»

RIPE v Beogradu razpravlja o problematiki prenosov ukrajinskih in ruskih IP-jev

Slo-Tech - V Beogradu ta teden poteka 85. srečanje Réseaux IP Européens Network (RIPE), na katerem je pomembna tema tudi ruski napad na Ukrajino, sankcije zoper Rusijo in naslovi IP. RIPE je vrhovni upravljalec internetnih naslovov (IP) za Evropo, ki skrbi za dodeljevanje skrbnikom na nižjih ravneh.

Ukrajinski predstavniki poročajo, da ruske sile prevzemajo tudi IP-je in jih dodeljujejo ruskim uporabnikom. Ukrajinsko pravosodno ministrstvo zato pričakuje, da bo RIPE zamrznil prenose naslovov IP in številk avtonomnih sistemov (AS). RIPE ob tem opozarja, da bi tak ukrep prizadel tudi legitimne prenose, ki bi bil onemogočeni. Hkrati bi lahko bile baze RIPE v neskladnju z dejanskim stanjem, obstajala pa bi tudi možnost tožb. Rešitev je več, nobena pa ni idealna: blokada vseh prenosov, možnost zamrznitve registracijskih informacij za pol leta, pregled zahtevkov, ki ga izvajajo nacionalne vlade.

Vodja pravne službe RIPE Athina Fragkouli je dejala, da bi uvajanje kakršnekoli nove politike trajalo...

12 komentarjev

V vzhodni Ukrajini internetni promet že teče prek Rusije

Slo-Tech - Ko je Rusija leta 2014 zasedla Krim, spočetka na prvi pogled ni bilo sprememb pri dostopu do interneta. A Rusija se je sistematično lotila preusmerjanja internetnega prometa, ki je od leta 2017 v celoti tekel prek Rusije. Zgradili so nova podmorska kabla, ki sta Krim prek Kerškega preliva povezali z Rusijo. Na Krimu so vzpostavili operaterja Miranda Media, prek katerega je tekel ves internetni promet, Miranda Media pa je bil povezan z rusko infrastrukturo. Podobno se sedaj dogaja v Donbasu.

Po nekaj začetnih poizkusih je 30. maja v Hersonu internetni promet začel teči prek Rusije. Kdor je dotlej uporablja ponudnika dostopa do interneta KhersonTelecom (SkyNet), je to lahko počel še naprej, a večina sploh ni opazila, da se je ta povezoval z Miranda Media. To je pomembno, ker je slednja povezana z Rostelecomom, ki je pod nadzorom ruskih oblasti. Podobno je tudi v Lugansku, Donetsku in Zaporožju. Čeprav je ukrajinskih ponudnikov dostopa do interneta več kot tisoč, večinoma vsi

3851 komentarjev

Londonsko vozlišče prenehalo izmenjevati promet z ruskimi operaterji

vir: Heise
Heise - Londonsko internetno stičišče LINX je iz izmenjave prometa izključilo dva ruska ponudnika interneta. Državni telekom Rostelecom in mobilni operater Megafon ne moreta več sodelovati na LINX-u, medtem ko nemško in nizozemsko vozlišče DE-CIX in AMS-IX za zdaj ne načrtujeta podobnih ukrepov. LINX se je za ukrep odločil že minuli teden, in sicer zaradi vojne v Ukrajine in posledičnih sankcij, ki so jih zoper Rusijo uvedle zahodne države. Oba operaterja zagotavljata, da to ne bo vplivalo na povezljivost, ker da sta prek LINX-a že tako ali tako izmenjevala minimalne količine prometa, zato bodo zlahka našli alternative. Iz Megafona pa so sporočili, da bi zaradi nizkega prometa v vsakem primeru sami prekinili sodelovanje z LINX-om.

LINX je eno pomembnejših stičišč, kamor se povezuje 950 različnih omrežij. Med njimi je tudi Rostelecom, ki je največji ponudnik interneta v Rusiji, saj ima 11 milijonov strank. Gre za naslednika podjetij SovTelekom in Swjasinwest-Holding, ki upravlja z največjo...

29 komentarjev

Nedeljski izpad CenturyLinka promet po internetu oklestil za 3,5 odstotka

Cloudflarov promet prek CenturyLinka (rdeče)

Slo-Tech - Težave, ki jih je v nedeljo povzročila napačna konfiguracija enega izmed strežniških centrov svetovnega ponudnika dostopa do internetne hrbtenice CenturyLink, so se odrazile v opaznem zmanjšanju internetnega prometa. Napaka pri nastavitvi BGP routinga se je namreč razširila prek meja CenturyLinkovih omrežij, zaradi česar so bile nedosegljive številne spletne strani: tudi Amazon, Microsoft, Twitter, Reddit in OpenDNS. Ker so težave oplazile tudi Cloudflare, ki številnim stranem zagotavlja zaščito pred napadi DDoS, so imele tudi te strani težave. Cloudflare je pripravil izčrpno poročilo o nedeljskih dogodkih.

Težave so se začele ob 12.03 po slovenskem času, ko so uporabniki začeli dobivati napake 522 (potekla časovna omejitev). Cloudflare ni povezan le s CenturyLinkom in v takih primerih sistemi avtomatično preusmerijo promet na druga omrežja. To se je zgodilo v nedeljo, ko je promet stekel prek ponudnikov Cogent, NTT, GTT, Telia in Tata. Večinoma je to tudi uspelo in v osmih...

6 komentarjev

Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

vir: BBC
BBC - Rusija se pripravlja na izvedbo preizkusa, v katerem se bo država za kratek čas odklopila od mednarodnega interneta. Natančen datum testa še ni znan, se bo pa zgodil pred 1. aprilom, ko bo začel v celoti veljati novi zakon o digitalni ekonomiji. Gre za zahtevo ruskih oblasti, da morajo ruski operaterji zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora, ki mora ostati delujoč tudi v primeru hekerskega napada, ki bi državo odrezal od interneta.

Hkrati morajo ruski operaterji uvesti tehnična sredstva, ki omogočajo preusmeritev vsega ruskega internetnega prometa do vozlišč (internet exchange point), ki so pod nadzorom vladne agencije Roskomnadzor. Ta bo izvajal nadzor in blokiral neprimerne vsebine (deep packet inspection), hkrati pa bo...

30 komentarjev

Rusija prepoveduje anonimen dostop do Wi-Fi

Reuters - Rusija nadaljuje ukrepe za povečevanje nadzora nad internetom z obvezno identifikacijo vseh uporabnikov javnih brezžičnih omrežij. Po poročanju ruske tiskovne agencije je ruski premier Dimitrij Medvedjev podpisal ukaz o prepovedi nudenja anonimnega dostopa do interneta na javnih mestih, na primer v restavracijah, parkih, knjižnicah, postajah javnega prometa ipd. Uporabnik bo moral pred pričetkom uporabe potrditi svojo istovetnost z osebnim dokumentom, ponudniki pa bodo morali vzdrževati sezname uporabnikov. Možna bo tudi identifikacija s telefonsko številko, na katero bodo prejeli sms, poroča Ruska gazeta. Ukaz je Medvedjev podpisal precej nepričakovano in čeprav že velja, ponudniki infrastrukture in storitev še nimajo natančnih navodil, kako naj mu ugodijo in...

49 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev