»

Tehnološki velikani ukinjajo delo od doma

Slo-Tech - Epidemija je prinesla nekaj sprememb, a vendarle ne toliko, kot je sprva kazalo. Delo od doma se je sicer uveljavilo, a trajna oblika ne bo niti v tehnoloških velikanih. Ti v zadnjih tednih kot po tekočem traku kličejo zaposlene nazaj v pisarne, pri čemer večina predlaga hibridni način, ki terja prisotnost trikrat tedensko. Zaposleni nad spremembami niso navdušeni, ker so se mnogi med epidemijo preselili daleč od sedežev podjetij v mesta, kjer so stroški življenja nižji.

Naprej so zaposlene lepo prosili, naj se vrnejo, sedaj pa so se večinoma zatekli k ultimatom. Zadnji na seznamu je Amazon, ki vztraja pri svojem motu Disagree and commit. Izvršni direktor Andy Jassy je zaposlenim povedal, da bodo morali trikrat na teden v pisarne. Vodilni naj bi namreč ugotovili, da so zaposleni učinkovitejši in bolje sodelujejo, če so na delovnem mestu fizično prisotni. Zato so že v začetku leta sporočili, da se bo to zgodilo. Zaposleni so sicer izražali nestrinjanje, a na koncu ni pomagalo.

V...

344 komentarjev

Amazon nadaljuje odpuščanja

Slo-Tech - Amazon je bil med pandemijo eden največjih zmagovalcev, saj so ljudje množično naročali izdelke, zaradi česar je njegov promet hitro rasel, čemur je sledilo tudi zaposlovanje. V zadnjem letu pa se Amazon spopada s padanjem prihodkov, s čimer je povezano tudi odpuščanje. Napovedali so še dodatno krčenje števila zaposlenih, ki se bo od lanskega oktobra zmanjšalo za 18.000.

Izvršni direktor Andy Jassy je sporočil, da je večina odpuščenih iz oddelkov Amazon Stores in PXT. To so torej fizične trgovine, kamor sodijo Amazon Go, Amazon Fresh in Amazon Style, ter kadrovski oddelek (PXT). V številkah to predstavlja pet odstotkov zaposlenih na tem nivoju ali 1,2 odstotka vseh zaposlenih. Amazon je septembra zaposloval 1,5 milijona ljudi, let 2021 pa 1,3 milijona.

Drugi kazalnik slabših obetov je tudi tečaj delnic, ki drsi že celo leto. V zadnjih dvanajstih mesecih se je vrednost Amazonovih delnic in s tem njegovo tržne kapitalizacije razpolovila. Zato so že novembra napovedali 10.000 manj...

9 komentarjev

Amazon gre v zdravstvo

Slo-Tech - Za svoje zaposlene je Amazon že leta 2019 ponudil zdravstveno oskrbo (Amazon Care), a to je bil le preizkus pred velikopoteznim načrtom. Sedaj za 3,9 milijarde dolarjev kupuje 1Life Healthcare Inc, ki v ZDA nudi primarno raven zdravstvenega varstva pod znamko One Medical. Amazon z enim zamahom dobil več kot 180 ordinacij v 25 zveznih državah, kamor hodijo ljudje iz več kot 8000 podjetij. Prevzem bo stal 3,9 milijarde dolarjev in bo prvi večja investicija na področju zdravstva, ki je za Amazon prioriteta, kot je dejal izvršni direktor Andy Jassy. Trg zdravstvenih storitev je samo v ZDA vreden 4000 milijard dolarjev in predstavlja eno najstabilnejših dobičkonosnih panog. Delnice podjetja Healthcare Inc so ob objavi vesti pridobile 69 odstotkov, saj ima prevzemna cena 77-odstotno premijo glede na tečaj pred tem.

Amazon ni uradno razkril, kdaj in kako bo One Medical integriran v Amazon Care. Ni pa to prvi Amazonov korak v tej smeri, saj je na primer lani za Haven zapravil (skupaj z...

42 komentarjev

Amazon prvikrat po sedmih letih z izgubo

Slo-Tech - Amazon je prvikrat po letu 2015 kakšno četrtletje končal z izgubo, obenem pa se je upočasnila tudi rast prihodkov. Investitorji so bili nad rezultati podjetja zelo razočarani, zato je delnica potonila za 15 odstotkov in se spustila na dvoletno dno. Za izgubo je sicer kriva nasedla investicija v Rivian.

V prvem letošnjem četrtletju je podjetje ustvarilo 116,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je zgolj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in predstavlja najskromnejšo rast v zadnjih dveh letih. Lani je bila na primer rast v primerljivem obdobju 44-odstotna. Ob tem je letos podjetje ustvarilo 3,8 milijarde dolarjev izgube, lani pa 8,1 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog za izgubo je Amazonov 20-odstotni delež v podjetju Rivian, katerega delnice so se razletele na polovico prejšnje vrednosti, kar je Amazonu izdolblo 7,6-milijardno luknjo. Za počasnejšo rast pa sta krivi pandemija in vojna v Ukrajini, je dodal izvršni direktor Andy Jassy. Finančni direktor Brian Olsavsky...

19 komentarjev

Amazonove delnice po izvrstnih rezultatih poletele

Slo-Tech - Teden razglašanja četrtletnih poslovnih izidov v tehnološkem sektorju nadaljuje Amazon, ki so ga investitorji danes zjutraj že pokopali. A po zaključnem zvoncu na borznem parketu je podjetje razkrilo, da so prihodki v zadnjem četrtletju poleteli za devet odstotkov na 137 milijard dolarjev, prodaja pa za 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani praktično podvojil s 7,2 na 14,3 milijarde dolarjev. V celotnem letu 2021 so ustvarili 470 milijard dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot leto poprej, in 33 milijard dolarjev dobička, kar je 56 odstotkov več kot leta 2020. Delnica je po objavi rezultatov poskočila za 15 odstotkov.

Izvršni direktor podjetja Andy Jassy je ob predstavitvi rezultatov izpostavil veliko rast AWS (Amazon Web Services), ki je dosegla 40 odstotkov in je z 18 milijardami dolarjev prihodkov presegla vsa pričakovanja. Sicer je podjetje v skoraj vseh kategorijah potolklo rekorde. Konec tedna po črnem petku je bil rekorden, saj je...

6 komentarjev

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev