»

AMD najavil procesorje Threadripper 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju bodo prihodnji mesec po več kot letu dni popolnili aktualno serijo procesorjev na arhitekturi Zen 4, z lansiranjem izdelkov Threadripper 7000 za delovne postaje. Z njimi se po štirih letih vrača delitev na veji Threadripper in Threadripper Pro.

Konec lanskega septembra so prispeli prvi procesorji Ryzen 7000; vmes smo čipe na arhitekturi Zen 4 videli še za prenosnike in strežnike (v več različicah), 21. novembra pa bo linija naposled docela popolnjena, saj na ta datum prispejo še threadripperji 7000, torej procesorji na tehnični osnovi strežniških epycov, ki pa so namenjeni delovnim postajam in najbolj zanesenjaškim uporabnikom, ki so pripravljeni za takšne izdelke pljuniti več tisoč evrov. Prvi podatek, ki skoči v oči, je vnovična delitev na podseriji Threadripper in Threadripper Pro (WX), ki smo jo videli leta 2019 v generaciji 3000, medtem ko je družina 5000 ni poznala. Izdelki Pro so namenjeni profesionalnim delovnim postajam, se pravi inženirjem načrtovalcem, 3D...

26 komentarjev

V začetku septembra prispejo še radeoni 7000 za srednji del trga

vir: AMD
AMD - Na Gamescomu je AMD z napovedjo grafičnih kartic Radeon RX 7800 XT in 7700 XT naposled zaokrožil aktualno družino radeonov 7000.

V AMDju so pri aktualni seriji svojih grafičnih kartic, radeonih 7000, ubrali rahlo nestandarden pristop k lansiranju. Najprej sta že davnega lanskega decembra prispela najmočnejša primerka, RX 7900 XTX in 7900 XT, nato pa letošnjega maja RX 7600 za tiste z najbolj prazno denarnico. Zavzeti igričarji, ki potrebujejo razmeroma zmogljive kartice, a zanje ne morejo pljuniti tisočaka, pa bodo na primerne izdelke čakali tričetrt leta, saj bo rdeči tabor spisek družine 7000 zaokrožil 6. septembra, in sicer z modeloma RX 7800 XT in 7700 XT. Kartici slonita na čipu Navi 32, ki je po velikosti in zmogljivosti nekje na sredi med Navi 31 v močnejših izvedenkah ter Navi 33 v najšibkejšem RX 7600. Pri RX 7800 XT to denimo pomeni 3840 stream procesorjev (dvojne širine) arhitekture RDNA 3, ali za slabi dve tretjini količine v RX 7900 XTX. GPU ohranja čipletno...

42 komentarjev

Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D

Ars Technica - Na internetu se je pojavilo nekaj zgodb lastnikov AMD-jevih procesorjev Ryzen 7000X3D, ki so se jim sistemi okvarili. V nekaterih primerih se preprosto ne zaženejo več, v vsaj enem primeru pa se je zaradi segrevanja procesor fizično spremenil in ob tem zasmodil tudi ležišče matične plošče. Ni še jasno, kaj je razlog za težave, vse pa kaže na pregrevanje.

Ker se je to dogajalo na MSI-jevih in Asusovih matičnih ploščah z veznim naborom X670, se je prvi že odzval. Zapisali so, da so težave posledica abnormalne napetosti. Ti procesorji že privzeto blokirajo navijanje, novi BIOS iz MSI pa bo preprečeval tudi povišano napetost (overvolting). Novi procesorji že sedaj tečejo pri nižji napetosti kakor Ryzen 7000, ker imajo predpomnilnik L3 nad procesorskim jedrom. To lahko povzroči težave s hlajenjem, zato so z nižjo napetostjo dosegli znižanje porabe energije (in s tem proizvodnje toplote). Seveda pa to pomeni, da je tak procesor praktično nemogoče naviti. Prenapetost pa hitro povzroči...

53 komentarjev

Ryzeni 7000X3D prispejo konec tega meseca

vir: AMD
AMD - Iz AMD-ja so sporočili cene in datume prihodov procesorjev Ryzen 7000X3D, se pravi izvedenk z dodatnim, vertikalno pritrjenim predpomnilnikom.

V rdečem taboru so na letošnjem sejmu CES najavili drugo generacijo samosvoje linije procesorjev Ryzen, ki imajo prek običajnih vezij položeno še dodatno zaplato predpomnilnika L3, s čimer njegova količina naraste najmanj za dvakrat. Ker takšen pomnilnik imenujejo V-Cache, imajo ti modeli pripono X3D. V prvem valu so lansko pomlad previdno lansirali zgolj en čip, Ryzena 7 5800X3D, ki je naletel na pozitiven odziv, zato so to pot bolj pogumni in bodo nastopili s tremi modeli: 8-jedrnikom Ryzen 7 7800X3D s 96 MB L3, pa 12-jedrnikom Ryzen 9 7900X3D in 16-jedrnikom Ryzen 9 7950X3D; oba imata po 128 MB predpomnilnika L3. Sedaj naposled vemo, kdaj in za kolikšno ceno: močnejša modela prispeta 28. februarja, 8-jedrnik pa šele dober mesec dni pozneje, 6. aprila. 7950X3D bo stal 700 dolarjev, 7900X3D 600 dolarjev, 7800X3D pa 450 - vse cene veljajo...

