»

Google odslej privzeto s ključi namesto gesel

Slo-Tech - Google nadaljuje prizadevanja za svet brez gesel, v katerem jih bodo nadomestili prijaznejši in varnejši načini preverjanja pristnosti. Sporočili so, da so od danes ključi (passkeys) privzeti način prijave za vse uporabnike, seveda pa je še vedno možno uporabiti gesla.

V praksi bomo torej ob naslednji prijavi v Google storitve videli pozive, da ustvarimo ključe, s katerimi se lahko prijavimo ob prihodnjih obiskih. Za uporabo ključev lahko uporabimo prstni odtis, posnetek obraza ali PIN. Google ocenjuje, da je njihova uporaba 40 odstotkov od vnašanja gesel, hkrati pa so varnejši. Komur so bolj pri srcu gesla, jih bo lahko uporabljal še naprej in tudi izklopil ponavljajoče pozive po pripravi ključa.

Ključe že lahko uporabljamo v različnih Googlovih storitvah, denimo v Gmailu, YouTubu, Maps, iskanju in drugod, kamor se moramo prijaviti. Prav tako jih počasi uvajajo tudi drugi ponudniki, denimo eBay.

69 komentarjev

Linux 6.4 podpira Apple M2, AMD-jeve nove procesorje in Intelov LAM

vir: LKML
LKML - Minuli konec tedna je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 6.4. Okno za dodajo funkcionalnosti (merge window) za to verzijo se je zaprlo 8. maja, sedaj pa je Linus Torvalds ocenil, da je bilo sedem kandidatov za izid (rc) ravno dovolj in pred nami je končna verzija. Po pričakovanjih je v verziji 6.4 poudarek na izboljšavah in optimizaciji kode za novo in obstoječo strojno opremo.

V Linuxu 6.4 je tako izboljšana podpora za Applove čipe M1 in prvikrat tudi podpora za M2. Ta med drugim koristi lastnikom novih prenosnikov MacBook Air (2022) in MacBook Pro ter Mac Mini (2023). Za M2 jedro podpira NVMe, PCIe, Watchdog, Boot Framebuffer, ni pa podpora še na nivoju M1. Na primer v novem Mac Mini še vedno ni podpore za WLAN in Bluetooth, ki potrebujeta System Management Controller (SMC). Prav tako za Mac Mini M2 še vedno ni firmwara za podporo HDMI, zato je dostop omejen na SSH.

Druga pomembna novost je Linear Address Masking (LAM), ki omogoča programski opremi dostop do...

2 komentarja

Apple Pay uvaja plačevanje na obroke

Slo-Tech - Apple je zagnal storitev Apple Pay Later, ki uporabnikom omogoča plačilo zneskov od 50 do 1000 dolarjev v več obrokih. Zneske je možno razdeliti na štiri obroke, ki jih uporabnik brez obresti ali stroškov poravna v šestih tednih. Da Apple Pay Later zares prihaja, je Apple predstavil lani junija na WWDC. Storitev smo pričakovali že septembra v novem iOS 16, a so jo morali zaradi tehničnih težav prestaviti. Sedaj je tu.

Uporaba Apple Pay Later ne bo vplivala na bonitetno oziroma kreditno oceno posameznika, so povedali v Applu. Bo pa uporaba lahko znana agencijam, ki izdelujejo te ocene, piše v drobnem tisku. Če bodo uporabniki zaprosili za posojilo in jim bo odobreno, bodo videli možnost Pay Later pri plačevanju v aplikacijah in na spletu, če uporabljajo iPhone ali iPad. Storitev je za zdaj omejena na ZDA, na iOS ali iPadOS 16.4 in na nekatere naključno izbrane uporabnike. Sčasoma se bo razširila.

Formalno storitev nudi podružnica Apple Financing LLC, ki se ukvarja s financiranjem...

13 komentarjev

MacOS 13 Ventura je na voljo

vir: Apple
Apple - Pri Applu so lansirali operacijske sisteme macOS 13 za mace, iPadOS 16 za tablice in iOS 16.1 za telefone.

24. oktober je dan za množično posodabljanje naprav z ugriznjenim jabolkom, kajti nove različice so dobili maci, ipadi in iphoni. V ospredju je macOS 13 ali Ventura, ki prinese predvsem množico izboljšav aplikacij, kjer je eden osrednjih motivov tudi zbliževanje z mobilnimi napravami, oziroma prevzemanje nekaterih funkcij, ki smo jih pred mesecem videli v iOS 16. Pošto je tako mogoče nastaviti za pošiljanje v prihodnosti ali "od-poslati", pa spreminjati sporočila v iMessagu, medtem ko aplikacija Continuity Camera končno omogoči, da iphone nativno uporabimo kot spletno kamerico. Med novim programjem izstopa orodje za večopravilnost Stage Manager, ki je drugačna različica od tiste na tablicah, kjer ima še dosti nerodnosti. Prispela je tudi prva konkretna implementacija orodja Passkey v Safariju, za univerzalno prijavljanje v račune brez tekstovnih gesel. Z Venturo so...

6 komentarjev

Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16

Slo-Tech - Na včerajšnjem WWDC 2022 je Apple predstavil kopico programskih in strojnih novosti, zato se bomo najprej osredotočili na prve. Applovi računalniki bodo v prihodnjih tednih dobili novo verzijo operacijskega sistema macOS 13, ki sicer ne prinaša fundamentalnih sprememb, bo pa osvežila uporabniški vmesnik in lastnike starejših računalnikov prisilila v strojno nadgradnjo. Namestiti ga bo namreč moč le na mace, ki so izšli po letu 2017. To so med drugim iMac in iMac Pro (2017), MacBook (2017), MacBook Pro (2017), MacBook Air (2018), Mac mini (2018), Mac Pro (2019) in Mac Studio (2022). V praksi to pomeni, da potrebujemo naprave s čipom Apple T2 ali Apple Silicon, medtem ko so starejši Intelovi maci odpisani. Prvi beta preizkuševalci so beta verzijo dobili v teh dneh.

Kaj se torej skriva pod pokrovom? Najprej bomo opazili nov grafični vmesnik za večopravilnost, ki se imenuje Stage Manager. Ko ga zaženemo, bo izbrano okno lebdelo na sredini zaslona, vsa ostala okna pa se bodo kot ikone...

55 komentarjev

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev

Osveženi iPad Pro z lidarjem in tipkovnico s sledilno ploščico

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj v spletne trgovine poslal prenovljene inačice iPada Pro. Dve kameri v spregi z lidarjem sta namenjeni učinkovitejši rabi obogatene resničnosti, poleg pa bo mogoče dokupiti tipkovnico Magic Keyboard z drsno ploščico, ki jo podpirajo novitete v prav tako prispeli posodobitvi iPadOSa.

Apple se je pri svojih tablicah iPad že nekaj časa obotavljal okoli prihoda kazalke, s čimer bi naprave (še) bolj potisnil v smeri delovnega orodja in se odločno sprehodil v zelje Microsoftovim hibridom Surface. Z novo inačico iPadOSa, 13.4, ki je prispela včeraj, se je to naposled zgodilo. (Od lani je bilo že mogoče uporabljati zasilni kurzor iz nabora pripomočkov za invalide, a je bil precej neroden.) V koraku sledi strojna posodobitev iPadov Pro v 11- in 12,9-palčni različici, toda v precej dragi obliki, če se ne poslužimo miške. Sledilna ploščica je namreč vgrajena v novo pritiklino: tipkovnico/ovitek Magic Keyboard, ki bo stala kar tristo evrov, hkrati pa prispe šele maja. V zameno...

7 komentarjev

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Slo-Tech - Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj...

174 komentarjev

Apple predstavil lep venček novosti

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev je mimo, predstavili pa so vse že pričakovane novosti, poleg nekaterih zanimivih presenečenj.

Da, iPad Mini je realnost. Ima zaslon z ločljivostjo 1024 x 786 pikami v diagonali 7,9 palca, kar se skorajda popolnoma sklada z napovedmi. Je tanjši od vseh ostalih Applovih tabličnih naprav, debelina meri vsega 7,2 mm, obenem pa tehta manj kot polovico trenutnega 10-palčnega iPada (Mini tehta dobrih 300 gramov). Zaslon poganja dvojedrni procesor A5, na zadnji strani slike zajema senzor s 5 milijoni točk, z računalnikom se povezuje prek vmesnika Lightning, na voljo pa so različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika, tako zgolj z WiFi kot z WiFi in mobilno povezljivostjo. Naprodaj bo 2. novembra v obilici držav, že v...

61 komentarjev

Applova predstavitev - povzetki prodajnih statistik

Tim Cook na odru

vir: engadget
engadget - Današnjo predstavitev, poimenovano Let's talk iPhone (pogovorimo se o iPhonu), je prvič v vlogi izvršnega direktorja vodil Tim Cook, ki je na tem položaju zamenjal Steva Jobsa. Cook je namesto Jobsa sicer že vodil nekaj predstavitev, a je bila poleg nove vloge v podjetju tokratna tudi ena izmed pomembnejših in težko pričakovanih.

Kot je za Applove predstavitve običajno, so začeli s splošnimi podatki, tokrat o samem prireditvenem prostoru ter o bolj običajnih rečeh, o prodajnih rezultatih in drugih uspehih svojih izdelkov. Predstavitev je potekala v nekoliko manjšem prostoru, v t.i. Town Hallu v Applovem kampusu v Cupertinu, kjer je Jobs že ustvarjal zgodovino - pred desetimi leti so v prav tem prostoru predstavili...

79 komentarjev