»

5G in letala: tresla se je gora, rodila se je miš

Slo-Tech - Minil je 1. julij, letala pa tudi teden dni pozneje ne padajo z neba, ker bi jih 5G motil. Lani so v ZDA sprejeli odlog postavitve omrežij 5G v okolici nekaterih letališč za leto dni, torej do 1. julija letos, da bi v tem času poiskali rešitve za sožitje letalskega prometa in nove tehnologije. Že maja letos je bilo jasno, da novega zamika ne bo, zato so se vnovič pojavila svarila, da bi lahko 1. julija videli množične zamude in odpovedi letov v ZDA. Zgodilo se ni nič.

Celotna zgodba letal in 5G je omejena na ZDA, ker 5G tam uporablja pas C (3,7-3,98 GHz), radarski višinomeri na letalih pa 4,2-4,4 GHz. V Evropi bojazni ni, ker je razmak med 5G in višinomeri dvakrat večji. Vsaj 400 MHz pa je že dovolj, da nevarnosti za interferenco ni. V ZDA so v minulem letu zamenjali ali na novo certificirali višinomere, da lahko varno delujejo tudi v bližini 5G. Uprava za letalstvo (FAA) je dala prevoznikom sicer časa do februarja 2024, da to storijo na vseh svojih letalih, zato so si...

7 komentarjev

V ZDA v bližini letališč 5G še leto dni ne bo

AP News - Ko so januarja v ZDA zagnali omrežje 5G, je na letališčih zavladal kaos, ker je v ZDA pas za 5G preblizu frekvencam, na katerih delujejo radijski višinomeri v letalih. Čeprav se je v nekaj dneh situacija normalizirala, je Uprava za letalstvo (FAA) priporočila menjavo nezdružljivih višinomerov, med Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC) in FAA pa se je začel pingpong, kdo je za nastali zaplet kriv in kdo bo popustil. Na koncu je obveljal kompromisni predlog, da se zagon 5G v bližini letališč prestavi na poletje (do 5. julija). Sedaj je poletje tu.

Rešitve v tem času niso našli, zato sta se operaterja Verizon in AT&T dogovorila, da bosta zagon 5G v bližini nekaterih letališč še zamaknila. Gre za prometna letališča, kjer so oddajniki 5G zelo blizu, na njih pa pristajajo letala z radarskimi višinomeri. Operaterja sta sprejela zamik na julij 2023, torej še dodatno leto. V tem času bodo poiskali rešitve, kako uporabljati pas C (3,7-3,98 GHz), da ne bi motili višinometrov na...

4 komentarji

FAA poziva k menjavi starih višinomerov, ki ne znajo sobivati s 5G

Slo-Tech - V začetku leta je čez Lužo veliko sivih las povzročil zagon omrežja 5G, saj ameriška letala niso bila preverjena, kako bodo sobivala z njim. Prvi dan zagona omrežja je bilo nemalo letov odpovedanih ali vsaj zamujenih, v nadaljevanju pa se je položaj ustalil. Težave so povzročali radarski višinomeri, ki delujejo v pasu 4,2-4,4 GHz, medtem ko pas C 5G obsega spekter od 3,7 do 3,98 GHz. To je dovolj blizu, da bi lahko drug drugega motila. Nadaljevanje zgodbe pričakujemo v začetku julija, ko bodo operaterji 5G zagnali s polno močjo in tudi tam, kjer ga doslej še niso.

Uprava za letalstvo (FAA) je zato včeraj pozvala letalske prevoznike, da v svojih flotah zamenjajo radarske višinomere, ki jih okoliške frekvence 5G motijo. Ugotavljajo, da določeni starejši višinomeri ne morejo odfiltrirati motečih frekvenc, zato je edina rešitev njihova zamenjava. Druga možnost je popravilo s posebnimi filtri, ki bodo polovili moteče frekvence. Pri tem FAA v precejšnjem zaostanku, saj je Zvezna...