12 komentarjev

AMD na CES-u s široko paleto novosti

vir: AMD
AMD - CES 2023 so pri AMD-ju po pričakovanjih izkoristili za najavo centralnih in grafičnih procesorjev za prenosnike, videli pa smo tudi nekaj presenečenj, kot je najnovejša serija čipov X3D.

AMD je že nekaj let izvajalec uradne uvodne tiskovke v sejme CES in za tokratno, ki je prvič po letu 2020 spet potekala v živo, je Lisa Su s pomočniki najavila zelo obširen spekter različnih naprav (krajši video povzetek). Na prvem mestu so ryzeni za prenosnike, ki to pot s seboj prinašajo novo poimenovanje, po katerem prva cifra vedno odraža letnico, tretja pa arhitekturo. Najmodernejši novinci na arhitekturi Zen 4 tako sodijo v družino ryzen 7040, medtem ko denimo tisti z oznako 7035 vsebujejo še starejšo, Zen 3. Čip v 7040 se imenuje Phoenix in je kot prvi AMD-jev napravljen v 4-nanometrskem TSMC proizvodnem načinu. V monolitno zasnovo s strpali jedra Zen 4 in izrisovalno arhitekturo RDNA 3, pri samem spisku modelov pa blaznih presenečenj ni, saj vsebuje pričakovane 6- in 8-jedrnike s porabo do...

48 komentarjev

AMD lansiral strežniške procesorje EPYC 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so na tržišče poslali četrto generacijo strežniških procesorjev EPYC, na podlagi arhitekture Zen 4, pri kateri imajo najmočnejši člani precej višje število jeder tako od namizniških bratrancev ryzenov 7000 kakor od modelov prejšnje generacije.

Četrta generacija centralnih procesorjev EPYC za strežniške naloge nosi kodno ime Genoa in v osnovi stoji na podobnih temeljih kot namizniški sorodniki Ryzen 7000: prehodu na TSMCjev 5-nanometrski proizvodni način pri računskih čipletih in 6-nanometrskega pri čipletu z vhodno-izhodnimi vezji; pa na novi platformi - SP5, ki prinaša PCIe 5.0, pomnilnik DDR5 in podobno. Tudi računski čipleti so praktično enaki, s po osmimi jedri, ki si delijo 32 MB predpomnilnika L3. Toda izboljšava proizvodnje je pri Epycih obenem omogočila tudi znatno rast števila jeder: najmočnejši model na spisku jih nosi 96 (torej 192 niti), se pravi 12 čipletov, oziroma za polovico več kot najmočnejši modeli prejšnje generacije. To je pomembno tudi v luči...

17 komentarjev

AMD najavil prve kartice serije Radeon 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili težko pričakovane grafične kartice serije Radeon 7000: prva člana sta RX 7900 XTX in 7900 XT, ki prispeta sredi decembra. Arhitektura RDNA 3 prinaša več zanimivosti, predvsem pa prvi čipletni dizajn v industriji igričarskih grafičnih kartic.

Navdušenci nad računalniško grafiko si lahko manejo roke, kajti novosti iz obeh uveljavljenih podjetij prinašajo precejšnje pribitke glede na prejšnjo generacijo. Geforce imajo prvi kupci že v rokah, 13. decembra pa jim bodo sledili še privrženci rdečega tabora. V AMDju so predstavili težko pričakovano arhitekturo RDNA 3 in prvi kartici na njeni osnovi, Radeona RX 7900 XTX ter 7900 XT. Prvi je vsaj na štartu najmočnejši predstavnik serije in stane 1000 dolarjev (ZDA, brez davka), drugi pa je rahlo oskubljena različica za stotaka dolarjev manj. Že spočetka naj bi bila na voljo obsežna ponudba tako referenčnih kartic kot tistih partnerskih družb. O cenejših modelih zaenkrat še ni bilo govora.



Že pred samo najavo so v...

31 komentarjev

Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so predstavili začetni spisek svojih procesorjev prihodnje generacije, Ryzen 7000. Na policah trgovin se bodo znašli 27. septembra.

