo...

12 komentarjev

Novi Pixel 7 ne bo več podpiral 32-bitnih aplikacij

Slo-Tech - Ni skrivnost, da se Google pripravlja na prehod na izključno 64-bitni operacijski sistem in aplikacije, saj bo prihajajoči Pixel Tablet prihodnje leto že podpiral zgolj 64-bitni Android. Izkazalo se je, da bo tudi novi pametni telefon Pixel 7 maral le z 64-bitne aplikacije. Mishaal Rahman iz Esperja je ugotovil, da bo imel Pixel 7 programsko zastavico, ki bo preprečevala poganjanje 32-bitnih aplikacij s sporočilom o nezdružljivosti (App not installed as app isn't compatible with your phone.). Zygote bo torej 64-bitni, uporabniški del (vsaj nekatere knjižnice) bo 32-bitni in 64-bitni, a 32-bitnih aplikacij ne bo moč zagnati. Velika večina uporabnikom ne bo opazila nobenih sprememb.

Google v Play Storu že od leta 2019 zahteva, da imajo aplikacije podporo za 64-bitno poganjanje. Aplikacije v Javi se tako ali tako prevajajo z Android RunTime, ki zgradi 64-bitne izvršljive datoteke. Problematične bi lahko bile zgolj res stare aplikacije, ki se ne posodabljajo več in so bile svoj čas...

1 komentar

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Zakaj 64 bitov?

Wired News - Trenutno je precej govora o 64 bitnih procesorjih, še posebej zaradi prihajajočih 64 bitnih Athlonov in dolgo opevanega Opterona. Vendar pa se tu pojavlja vprašanje, če resnično potrebujemo 64 bitne procesorje. Pravega odgovora trenutno ni, a slej ko prej bomo morali uporabniki poseči tudi po teh procesorjih, saj lahko sedanji 32 bitni primerki naslavljajo le do 4 GB pomnilnika, medtem ko je meja pri 64 bitnih procesorjih pri 1000 eksabajtov. Precej govora je tudi o obratni združljivosti z 32 bitnimi aplikacijami, kar bi lahko bila ena izmed prednosti AMD-jevega Opterona. Več o tem si lahko preberete v kratkem, a dobrem članku na Wired News.

5 komentarjev

AMDjevi novi procesorji

X-Bit Labs - AMD je imel predstavitev svojega dela in na njej so kazali svoje nove procesorje. Izbranci so tako lahko vrgli uč na dva serverja, ki sta imela za centralni procesni enoti 64-bitna Sledgehammerja (Opteron) in dve delovni postaji zgrajeni okoli ClawHammerjev. Uporabljali so 64-bitno verzijo Windows Server in celo 64-bitni Internet Explorer. Eden od namenov prikaza je bil tudi prikazati združljivost in dobro sodelovanje z 32-bitnimi aplikacijami. Če vas zanima več: klik ali klik.

Povedali pa so še nekaj o novih 32-bitnih procesorjih s Thoroughbred jedrom. Le-ti naj bi bili hitrejši od Palominov pri istih frekvencah. Vprašanje je le, če jim verjamemo. Sicer je pa vse že pripravljeno, le še marketing mora dati zeleno luč, da bo stvar izšla.

0 komentarjev