»

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

Meta na Messengerju testira privzeto šifriranje

vir: Meta
Meta - V Meti so pričeli s preizkušanjem privzeto vklopljenega šifriranja v Messengerju. Dogodek sicer sovpada z rastočo problematiko pregona splava v ZDA s pomočjo podatkov, zbranih na digitalnih platformah, toda v podjetju zanikajo, da je ukrep neposredna posledica.

Medtem ko je komunikacija v WhatsAppu privzeto šifrirana na podoben način kot v Signalu, pa se v drugo Metino pogovorno orodje, Messenger, tovrstna funkcionalnost prebija mnogo počasneje. Polno oziroma end-to-end šifriranje (E2EE) so v storitvi pričeli preizkušati leta 2016, šele letošnjega januarja pa so zmogljivost po svetu lansirali v polni obliki - toda uporabniki jo moramo vklopiti. Večina ljudi zanjo bržkone sploh ne ve ali pa se ji s tem ne ljubi ukvarjati, zato je tudi po lansiranju ostala omejena na tiste, ki se ukvarjajo z problematiko zasebnosti na internetu ali jo potrebujejo profesionalno. Nato pa se je situacija v Združenih državah spremenila, kajti junija je padla temeljna sodna odločitev Roe v. Wade, s tem...

7 komentarjev

Resolucija Sveta EU: konec E2E šifriranja?

Na Twitterju se je že odzval tudi Max Schrems

Slo-Tech - Novinarji ORF so pridobili interno besedilo osnutka resolucije Sveta EU, ki so jo domnevno že obravnavali pristojni ministri držav članic in ki naj bi jo v bliskovitem postopki dokončno sprejeli v začetku decembra. Resolucija govori o zaskrbljenosti glede terorizma in o nujnosti vpeljave določenih ukrepov, ki bi kriminalcem odvzela dostop do najsodobnejših varnostnih tehnologij pri komunikacijah. Avstrijski mediji so iz tega izpeljali hipotezo, da gre za skorajšnjo prepoved celostnega oz. end-to-end šifriranja, ki ga poznajo tudi številne popularne aplikacije za neposredno sporočanje.

Razlog je seveda nedavni teroristični napad na Dunaju, ki pa so ga po skoraj enotnem mnenju analitikov in medijev zakrivile velike napake pri delovanju avstrijske notranje tajne službe BVT in ne manjko prisluškovanja. Idejo o prepovedi oz. nujnosti vpeljave stranskih vrat pri šifriranju E2E pa tudi po stari celini že več let vztrajno širijo tajne službe držav članic Pakta petih oči.

Natančnejša...

54 komentarjev

WhatsApp ima dve milijardi uporabnikov

[dodaj]

Slo-Tech - Po Facebooku je druga aplikacija, ki je presegla mejo dveh milijard uporabnikov, postal WhatsApp. Lahko bi dejali, da je to spet uspelo Facebooku, saj je WhatsApp od leta 2014 v Facebookovi lasti. Za podjetje je odštel 22 milijard dolarjev. Po eni strani je aplikacija priljubljena zaradi brezplačnosti in odsotnosti reklam, naročnine ali drugih motečih elementov. Realisti pa bodo ob tem seveda jadrno dodali, da je to možno, ker je njen lastnik Facebook, ki služi debele milijarde z oglasi in osebnimi podatki, ki mu jih ljudje prostovoljno zaupajo.

Ena izmed pomembnih tem, ko govorimo o aplikacijah za hipno sporočanje, je varnost komunikacije. WhatsApp že dlje časa poudarja, da uporablja šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption), ki onemogoča prisluškovanje katerikoli tretji stranki (vključi s Facebookom). Facebook vztraja, da se ne bo uklonil pritiskom nekaterih držav - ZDA, Indije, Avstralije, Velike Britanije in drugih - naj vgradi stranska vrata ali vsaj...

26 komentarjev

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Ars Technica - Pretekli teden se je v ZDA pripetila vrsta vdorov v varnostne kamere Ring, ki so bili organizirani skozi enega od hekerskih forumov. To pa je le ena od zaskrbljujočih novic okoli te Amazonove podružnice, za katero sveže novinarske preiskave kažejo, da ima vse bolj nezdravo povezavo z lokalno policijo in izrablja slabo dorečeno zakonodajo za izgradnjo strašljivo razširjenega sistema nadzora.

Pred tednom dni je neznanec v Memphisu nagovoril 8-letnico v njeni otroški sobi in ji dejal, da je Božiček - skozi tam nameščeno notranjo varnostno kamero Ring, ki naj bi jo varovala. Drugod so prizadete družine poslušale zmerljivke in grožnje, vsaj en malopridnež pa je tudi izsiljevali z odkupnino. Huda ura se je v vseh primerih končala z izklopom naprav, toda nenaden porast vdorov je pognal pokonci tako strokovnjake kot medije in Amazonu povzročil precej sivih las. Preiskava še ni povsem pri koncu, toda po sedaj znanih podatkih ni šlo za vdor v katerega od krovnih Ringovih sistemov, temveč so...

21 komentarjev

Facebook pod pritiskom glede šifriranja Messengerja

vir: Wikipedia
Reuters - Ameriško pravosodno ministrstvo po poročanju Reutersa pritiska na Facebook, naj jim omogoči dešifriranje pogovorov v njihovi aplikaciji Messenger, s čimer bi pomagali pri preiskavi delovanja latinsko-ameriške kriminalne združbe, znane pod imenom MS-13. Po do sedaj znanih podatkih, se pristojni pri Facebooku upirajo zahtevi, zaradi česar naj bi vlada razmišljala, da bi jih kaznovala zaradi nespoštovanja sodišča.

Facebook Messenger je zaščiten z t. i. end to end enkripcijo, sicer ne privzeto, pač pa je to mogoče vklopiti v nastavitvah. V primeru, da je funkcija vključena, lahko vsebino...

5 komentarjev

EU se spogleduje z omejitvami šifriranja

Slo-Tech - Britanski premier David Cameron ni osamljen v pobudah, da bi se v Evropi omejila raba šifriranja komunikacij ali pa omogočilo dešifriranje sporočil. Evropski notranji ministri bodo prihodnji teden razpravljali o predlogu, da bi se podjetja prisililo v omogočanje prisluškovanja šifrirani komunikaciji uporabnikov, kar bi dosegli z izročanjem zasebnih ključev ali vgradnjo ranljivosti v programe.

Belgijski odvetnik Gilles de Kerchove, ki od leta 2007 opravlja funkcijo koordinatorja za boj proti terorizmu pri EU, je za zasedanje notranjih ministrov EU, ki bo v četrtek v Rigi, pripravil priporočila za omejitev šifriranja. Dokument, ki ima oznako zaupno, je pridobil portal Statewatch.

V njem de Kerchove predlaga, da Evropska komisija...

98 komentarjev