V rdečem taboru so težko pričakovane čipe na arhitekturi Zen 4 sicer naznanili že na majskem Computexu, a zelo površno, saj nismo izvedeli niti taktov prvih modelov. Temu je bila namenjena torkova predstavitev, ki pa je tudi trajala zgolj pol ure in se ni spuščala res globoko v samo arhitekturo. Tako na primer še vedno ne vemo, kako močno bo grafično vezje novih procesorjev, ki bo v seriji Ryzen 7000 njihov obvezni del; omenili so le, da bo šlo za bolj bazično izvedbo, torej za golo poganjanje okenskega namizja, tako da bodo čipu APU, ki imajo GPU del bolj izrazit, še vedno posedovali določeno praktično prednost. Poglaviten fokus dogodka je bil na štirih modelih štartnega repertoarja, ki prispejo 27. septembra. To so 16-jedrnik in paradni konj niza Ryzen 9 7950X, 12-jedrnik Ryzen 9 7900X, 8-jedrnik Ryzen 7 7700X in 6-jedrnik Ryzen 7 7600X.


...

132 komentarjev

AMD najavil procesorje Ryzen 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so letošnji Computex izkoristili za naznanitev nove generacije svojih namizniških procesorjev. Toda ryzeni 7000 prispejo šele ob koncu leta in bistvenih podrobnosti, kot so modeli in cene, še niso razkrili.

Jeseni bo dve leti, odkar so prispeli ryzeni 5000, ena najboljših družin procesorjev v AMDjevi zgodovini, s katero so pošteno podkurili večnemu tekmecu Intelu, ki se je tedaj še močno opotekal zaradi lastnih težav s proizvodnjo. Modri tabor je vmes lansiral arhitekturo Alder Lake, na katero bo letošnjo jesen z ryzeni 7000 odgovoril AMD (6000-ke so rezervirane za prenosniške izvedenke). Ker nas od tedaj loči še precejšen del leta, je bila tokratna predstavitev v okviru sejma Computex usmerjena zelo splošno (krajši video povzetek). Lisa Su s kolegi je predstavila načelne usmeritve podjetja z novo arhitekturo Zen 4, medtem ko specifik, kot so posamezni modeli, njihove cene in datumi prihoda, še ne vemo - zgolj to, da lahko novince pričakujemo nekje proti koncu leta.



...

109 komentarjev

AMD na Cesu pokazal arhitekturo Zen 3+

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lasvegaški sejem vnovič izkoristili za osvežitev ponudbe čipov za prenosnike; nova družina se imenuje Ryzen 6000 Mobile in naposled prinese v procesor vgrajeno aktualno grafično arhitekturo RDNA2. Poleg so naznanili tudi nove prenosniške in namizniške grafične kartice.

Od izida Ryzenov 5000 je že več kot leto, toda kdor je upal na posodobitev že na letošnjo pomlad, se je uštel: Ryzeni 7000 (AMD ga zopet biksa s poimensko shemo) na arhitekturi Zen 4 so na vrsti šele nekoč v drugi polovici letošnjega leta. S seboj bodo prinesli tudi novo podnožje, AM5, ki bo imelo odtlej vgrajene nožice, se pravi profil LGA. Tudi "polovično" nadgradnjo procesorskih generacij v obliki varjenja dodatnega medpomnilnika 3D V-Cache na procesorje smo na letošnjem sejmu CES lahko le za hip ošvrknili s pogledom, kajti podjetje je na hitro omenilo Ryzena 7 5800X3D, ki naj bi prispel nekoč spomladi in ima našvasanih 96 MB medpomnilnika L3. Ali mu bodo sledili drugi takšni izdelki, še ne vemo,...

16 komentarjev

AMD na CESu 2020: Radeoni RX 5600, mobilni Ryzeni 4000 in 64-jedrni Threadripper

AnandTech - AMD je letošnji sejem CES izkoristil za več najav širom svojega spektra čipov. Pokazal je nove grafične kartice Radeon RX 5600 za srednji del trga, prenosnim računalnikom namenjene procesorje Ryzen 4000U in H, pa končno pokazal že dolgo pričakovano 64-jedrno pošast, Threadripperja 3990X.

Trenutni repertoar grafičnih kartic Radeon ima na zgornjem srednjem koncu RXe 5700 (XT), spodaj pa RXe 5500 XT, medtem ko pri izdelkih v okolici tristotih evrov zeva velika luknja. Zapolniti jo nameravajo z Radeonom RX 5600 XT, ki dospe 21. tega meseca in je v več pogledih zanimiva kartica. Čip je zgrajen na Naviju 10, kakršen tiktaka v 5700tkah, seveda pa je rahlo okleščen. Inženirji pa se tokrat niso dotikali računskih enot, saj ima enako število senčilnikov kot močnejši bratje. Prihranki namesto tega pridejo pri frekvencah in pomnilniškem delu. 5600 XT ima okrog 15% nižji takt in pa 192-bitno vodilo namesto 256-bitnega, s tem pa tudi zgolj 6 GB pomnilnika, ki je obenem nekaj počasnejši (12 Gbps...

22 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev