»

Telegram razvija tudi plačljivo storitev

Slo-Tech - Razvijalci priljubljene storitve za varno mobilno komuniciranje Telegram so potrdili mesec dni stare govorice, da se pripravlja plačljiva verzija. Ustanovitelj Telegrama Pavel Durov pojasnjuje, da bo trenutna funkcionalnost aplikacija ostala brezplačna, medtem ko bo prihajajoči Telegram Premium omogočil dodatne. Na voljo bo v mesecu dni.

Kaj točno bo na voljo v plačljivi verziji, še ni znano. Neuradno se govori o možnosti pošiljanja 4 GB velikih datotek, podpori za več simbolov, hitrejši prenos podatkov (pomembno za velike datoteke), boljše upravljanje pogovorov, več nalepk (stickers) itd. Uporabniki na brezplačni verziji bodo imeli pasivno podporo za novosti, torej jih bodo lahko videli in sneli, kadar jih bodo uporabili pošiljatelji s plačljivo verzijo, sami pa jih ne bodo mogli pošiljati. Durov pojasnjuje, da so se za spremembo odločili, ker v brezplačni verziji ne bi mogli ponuditi datotek brez omejitev, višjih hitrosti in podobno, ker ustrezna infrastruktura pač stane.

Ob...

37 komentarjev

Mozilla v Firefox prinaša VPN

Slo-Tech - Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je...

34 komentarjev

Rusija blokirala Telegram, Kremelj prisiljen preiti na ICQ

Slo-Tech - Po pričakovanjih je moskovsko sodišče ugodilo zahtevi regulatorja ruskega medijskega prostora Roskomnadzor in odločilo, da je Telegram v Rusiji odslej blokiran. Odločitev je začela veljati nemudoma, razlog pa je spor glede šifrirnih ključev. Oblasti so od Telegram želele šifrirne ključe za dostop do komunikacij, ki pa jih Telegram ni mogel izročiti, ker jih nima. To je bilo za oblasti nesprejemljivo, ker bi lahko tajne pogovore po Telegramu uporabljali teroristi, tajne službe pa jim ne bi mogle prisluškovati. Ruska tajna služba FSB je Telegram označila glavno komunikacijsko sredstvo za mednarodne teroristične organizacije v Rusiji.

Roskomnadzor je že poslal zahtevo ponudnikom dostopa do interneta, ki so začeli blokirati dostop do Telegramovih strežnikov....

20 komentarjev

Rusija bo blokirala Telegram

Slo-Tech - Rusija začenja postopke za blokado aplikacije za šifrirano komunikacijo Telegram, ker upravljavec do 4. aprila regulatorju Roskomnadzoru ni izročil šifrirnih ključev, ki bi omogočali prestrezanje pogovorov. To je tajna služba FSB od Telegrama zahtevala lani. Telegram je pojasnjeval, da aplikacija napisana na tak način, da niti upravljavec ne vidi vsebine pogovorov in nima dostopov do zasebnih ključev uporabnikov, zato jih niti ne more izročiti. Rusija je zaradi tega vložila tožbo zoper Telegram, s katero zahteva prepoved obratovanja v Rusiji.

Telegram je deveta najbolj priljubljena aplikacija za pogovarjanje. Zlasti veliko uporabnikov ima v državah nekdanje Sovjetske zveze in na Bližnjem vzhodu. Skupno ima Telegram 200 milijonov uporabnikov. Njegov izvršni...

9 komentarjev

Iran blokiral družabna omrežja, DRK ugasnil mobilni internet

Slo-Tech - Protesti, ki se v Iranu nadaljujejo že četrti dan, so poskrbeli za blokado družabnih omrežij. Iranska vlada je tako blokirala dostop do aplikacije za varno sporočanje Telegram, prav tako je nedostopen tudi Instagram. Telegramov ustanovitelj Pavel Durov je na Twitterju zapisal, da njegovo podjetje ni želelo izključiti Telegrama v Iranu, zato ga je država blokirala. Instagram pa je očitno blokiran zato, ker so ga ljudje množično uporabljali za dokumentiranje dogajanja na protestih. Nekateri sicer poročajo, da imajo občasno dostopen do omenjenih storitev.

Po nekaterih podatkih je onemogočen ali vsaj moten tudi dostop do mobilnega interneta. Oblasti odgovarjajo, da gre za začasne ukrepe. Pričakovati je, da bodo trajali vse...

65 komentarjev

DynDNS ne bo več zastonj

Slo-Tech - Dyn, ki ponuja eno izmed najbolj popularnih storitev za dinamični DNS, ukinja brezplačno verzijo svojih storitev. Kot so zapisali na svojem blogu, od 7. maja letos brezplačna storitev ne bo več na voljo, zato uporabnike pozivajo k nadgradnji na plačljive. V objavi, ki jo je zelo očitno prebral in temeljito popravil njihov oddelek za odnose z javnostmi, so zapisali, da želijo s tem prispevati k čistemu DNS-omrežju, saj se brezplačna infrastruktura sčasoma izrodi, kar vodi do zlorab. Dodajajo, da se bodo odslej laže in bolj posvetili uporabnikom, ki za storitev plačajo in da bodo dobili boljšo podporo in storitev.

V odgovorih na najpogostejša vprašanja pojasnjujejo, da bodo računi na DynDNS Free ostali aktivni do 7. maja. Po tem datumu bodo...

12 komentarjev