»

Prihaja brezžično polnjenje Qi 2

Slo-Tech - Po velikem uspehu standarda Qi za brezžično polnjenje naprav je vse nared za prihod njegovega naslednika. Qi 2 je bil najavljen že na CES-u, kjer je največ pozornosti požel Apple, ki se je priključil konzorciju. Iz konzorcija sedaj sporočajo, da je Qi 2 nared in bodo prve naprave na voljo že v tej božični nakupovalni sezoni. Med njimi bo tudi iPhone 15.

Qi je najbolj razširjeni standard za brezžično polnjenje naprav, saj ga uporabljajo tako pametni telefoni (Android in iPhone) kot nekatere druge naprave. MagSafe, ki omogoča hitro polnjenje, je zgrajen na Qi kot dodatek in ga najdemo v iPhonih. Qi 2 ponuja hitrejše polnjenje od prve verzije in manj težav, obljubljajo v konzorciju. Podpira tudi MagSafeu podobno tehnologijo (Magnetic Power Profile), ki jo je dejansko prispeval Apple. Qi 2 bo podpira polnjenje z močmi do 15 W, kar je tudi meja današnjega MagSafea, medtem ko iPhone na Qi zmore le pol toliko. Androidni telefoni se polnijo z do 10 W, na MagSafe pa počasneje. Vsemu temu...

26 komentarjev

Dan USB-C bo 28. decembra 2024

Slo-Tech - Znan je datum, ko bodo morali imeti vsi novi telefoni v EU polnilnike USB-C, če se bodo polnili žično. Po sprejetju direktive jeseni je sedaj jasno, da se bo začela uporabljati 28. decembra 2024. To je torej datum, ko se bodo začele uporabljati njene določbe, ki se nanašajo na pametne telefone in podobne mobilne naprave, ne pa tudi na prenosnike. Ti bodo imeli še dve leti daljše prehodno obdobje.

Evropska direktiva, ki je bila konec novembra objavljena v uradnem listu, ima uradno oznako Direktiva 2022/2380, formalno pa gre za dopolnitve Direktive 2014/53/EU. Direktiva začne veljati čez 18 dni (27. 12. 2022), uporabljati pa se začne dve leti pozneje.

V resnici se 28. decembra 2024 ne bo zgodilo nič pretresljivega. Večina proizvajalcev telefonov že danes uporablja USB-C, pomembna izjema pa je Apple. Tehnično gledano bodo morali novi modeli po tem datumu imeti USB-C, torej bo to zavezujoče za iPhone leta 2025. Pričakovati pa je - tako kažejo tudi Applove izjave - da se bo to zgodilo...

21 komentarjev

Bloomberg: Apple bo uvedel USB-C

Slo-Tech - Po Bloombergovih neuradnih informacijah bomo vendarle dočakali Applove iPhone s priključki USB-C. K temu čedalje glasneje priganjajo tudi evropske inštitucije, zato se je zganil tudi Apple. Apple naj bi poleg telefona s priključkom USB-C razvijal tudi adapter, ki bo omogočal tem prihodnjim iPhonom delovati z obstoječimi dodatki, ki so bili dizajnirani za priključek Lighting. Iz Apple uradnega komentarja ni.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, kdaj bi novosti lahko ugledale luč sveta. To se bo morda zgodilo v letu 2023, še verjetneje pa leta 2024. V novih verzijah, ki bodo izšle letos, bo zagotovo še priključek Lightning. Imajo pa USB-C že sedaj Applovi ipadi in maci, zato bi bil prehod na USB-C tudi za iphone v resnici poenostavitev tudi Applove uporabnike. Šele tedaj bodo lahko polnili se naprave z istim priključkom. Mimogrede, študent švicarskega ETH je za projekt že lani predelal iPhone na USB-C.

Še vedno pa ostaja precej Applovih naprav, ki ostajajo s priključkom Lightning:...

46 komentarjev

Androidni telefon s priključkom Lightning

Slo-Tech - Lanskega novembra je Ken Pillonel s züriškega ETH predelal svojega iPhona X tako, da ima priključek USB-C, čemur se Apple ves čas izogiba. Sedaj se je lotil še obratnega projekta, in sicer je na svoj androidni telefon dodal Applov priključek Lightning. Čeprav je uporabna vrednost tega podvig manjša, glavni namen tako ali tako ni bil uporabnost, temveč pokazati, da je tudi to možno, in se ob tem kaj naučiti. Projekt je namenoma objavil prvega aprila, čeprav ni prvoaprilska potegavščina - kakšna metapotegavščina!

Vgrajeni priključek na telefonu Samsung Galaxy A51 je funkcionalen, saj omogoča polnjenje in prenos podatkov. Ob tem je Pillonel pojasnil, da je bil podvig pravi izziv, saj Applovi kabli niso neumni, temveč aktivno komunicirajo z napravo in omogočajo polnjenje le, če zaznajo Applovo napravo. Z majhnim trikom jih je pretental, celoten projekt pa je bil enostavnejši kot vgradnja USB-C v iPhone X. Razloga sta povsem pragmatična: tega sedaj ni počel prvikrat, pa tudi končni...

10 komentarjev

Bi imeli telefon brez priključkov? Apple meni, da

Slo-Tech - Ko je Apple iz telefonov nagnal priključek za slušalke, je sprožil burne odzive in žolčno razpravo o tem, ali ga uporabniki res ne potrebujejo. Na koncu se je izkazalo, da 3,5-milimetrski priključek ni tako nujen, saj so ga odstranili tudi številni drugi proizvajalci telefonov. Nasploh to ni bila prva Applova spočetka samovoljna poteza, ki se je potihoma uveljavila. Apple je tudi nekoč ugotovil, da so kartice SIM prevelike in si izmislil obrezan videz - ki je danes standard.

Za leto 2021 napovedujejo še en preskok. Najdražji model iPhona, po predvidevanjih iPhone 13, ne bo imel več Applovega lastnega priključka Lightning. Toda to ne pomeni, da bo dobil standardni USB-C, temveč ne bo imel nobenega več. Apple meni, da je brezžično polnjenje dovolj razvito in razširjeno, da postane edini polnjenja telefona. Podobno velja tudi za povezovanje z drugimi napravami, ki prav tako gre brez žic. To bo veljalo le za najdražji model, medtem ko v cenejših modelih tudi priključek ostaja. Apple...

93 komentarjev

Bo Apple končno sprejel USB-priključek?

The Wall Street Journal - Po nekaj letih zgolj manjših sprememb v dizajnu iPhona se obeta nekoliko večja prenova, ki bo po poročanju The Wall Street Journala prinesla priključek USB-C. Druga večja novost bo ukrivljen zaslon.

Nekoliko zaradi pritiska Evropske komisije, nekoliko pa tudi zaradi lastnih spoznanj so proizvajalci pametnih telefonov zadnjih letih prešli na polnjenje prek micro-USB. Končno smo se znebili šopa različnih polnilcev, ki so bili med različnimi znamkami seveda popolnoma nezdružljivi, čeprav za slednje ni bilo nobenega tehnološkega razloga. Grdi raček je ostal le Apple, ki je od predstavitve priključka Lightning leta 2012 trmasto vztrajal na njem. To je vodilo do precej bizarnih primerov; če denimo danes v trgovini kupite nov iPhone 7 in nov MacBook Pro ju lahko povežete -- šele ko...

55 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Applove novosti

Applov polnilec baterij

vir: Apple
Apple - Z včerajšnjim dnem je Apple osvežil obilico svojih izdelkov, ki jih je na prvi pogled s predstavitvijo iPada, novega iPhona in njunega operacijskega sistema skorajda zanemarjal. Osveženi so tako iMaci, Mac Proji, končno imamo nekaj novosti pri LCD zaslonih, t.i. Cinema Displayih, šlo pa ni seveda brez nekaj novosti. Največja novost je Magic Trackpad, ki ga na nek način poznamo s prenosnikov, a tokrat povečan in namenjen rabi na namizju....

56 komentarjev