»

SLS ponagajal senzor za temperaturo

Slo-Tech - Predvčerajšnjim odpovedani polet rakete SLS, ko je kazalo na neuspešno ohladitev tretjega motorja, je bil najverjetneje posledica okvarjenega senzorja. NASA je na novinarski konferenci pojasnila, da odčitki s senzorja za temperaturo v problematičnem motorju niso bili v skladu s fiziko, zato sumijo, da je problem v senzorju. Motorji, ki se morajo ohladiti na -250 °C, da se ob dotoku hladnih tekočih vodika in kisika ne pokvarijo, so bili najverjetneje primerno ohlajeni. Vodja programa SLS John Honeycutt je na novinarski konferenci dejal, da je pred izstrelitvijo v motor normalno pritekal tekoči vodik in da je bila temperatura po njegovem mnenju ustrezna.

Najenostavnejša rešitev je seveda senzor zamenjati, a to ni preprosto. Tega ni možno storiti, medtem ko je SLS na izstrelišču, zato bi ga morali odpeljati nazaj v hangar (Vehicle Assembly Building), ki je od floridskega izstrelišča oddaljen nekaj kilometrov. Takšen manever traja približno en dan, hkrati pa se morajo številni...

13 komentarjev

Prvi polet rakete SLS odpovedan

Slo-Tech - NASA je danes odpovedala prvi preizkusni polet rakete SLS, ker so imeli pri polnjenju rakete z gorivom in pripravo potisnikov več težav, ki jih niso mogli hitro odpraviti. SLS (Space Launch System) bi bil moral poleteti brez posadke na trajektoriji proti Mesecu. NASA ima naslednje okno za izstrelitev sicer že v petek ob 18.48 po slovenskem času, a ga bo uporabila le, če bodo dotlej natančno prepoznali vzrok težave in ga odpravili.

Današnjo izstrelitev so zaustavili ob 13.10 po slovenskem času, kasneje pa so jo odpovedali. Težave je povzročal motor v tretjem potisniku (RS-25), ki ga niso mogli zadosti ohladiti in mu stabilizirati temperature na -253 °C. Težavo s potisnikom so imeli že med zadnjo vajo, zato tokratna odpoved ni popolno presenečenje. Tedaj je šlo za puščanje vodika, kar so odpravili.

Orion in SLS za zdaj ostajata varno na Zemlji, medtem ko inženirji iščejo vzrok za neuspeh. Direktor Bill Nelson je dejal, da NASA ne izstreljuje, dokler ni vse v okviru normalnih...

32 komentarjev

NASA: raketa SLS nared

Slo-Tech - V petek je na izstrelišče v Kennedyjevo vesoljsko središče na Floridi prispela nov raketa za SLS (Space Launch System), ki bo v prihodnjih mesecih na Mesec ponesla kapsulo brez posadke. Nova raketa za misijo Artemis 1 v okviru istoimenskega vesoljskega programa nadomešča dosedanje rakete Ares. Celotna struktura rakete s stojalom, ki so jo iz hangarja na sedem kilometrov oddaljeno izstrelišče premikali 11 ur, tehta 5000 ton in meri 120 metrov.

V začetku aprila bo sledila vaja, na kateri bodo simulira odštevanje in izstrelitev. To bodo vadili do 9,4 sekunde pred vzletom, ko bi dejansko vključili motorje. To pomeni, da bodo simulira vse, vključno s točenjem goriva. Če bo šlo vse po načrtih, bo junija ali julija Artemis-1 poletel proti Mesecu, seveda brez posadke. SLS ne bo stal na ploščadi vse dotlej, temveč ga bodo aprila prestavili nazaj v hangar. SLS je razvila NASA, a že ima konkurenco, saj Muskov Space-X razvija Starship, ki ga bo možno uporabiti večkrat.

NASA je razvoj SLS...

