»

Japonski Yahoo bo zahteval identifikacijo za komentiranje

Slo-Tech - Yahoo bo na Japonskem od uporabnikov zahteval identifikacijo, če bodo želeli objavljati komentarje pod novicami. Ukrep bo stopil v veljavo sredi prihodnjega meseca, z njim pa želijo dvigniti raven komentarjev, zatreti neprimerne komentarje in ustvariti prijetnejši prostor za obiskovalce. Identifikacija bo možna s telefonskimi številkami, ki ne smejo biti anonimne.

Yahoo News ima na Japonskem že sedaj moderatorje, ki 24 ur na dan odstranjujejo komentarje, ki kršijo pravila uporabe. Uporabniki, ki kršitve ponavljajo, izgubijo pravico do komentiranja. Ta ukrep velja od leta 2018, a ne zadostuje v boju proti razraščanju neprimernih komentarjev, saj so uporabniki preprosto ustvarili nov račun. Od leta 2020 so morali vnesti telefonsko številko, ki pa ni bila nujno registrirana. Sedaj bo nujna uporaba registrirane telefonske številke za vezavo računa, na katero bo uporabnik prejel sms.

O problematiki spletnega trpinčenja, nadlegovanja in žaljenja na Japonskem smo letos že pisali. Za...

24 komentarjev

Na Japonskem uzakonili stroge kazni za spletne žalitve

Slo-Tech - Zaradi porasta trpinčenja na spletu (cyberbullying) so na Japonskem zaostrili kazni za žaljenje na internetu, ki segajo do 300.000 jenov (2000 evorv) in enega leta zapora. Po novem kaznivo dejanje zastara po treh letih in ne enem letu. Povod za spremembo zakonodaje je bil samomor 22-letne Hane Kimura zaradi spletnega nadlegovanja.

Dosedanje kazni so bile mile, do 10.000 jenov in 30 dni pripora. Dva izmed množice spletnih komentatorjev, ki so trpinčili Hano Kimura, sta bila lani oglobljena z 9000 jeni, kar je za japonske standarde simbolična vsota. Porast nadlegovanja na spletu, ki ni omejen le na Japonsko, je zategadelj terjal strožji pristop. Novi zakon velja tudi za nespletne žalitve, a bodo te mileje sankcionirane, ker dosežejo manj ljudi.

Nova zakonodaja ima tudi nemalo kritikov, ki opozarjajo na nevarno omejitev svobode govora in na negativen vpliv ali samocenzuro (chilling effect) spletnih medijev in kritikov javnih osebnosti. Opozarjajo, da v zakonodaji ni jasno...

54 komentarjev

3DS prihaja februarja

Ars Technica - Ob predstavitvi Nintendovega 3DS smo poročali, da niti cena niti datum izida male prenosne konzole še nista znana. To se je zdaj spremenilo, saj so pri Nintendu objavili oba podatka. Kot je običajno za japonski igričarski podjetji, Nintendo in Sony, bodo domači kupci nekoliko v prednosti. V deželi vzhajajočega sonca bo 3DS namreč na voljo že 26. februarja, medtem ko bo do svetovnega izida prišlo približno mesec kasneje, v marcu. Žal prav tako še ni znana svetovna cena, a bo 3DS na Japonskem stal 25.000 Jenov oz. okrog 220 €. Pri Ars Technici poročajo še, da bo prvič na Nintendovi liniji DS mogoče prenašati že kupljene igre, razširitve ter drug DSiWare, pa naj bo to s starejšega DSi, DSi XL oz. 3DS, a le na popolnoma nov 3DS. V paketu bo...

6 komentarjev

Nintendo predstavil DSi LL

Stara in nova

vir: CNet
CNet - Nintendo je predstavil nov okus svoje prenosne konzole DSi, ki se imenuje DSi LL oz. XL. Glavna odlika novinca je večji 4,25-palčni zaslon, tako da je posledično cela naprava večja od starih modelov DS in DSi. Na Japonskem bo naprava na voljo od 21. novembra za 20.000 jenov (150 evrov) pod imenom DSi LL, medtem ko na evropski trg prihaja v prvem četrtletju prihodnjega leta z imenom XL. Poleg večjega zaslona bo imela naprava dolžino 91 mm, debelino 21 mm in težo 314 g. Baterija jo bo zmogla poganjati tri ure, sicer pa kakšnih bistvenih sprememb od stare DSi ne bo. Več informacij o novi konzoli so zbrali na Gamespotu.

7 komentarjev

Asus Sabertooth i55 in P7P55-M v slikah

Keramična prevleka hladilnika, ki poveča kontaktno površino

vir: Expreview.com
Expreview.com - Asusova plošča Sabertooth i55 je del nove linije, poimenovane TUF (The Ultimate Force), s katero ciljajo predvsem na uporabnike, katerim je najpomembnejša stabilnost računalnika, četudi za nekoliko višjo ceno. V tem primeru cena ni le nekoliko višja, saj na Japonskem, kjer je plošča že naprodaj, stane približno 28.000 jenov, kar v trenutnem tečaju sicer pomeni 215 € oz. $310, kar da bolj realno sliko o ceni. Govorili smo že o prednostih, ki jih prinesejo s keramiko prevlečena hladilna telesa in nosilci, na katere se montira ventilator za hlajenje pomnilnika, zdaj pa je razkrito še, da vsaka izmed plošč pride s certifikatom, ki trdi, da so mosfeti na plošči prestali vibracijske, mehanske in toplotne preizkuse, medtem ko so kondenzatorji poleg teh treh...

4 komentarji

Dell predstavil Studio One 19

engadget - Dell je na Japonskem predstavil novega člana družine Studio, in sicer Studio One 19. Naprava, ki podpira multitouch, prihaja v več barvah, tako da jo lahko uskladite s pohištvom in zavesami, v notranjsti pa skriva: Intelov procesor Core 2 Quad, 4 GB pomnilnika, 750 GB-trdi disk, šest USB-vrat, vgrajeno spletno kamero z 1,3 megapiksli, grafično kartico NVIDIA GeForce 9400 in pogon Blu-ray. 18,5-palčni zaslon podpira ločljivost 1366 x 768, vse skupaj pa stane slabih 150.000 jenov, kar trenutno pomeni malenkost manj kot 1200 evrov. Kmalu pride bojda tudi v ZDA in v Evropo, kjer se bo cena za najbolj oskubljeno verzijo začela pri 700 dolarjih.

6 komentarjev

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev