»

Hynix in Toshiba razvijata naslednjo generacijo pomnilnika MRAM

X-Bit Labs - Hynix in Toshiba sta napovedala, da bosta sodelovala pri razvoju pomnilnika MRAM, ki naj bi v prihodnjih letih postal zamenjava za vse vrste medijev za shranjevanje podatkov (trdih diskov, SSD-jev, RAM-a itd.), če gre verjeti njegovim zagovornikom. Ko bo izdelek razvit, nameravata Hynix in Toshiba skupaj stopiti tudi pri proizvodnji, trženju in prodaji. To ni presenetljivo, saj ima Hynix ogromno izkušenj in znanja pri proizvodnji pomnilnika, Toshiba pa se med drugim ukvarja s trdimi diski in SSD-ji.

MRAM je kratica za magnetnorezistivni pomnilnik (magnetoresistive random access memory), ki se je začel razvijati ob koncu tisočletja. Za razliko od klasičnega RAM-a se tod podatki shranjujejo v magnetni obliki....

18 komentarjev

Elpida izdelala prve GDDR pomnilniške čipe

X-Bit Labs - Elpidin nakup Qimonde oz. njenega grafičnega oddelka je pokazal prve rezultate. Pripravljajo se namreč na proizvodnjo svojega prvega pomnilniškega čipa, namenjenega grafičnim karticam. Čip, ki bo tipa GDDR5, bo prišel v dveh različicah ter bo deloval pri frekvencah do 1500 MHz oz. efektivnih 6 GHz. Obe različici čipa bosta prišli v velikosti enega gigabita, razlikovali pa se bosta po širini pomnilniškega vodila - 32 Mb x 32 različica bo namenjena grafičnim karticam, ki na 256-bitnem pomnilniškem vodilu uporabljajo osem čipov, medtem ko bo 64 Mb x 16 različica pri enakem številu čipov na grafični kartici omogočala le 128-bitno širino vodila (s spreminjanjem števila čipov se širina vodila seveda ustrezno spreminja).

Elpida je s prvim grafičnim pomnilniškim čipom tako razširila svojo dejavnost, poleg izdelovanja običajnih, DDR in Rambus (XDR in RDRAM) čipov. Prvi testni primerki naj bi bili dobavljivi že v letošnjem decembru, medtem ko bo proizvodnja stekla v drugem četrtletju (med...

4 komentarji

Ko že govorimo o hitrosti...

X-Bit Labs - Korejsko podjetje Hynix je napovedalo prihod njihovega 500-MHz DDR SDRAM modula kapacitete 256 MB. Napovedani DDR500 pomnilnik, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo na voljo že avgusta v treh različnih paketih: FBGA, TSOP in QFP. Namenjen je predvsem igračarskim navdušencem, saj s svojo frekvenco dosti pripomore k boljši zmogljivosti sistema. Kot kaže bo edina težava dobavljivost pomnilnika na ameriškem tržišču, saj ima podjetje v Združenih Državah samo eno tovarno, uvoz v Ameriko pa je predrag. Klik!

4 komentarji

Intel znižuje cene

X-Bit Labs -

Če smo dozdaj poročali samo o AMD-jevem zniževanju cen, tokrat konkurenčna novica. Intel je danes uradno najavil, da namerava z 11. majem znižati cene večine svojih procesorjev. Na prvi pogled nenavadna odločitev dobi smisel, čim izvemo, da bo kakšen teden kasneje Intel izdal nove procesorje z 800 MHz-vodilom in HyperThreadingom (HT) -- tokrat tudi v počasnejših inačicah.

Znižanje bo več kot očitno, saj se bo naprimer cena Pentiuma 2,8 GHz spustila s 375 na 262 dolarjev. Razumljivo, saj bo enako hiter procesor z 800 MHz-vodilom in HT stal 278 dolarjev. Tabela cen.

9 komentarjev

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev