»

Seagate napovedal triterabajtni disk

Slashdot - Seagate je potrdil, kar se je potihoma pričakovalo že več tednov: iz njihovega proizvodnega oddelka prihaja trdi disk s kapaciteto 3 TB. Na voljo naj bi bil še letos. Pri tem so morali poleg gostote zapisa rešiti še nekaj drugih programskih problemov, saj je svoje zobe ponovno pokazal mrtvi DOS.

V dosovskih časih se je postavil standard naslavljanja LBA tako, da je uporabljal 32-bitne naslove in 512-kilobajtne sektorje. Skupno to pomeni, da je zgornja omejitev velikosti diska 2,1 TB, kar se je pred tridesetimi leti zdelo nezaslišano. Ker smo vse nove programe pisali na vrh stare krame, je Seagate ta prastara omejitev sedaj ugriznila nazaj.

Da so jo zaobšli, so uporabili naslavljanje z Long LBA, ki prostor opiše z več biti in lahko obvladuje večje diske. Tega mora podpirati tudi operacijski sistem. Takšna sta za zdaj 64-bitna Windows Vista in Windows 7, vse skupaj deluje tudi na predelanem Linuxu, medtem ko testi proizvajalca kažejo, da Windows XP lahko pokažejo tudi samo 990 MB...

11 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Vonj-o-vizija

Vnunet - Če odmislim 'Smell Blasterja', ki so si jih 'ogledali' v malce starejših Jokerjih, nad to zadevščino nisem bil nikoli kaj preveč navdušen... V LBA2 bi jo morda celo trpel, v Kvaki ali Formuli pa nikoli. Obstajajo pa nekateri, ki 'smellovizijo' označujejo kot naslednji korak v interakciji med kišto in človečnjakom. Klik!

1 komentar

Pridnost

Tom's Hardware - Fantje pri stricu Tomu so res pridni. Pred kratkim so naredili velik test matičnih plošč na AMD760 čipovju, zdaj pa, verjetno zato, da ne bi pokvarili tradicije, naredili še test matičnih plošč na VIA KT266 čipovju.
Na test so postavili: Aopen AK77 Plus, Asus A7V266, Biostar M7VIB, Chaintech CT-7VJD2, DFI AD70-SR, DFI AD72-SR, Epox EP-8KHA, Fujitsu-Siemens D1279, Gigabyte GA-7VTX, Jetway 866ASR, MSI K7T266 Pro (MS-6380), QDI KD7 (K7V 8366), Shuttle AK31, Shuttle AK32, Soltek SL-75DRV, Soyo SY-K7V (Dragon), VIA VT5431E. Sodeč po testih je najitrejša v Kvaki3 Asus A7V266 (DDR). Drugače pa sta se v drugih testih MSI in Soltek izkazala za najitrejša. Njihova ugotovitev? Če že kupujete DDR matično ploščo zdaj (kar ne priporočajo) vzemite raje AMD760.

1 komentar

Kralj mreže - epizoda mrežni kabli

PC Hardware - Mrežne kartice so res srce mreže, vendar le-ta brez kablov (vsaj do brezžičnega omrežja) nebi nikoli obstajala. Če ste tisti tip človeka, ki bi hotel vedeti več o teh stvareh, potem odklikajte na to stran, kjer so pripravili krajši, vendar še vedno dovolj dober članek o omrežnih kablih. Avtor članka je opisal koaksilen UTP in STP kabel, ter podal nekaj zanimivih podatkov.

0 komentarjev

3dfx Rampage

vir: Guru 3D
Guru 3D - Fantomska kartica, ki ni nikoli obstajala. Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je uničila vse njihove projekte. Eden teh je bil tudi zelo obetavni Rampage, ki bi, če bi izšel, predstavljal konkurenco GeForce3. Danes pa so se na Internetu začele pojavljati informacije, da je nekaj prototipov Rampage-a le izšlo. Spregovorili naj bi bivši 3dfx-ovi inžinirji. Pojavile so se tudi fotografije (spodaj). Specifikacije Rampage čipa naj bi bile:
  • 4 pasovni SLI (2 Rampage čipa and 2 T&L enoti)
  • 32-512 MB podpora pomnilniku na kartici (200MHz DDR)
  • 12.8GB/s pomnilniške prepustnosti
  • 1.6Gigapixel fill rate (frekvenc jedra 200MHz)
  • 150 milijonov trikotnikov/s
  • AGP4x, 0.18 mikronska tehnologija izdelave,...

16 komentarjev