»

Rusija prepovedala plačila v kriptovalutah

Slo-Tech - Ruski predsednik je razglasil zakon, ki prepoveduje uporabo kriptovalut kot plačilno sredstvo. Nova zakonodaja ne kriminalizira kriptovalut v celoti, temveč prepoveduje uporabo digitalnih finančnih sredstev, kamor sodijo tudi kriptovalute, za plačilo za dobrine, delo, storitve in podobno. Kriptovalut torej ne bo dovoljeno uporabljali kot plačilno sredstvo. Menjalnice in drugi ponudniki infrastrukture za kriptoplačila bodo morali zavrniti transakcije, za katere bi lahko domnevali, da predstavljajo plačilo.

Duma je zakon obravnavala junija, po predsednikovem podpisu pa bo začel veljati čez 10 dni. V Rusiji kriptovalutam sicer niso naklonjeni, a se še različne agencije in organi niso poenotili, ali bi jih povsem prepovedali ali strogo regulirali. Centralna banka si prizadeva za prepoved, medtem ko ministrstvo za finance vztraja pri regulaciji. Po uvedbi sankcij zoper Rusijo zaradi vojne v Ukrajini so se pojavile bojazni, da bi lahko ruska podjetja in posamezniki uporabljali...

78 komentarjev

Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

vir: PxHere

Slo-Tech - Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v...

73 komentarjev

V Venezueli bitcoine rudari tudi vojska

Slo-Tech - Bitcoin še vedno leti, čeprav nihče ne ve točno, zakaj. Omenja se več razlag, med katerimi sta verjetnejši kombinacija poceni denarja in pomanjkanja konvencionalnih investicij z znatnimi donosi ter povišano zanimanje tehnoloških in bančnih gigantov zanj, na zadnje PayPala. K temu je treba prišteti še psihologijo množic, ko se trend začne, snežna kepa pa vali, in bitcoin je dosegel nov rekord. Prejšnji rekordi iz konca leta 2017 je potolkel in presegel 20.000 dolarjev. Glavno vprašanje je spet - do kam lahko gre?

Sredi leta je bitcoin vreden "le" 3500 dolarjev, potem pa je svojo vrednost pošesteril. To pa pomeni, da so spet dobičkonosne številne dejavnosti, ki med kriptozimami zamrejo. Rudarjenje bitcoinov je tak primer, ki ga z veseljem uporablja tudi venezuelska vlada. Motheboard poroča o vojaškem oporišču blizu Caracasa, kjer je venezuelska vojska vzpostavila novo farmo za rudarjenje kriptovalut. V državah, kjer so domače valute zaradi hiperinflacije neprimerno skladišče...

16 komentarjev

Rusija namerava prepovedati kriptovalute

Slo-Tech - Vodja pravne službe v ruski centralni banki Aleksej Guznov je prestrašil trgovce s kriptovalutami, ko je javno izrazil nasprotovanje ruske centralne banke. Za rusko tiskovno agencijo je dejal, da verjamejo, da bi legalizacija poslovanja s kriptovalutami prinesla velika tveganja na področju finančne stabilnosti, preprečevanja pranja denarja in zaščite potrošnikov. Centralna banka nasprotuje podjetjem, ki organizirajo izdajanje kriptovalut in sodelujejo v prometu z njimi.

Zaradi tega je v pripravi zakonski osnutek, ki bo uvedel prepoved organiziranega trgovanja s kriptovalutami ali njihovega izdajanja in bo uvedel tudi kazenske sankcije. To ni presenetljivo, saj je Rusija že dlje časa nenaklonjena kriptovalutam. Država se je dolgo časa upirala razglasitvi, da imajo kriptovalute status digitalni finančnih sredstev, ker so upali, da bo navdušenje nad njimi vmes splahnelo, je pojasnil Aleksander Kupcikevič iz FxPro.

Vprašanje pa je, ali lahko Rusija tudi v praksi izvaja prepoved. To...

7 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Slo-Tech - Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z...

46 komentarjev