»

Napad na Twilio in LastPass je del širokopotezne kampanje ribarjenja

Group-IB - Za phishing napadi, ki so v zadnjih mesecih prizadeli vrsto predvsem ameriških podjetij, verjetno stoji en akter, ki je tako od marca letos napadel blizu 170 tarč.

V začetku avgusta so pri razvijalcu komunikacijskega programja Twilio razkrili, da so bili tarča premišljenega napada z ribarjenjem. V dnevih zatem se je javilo še več žrtev, med njimi Cloudflare, LastPass, DoorDash in ponudnik 2FA storitev Okta, medtem ko so pri Signalu opozorili, da so napadalci nakradene informacije hitro uporabili za poskus zlorabe okoli 1900 številk njihovih uporabnikov. Kmalu se je pokazalo, da je napad zasnovan na izkoriščanju slabosti v spletnih in telefonskih storitvah dvostopenjske avtentikacije (2FA), kakršne ponujata Okta in pa Twiliov oddelek Authy. Posledično so pri varnostni firmi Group-IB, kjer so sedaj napravili podroben povzetek metod zlikovcev, napadalno kampanjo poimenovali 0ktapus.

Postopek je šel približno takole: napadalci so najprej pridobili službene ali domače telefonske...

7 komentarjev

Parler je ugasnil

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški IT velikani pobrisali račune ameriškega predsednika Donalda Trumpa na družbenih omrežjih, saj so presodili, da njegove objave kršijo pogoje uporabe. Čez vikend sta Google in Apple sporočila, da bosta aplikacijo Parler odstranila iz svojih spletnih trgovin z aplikacijami, saj naj bi Parler ne odstranjeval objav, ki so ščuvale k vdoru v stavbo ameriškega Kongresa, s tem pa je je kršil pogoje uporabe spletne trgovine, ki določajo, da je treba uporabniško vsebino, ki spodbuja nasilje odstranjevati.

Trumpovi podporniki so se že lani pričeli seliti na alternativno družabno omrežje Parler, ki je nastalo leta 2018 in se oglašuje kot prostor svobodnega izražanja, ki naj ne bi bil politično opredeljen v nobeno smer. Na Parlerju imajo (oz. so imeli?) račune števili vidni (desni) politiki, tudi slovenski. Parler je te dni zašel v hude varnostne težave, ki pa so se rešile tako hitro kot so se pojavile. Z ugašanjem strežnikov.

Twilio (ponudnik spletne...

160 komentarjev

ZDA pod udarom širokopoteznega hekerskega napada

The New York Times - Vse kaže, da so ruski državni hekerji v izredno ambicioznem in dalj časa trajajočem napadu pridobili dostop do pomembnih podatkov v več ameriških vladnih ustanovah ter večjih podjetjih, po tem ko je preiskava prejšnjetedenskega vdora v podjetje FireEye razkrila, da so zlikovci kompromitirali sistem za posodabljanje razširjenega omrežnega programja firme SolarWinds.

Vdor v varnostno družbo FireEye, o katerem smo poročali prejšnji teden, bi kaj lahko bil samo še eden od primerov ravsanja malopridnih hekerjev z varnostnimi strokovnjaki. Toda ko so FireEyejevi uslužbenci dodobra analizirali nerodni incident, so odkrili, da se zadaj v resnici skriva ena najbolj impozantnih in obsežnih hekerskih kampanj v zgodovini! Napadalci so se v sistem namreč pritihotapili skozi okuženo posodobitev za programje za nadzor omrežij Orion, podjetja Solarwinds. Problem? Orion širom sveta uporablja dobrih 33.000 podjetij in državnih organizacij, med katerimi je večina ameriških zveznih agencij, podjetij...

17 komentarjev

Hekerji napadli zunanji strežnik Evropske centralne banke

vir: Reuters
Reuters - Evropska centralna banka (ECB) je bila žrtev hekerskega napada, zaradi česar so včeraj ugasnili eno izmed spletnih strani. Kot so povedali v Frankfurtu, so napadalci pridobili dostop do sistem BIRD (Banks' Integrated Reporting Dictionary), kjer lahko komercialne banke najdejo informacije o pripravi poročil in statistik, ki jih centralna banka kot regulator od njih zahteva. Napad, ki se je po do zdaj znanih podatkih prvikrat primeril že decembra lani, je vključeval vrivanje malwara na strežnik, kjer so tekle strani BIRD. Napadalci so bržkone pridobili elektronske naslove, imena in nazive naročnikov na vestnik BIRD, torej kontaktne informacije pristojnih oseb v komercialnih bankah. Ni še znano, zakaj napada več kot pol leta ni nihče opazil....

4 komentarji

Kako so hekerji lani mehiškim bankam ukradli 20 milijonov dolarjev

Guverner mehiške centralne banke

Slo-Tech - Lanskega aprila so neznani napadalci, ki jih strokovnjaki povezujejo s severnokorejsko hekersko skupino Lazarus, več mehiškim bankam ukradli okrog 20 milijonov dolarjev. Napad, ki je spominjal na vdor v bangladeške banke pred tremi leti, je bil posledica malomarne zaščite sistema, je na konferenci RSA v San Franciscu razkril Josu Loza, ki je po vdoru preiskoval situacijo.

Loza je povedal, je priprava na napad verjetno trajala mesece ali leta, a da napada ne bi bilo brez površne zaščite in varnostnih pomanjkljivosti v sistemu. Hekerji so izrabili luknje v povezavi do mehiškega poravnalnega sistem SPEI, ki ga upravlja mehiška centralna banka Banxico.

Prvi korak napada je bila zagotovitev dostopa do računalnikov zaposlenih, kar je bilo možno kar z interneta s...

7 komentarjev

Reddit žrtev vdora, odnesli podatke o uporabnikih

vir: Wikipedia
Softpedia - Upravljavci Reddita, enega večjih svetovnih portalov, ki sam sebe naziva "Naslovnica Interneta", so sporočili, da so bili v sredini letošnjega junija žrtve vdora. Napadalci so se dokopali do email naslovov praktično vseh uporabnikov, poleg tega pa tudi do arhivirane baze uporabnikov iz leta 2007, ki vsebujejo tudi gesla.

Napadalci so napad izpeljali tako, da so vdrli v račune nekaj zaposlenih, in sicer tako, da so prestregli potrditvene SMS-e, s pomočjo katerih je potekala dvostopenjska (2FA) avtentikacija. Znano je, da si je v ZDA moč mobilne številke pri operaterjih pridobiti z navajanjem zgolj nekaterih podatkov, denimo naslova, zadnjih štirih številk matične številke ali pa kreditne kartice posameznika.

V času po dogodku upravljavci strani izvajajo preiskavo, da bi ugotovili, do česa vsega so nepridipravi dostopali. Poštne naslove...

9 komentarjev