0 komentarjev

Statični test motorjev rakete SLS v drugo uspešen

Ars Technica - Nasi je v četrtek v drugem poskusu uspelo motorje rakete SLS, ki je pritrjena na podstavek v bazi Stennis, poganjati poln delovni čas, skoraj petsto sekund. Sedaj lahko stečejo priprave na prvi polet.

Gromozanska raketa SLS (space launch system), najmočnejša v obstoju, je že od samih začetkov močno obremenjena z zamudami in prekoračenimi stroški. Američani so v razvoj pognali med 17 in 20 milijardami dolarjev - odvisno, kam štejemo gradnjo namestitvenih kapacitet - poleteti pa bi morala že sredi preteklega desetletja. To je problem, ker gre za nosilno raketo, na kateri sloni ameriški program vrnitve človeka na Mesec, Artemis. Zato je januarski neuspeh pri statičnem testiranju njenih ogromnih motorjev zelo bolel, saj je v praksi pokopal upe, da bi se astronavti na Luno zares vrnili v letu 2024, kakor je bilo sprva predvideno. Motorji bi morali delovati osem minut, a je že po dobri minuti prišlo do izključitve. Dobra novica pa je pozneje bila, da vendarle ni šlo za resnejšo strojno...

3 komentarji

Danes zvečer pristanek roverja Perseverance na Marsu

Slo-Tech - Če bo šlo vse po načrtih, bo danes ob 21.48 po slovenskem času v Marsovo atmosfero vstopil rover Perseverance, ki je na poti od lanskega julija. V orbito se ne bo utirjal, temveč jo bo takoj mahnil proti površju, ki bi se ga moral dotakniti sedem minut pozneje. Ta čas, poimenovan tudi sedem minut groze, sta plovilo in rover v največji nevarnosti, da se ponesrečita. Doslej je uspela približno polovica pristankov. Na Marsu je namreč pristati zelo težko. Pristanek bo možno spremljati v živo. (Navedeni časi vključujejo zamik signala, ki z Marsa do Zemlje trenutno potuje okrog 11 minut.)

Na planetih z gosto atmosfero, ko na primer na Zemlji, se pristane preprosto s padalom. Na planetih brez atmosfere, se zavira s potisniki. Mars pa je ravno nekje vmes, tako da je atmosfera preredka, da bi padala dovolj upočasnila telo, hkrati pa dovolj gosta, da jo je treba upoštevati in poskrbeti, da trenje ne povzroči škode. Za zaviranje se uporabijo toplotni ščiti in padalo, na koncu pa se vključijo...

48 komentarjev

Danes zvečer drugi poizkus SpaceX-a, da se vpiše v zgodovino

Slo-Tech - Po odpovedanem poizkusu v sredo, ko jo je zagodlo vreme, bo danes zvečer po slovenskem času SpaceX v sodelovanju z NASO poizkusil vnovič. Z izstrelišča na Floridi bo ob 21.22 po slovenskem času na pot krenilo novo plovilo Crew Dragon. V njem bosta astronavta Doug Hurley in Bob Behnken, prekaljena vesoljska mačka - Hurley je pilotiral Space Shuttla v letih 2009 in 2011 in je bil v vesolju 683 ur, Behnken pa v letih 2008 in 2010 - kot prva Američana v vesolje letela v ameriškem plovilu po letu 2011, ko so upokojili raketoplane Space Shuttle. Dolgih devet let so bili namreč Rusi edini na svetu, ki so na ISS vozili ljudi.

Izstrelitev si bo možno ogledati v neposrednem prenosu na Nasini spletni strani, ki se bo začel ob 17. uri. Vse do samega trenutka izstrelitev ne bo jasno, ali bo ta res izpeljana, saj so v sredo odpovedali 15 minut pred načrtovanim časom. Razlog je bila tropska nevihta, zaradi katere je bilo preveč vetrovno in nevarno za udare strele. Zanimivo je, da je vremenska...

35 komentarjev