»

Ustanovitelj Binancea kriv

Slo-Tech - Soustanovitelj in izvršni direktor kriptomenjalnice Binance se je pred ameriškem sodiščem izrekel za krivega, odstopil in privolil v plačilo 50 milijonov dolarjev globe. Podjetje bo v poravnavi plačalo 4,3 milijarde dolarjev. Dogodki so posledica obtožnice, s katero ZDA kriptomenjalnico in njenega šefa Changpenga Zhaa bremenijo kršitve sankcij in zakonodaje o finančnih storitvah. Binance ni imela ustrezne sheme za preprečevanje pranja denarja, delovala je brez dovoljenja za opravljanje finančnih storitev ter kršila sankcije proti nekaterim državam. Zhao se je izrekel za krivega kršitev zakona o bančni tajnosti (Bank Secrecy Act).

Zhao se je s tem manevrom izognil zaporni kazni, prav tako pa bo lahko obdržal večinski lastniški delež v kriptomenjalnici. Poravnava s pravosodnim ministrstvom v kazenskem postopku vključuje tudi spor s Komisijo za trgovanje s terminskimi pogodbami, ne bo pa vplivala na postopek, ki ga zoper Binance vodi agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC).

...

16 komentarjev

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni...

24 komentarjev

Ameriška državna agencija toži Binance

Slo-Tech - Ameriški urad CFTC je sprožil tožbo proti največji svetovni kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, katere obtožuje nespoštovanja zakonov.

Četudi so kriptovalute v popularnem smislu že bolj ali manj postale mainstream, pa je njihova pravna situacija v večini razvitih držav še vedno precej neurejena. Nov primer v sagi dvobojevanja med državnimi regulatorji in vseh trikov vajenimi lastniki kriptomenjalnic je najnovejši proces ameriškega urada CFTC (Commodity Futures Trading Commission), ki se ukvarja z nadzorom izvedenih finančnih instrumentov, kot so zamenjave, opcije in terminske pogodbe. Urad je na okrožnem sodišču v Illinoisu sprožil tožbo proti kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, med drugim ustanovitelju Changpeng Zhau in nekdanjemu vodilnemu pravniku Samuelu Limu.

V obsežnem spisku obtožb Binancu očita najprej to, da še vedno posluje z ameriškimi državljani, čeprav delovanja v ZDA nima prijavljenega, kar je v nasprotju z zakoni. Od tu dalje pa se...

8 komentarjev

Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od...

47 komentarjev

Hekerski vdor v Binance odnesel pol milijarde

Slo-Tech - Včeraj zjutraj je ena največjih svetovnih kriptomenjalnic Binance sporočila, da je bila tarča hekerskega vdora, v katerem so nepridipravi odtujili večjo količino kriptovalut. Sprva se je govorilo o 100-110 milijonih dolarjev, do danes pa je bila ocena popravljena na 570 milijonov dolarjev.

Ukradli so žetone BNB. Napadalci so merili na most BSC Token Hub, ki je omogočal prenos BNB z ene verige blokov na drugo (BNB Beacon Chain (BEP2) in BNB Smart Chain (BEP20 ali BSC)), in tam preusmerili BNB z omrežja. Šlo je za dva milijona žetonov. Binance je zato potrjevalce transakcij (network validators) pozval k moratoriju na ustvarjanje novih blokov na BSC, medtem ko poteka intenzivna preiskava incidenta. Kasneje je izvršni direktor Changpeng Zhao komitente pomiril, da so njihova sredstva varna in da Binance nadaljuje normalno poslovanje.

Z vzpostavitvijo stika s 44 potrjevalci transkacij, ki so razpršeni po vsem svetu, so uspeli omejiti škodo. Večina sredstev je zamrznjenih v denarnici...