5 komentarjev

Nenadoma večina letal zna sodelovati s 5G

Slo-Tech - Z uporabo pasu C za omrežje 5G in strahom letalskih prevoznikov, da bo to vplivalo na varnost poletov se je tresla gora, a rodila se bo miš. Uprava za letalstvo v ZDA (FAA) je v četrtek certificirala trinajst radarskih višinomerov za uporabo na letalščih, kjer je v uporabi pas C 5G. To pomeni, da lahko neovirano leti že 78 odstotkov letal ameriških letalskih prevoznikov, med njimi vsi modeli Boeing 717, 737, 747, 757, 767, 777, 787 in Airbus A300, A310, A319, A320, A330, A340, A350, A380. FAA nadaljuje preverjanje ostalih višinomerov, zato lahko kmalu pričakujemo popolno sprostitev poletov.

S tem je FAA končno začela preverjati, kar je prej trdila na pamet. Ker pas C 5G obsega spekter od 3,7 do 3,98 GHz, je FAA skrbelo, da bo to vplivalo na delovanje radarskih višinomerov, ki uporabljajo pas 4,2-4,4 GHz. Ti so nujno potrebni pri pristankih letal z instrumenti v slabi vidljivosti, zato je grozilo, da bo ob slabem vremenu zavladal kaos. FCC je prav zaradi nevarnosti interference...

20 komentarjev

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V...

12 komentarjev

FAA izdala prve omejitve Boeinga 787 zaradi 5G

Slo-Tech - V petek je ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) izdala prvo obvestilo o plovnosti (airworthiness notification), ki za konkreten model letala predpisuje ukrepe za zagotavljanje delovanja ob uporabi pasu C v mobilnih omrežjih 5G, ki utegne povzročati interferenco na radarskem višinomeru. Nanaša se na letala Boeing 787-8, 787-9 in 787-10.

FAA je decembra izdala dve plovnostni zahtevi (airworthiness directive) v zvezi s soobstojem 5G in letalskega prometa. Zaradi tega so v začetku leta še zadnjič odložili uvedbo 5G, ki jo bodo operaterji lahko začeli prihodnji teden. FAA je svarila, da utegne interferenca negativno vplivati na delovanje in zanesljivost radarskih višinomerov, ki so ključni instrument pri pristanku z instrumenti. FAA sedaj na podlagi Boeingovih informacij ocenjuje, da interferenca lahko vpliva na več sistemov (sistem za preprečevanje trčenja v zraku (TCAS), sistemi opozarjanja na bližino zemlje (GPWS), instrumenti za letenje, sistem za krmarjenje, avtipilot,...

7 komentarjev

V ZDA zaradi letal še dva tedna odloga pri vzpostavitvi 5G v pasu C

Slo-Tech - V ZDA so še za 14 dni prestavili začetek uporabe pasu C za mobilna omrežja 5G, ker se letalske družbe bojijo, da utegne povzročiti interferenco z radarskimi višinomeri v letalih. Uprava za letalstvo (FAA) je z AT&T in Verizonom podpisala dogovor o dvotedenskem odlogu, ki je po zagotovilih vseh vpletenih zadnji. To piše tudi v dogovoru.

AT&T in Verizon bosta v skladu z dogovorom vzpostavila izključitvena območja okrog letališč, kjer se pas C omrežij 5G naslednjih šest mesecev ne bo uporabljal. Pripravili bodo seznam največ 50 prioritetnih letališč, okrog katerih bodo morali vzpostaviti omenjene cone. AT&T in Verizon bosta FAA posredovala podatke o baznih postajah, vključno z načrtom postavitve novih in njihovimi tehničnimi karakteristikami. FAA pa se zavezuje, da bo pospešila pridobivanja odobritev za AMOC (Alternate Means of Compliance) za višinomere, ki bodo certificirani za sobivanje z omrežji 5G v pasu C.

Medtem ko v skoraj 40 državah že uporabljajo pas C omrežja 5G brez...

4 komentarji