19 komentarjev

Niso vsi NFT-ji nujno milijonske priložnosti

Slo-Tech - Običajno poročamo o astronomskih vrednostih, za katere se prodajajo nezamenljivi žetoni (NFT) kakšnih digitalnih znamenitosti, denimo prvega smsa. A prvi objavljeni čivk na Twitterju Jacka Dorseya, za katerega je Sina Estavi lani odštel 2,9 milijona dolarjev, je tokrat pošteno razočaral. Medtem ko je prodajalec pričakoval 48 milijonov dolarjev, je najboljša ponudba znašala 277 dolarjev. Estavi ima še nekaj dni časa, da se odloči, ali bo ponudbo sprejel.

Ko je Estavi minuli teden na Twitterju napovedal prodajo, je ob tem dodal, da bo polovico izkupička (25 milijonov dolarjev ali več) namenil dobrodelni organizaciji GiveDirectly. A ko se je včeraj dražba končala, so se ponudbe vrtele od šestih dolarjev do 277 dolarjev (v ethru). Estavi je ob tem dejal, da je formalno rok potekel, a če bo dobil dobro ponudbo, bo NFT prodal. S tem priznava, da za 277 dolarjev tega ne namerava storiti.

To morda že kaže na spuščanje zraka iz balona NFT-jev, ki so v zadnjih mesecih resnično zbezljali....

36 komentarjev

Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Slo-Tech - Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli...

63 komentarjev

Vdor v Poly Network odnesel za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, tretjina že nazaj

Slo-Tech - V enem največjih vdorov v zgodovini so hekerji ukradli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut s strani Poly Network, ki nudi storitve decentraliziranega bančništva (decentralized finance). To uporabnikom omogoča premikanje sredstev z ene verige blokov na drugo, kreditiranje z zastavo kriptovalut ipd. A še večje presenečenje je sledilo kmalu zatem, ko so napadalci dobro tretjino ukradenega vrnili. Nazaj je prispelo za 3,3 milijona dolarjev ethereuma, za 256 milijonov dolarjev BSC in milijon dolarjev polygona.

Hekerji so ob tem sporočili, da jih denar ne zanima in da se zavedajo, da vdor in odtujitev boli, a da naj se nekaj naučijo iz teh vdorov. Po lastnih besedah se trenutno pogajajo s Poly Networkom, kako bodo vrnili še preostalo, hkrati pa jim želijo svetovati, kako zaščititi svoje omrežje. V Poly Networku so dejali, da pričakujejo vrnitev vsega premoženja, in napovedali sodne postopke. Nekateri analitiki ocenjujejo, da so hekerji v resnici premoženje vrnili, ker ga niso uspeli...

6 komentarjev

V vdoru v KuCoin zmanjkalo 150 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Singaporska borza kriptokovancev KuCoin je potrdila, da so v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času neznani napadalci izvedli nepooblaščene transakcije večjega obsega. Z njimi so ukradli večjo količino kriptovalut, ki jih je menjalnica držala v vroči denarnici (hot wallet) kot likvidne rezerve. Po neuradnih podatkih je zmanjkalo za 150 milijonov dolarjev kriptovalut, predvsem ethra, bitcoina, litecoina, rippla, tethra, stellarja in trona. Večje zaloge, ki niso bile povezane v internet (cold wallet), ostajajo nedotaknjene. Kako so napadalci pridobili dostop do vroče denarnice, še ni jasno.

Takoj po odkritju nepooblaščenih transakcij so začeli reševati, kar se je rešiti dalo. Izdajatelje posameznih kriptovalut oziroma žetonov so obvestili o incidentu. Odvisno od ustroja je nekatere žetone možno preklicati ali pa račune, kamor so bili nakazani, zakleniti. Tako so zaklenili za 22 milijonov dolarjev tethra. Neuporabni so tudi nekateri drugi žetoni. Večino kriptovalut pa na tak način ni...

21 komentarjev

Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

vir: Pexels

vir: TechCrunch
TechCrunch - Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice....

30 komentarjev