»

Državno tekmovanje v kibernetski varnosti (do 25 let)

kibertalent.si

Slo-Tech - Med 30. aprilom in 7. majem 2022 bodo potekale slovenske kvalifikacije za Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Najbolje uvrščeni posamezniki bodo imeli možnost sodelovanja in zastopanja Slovenije na največjem evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti za mlade.

Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost z namenom spodbujanja mladih, da pričnejo ali nadaljujejo kariero na področju kibernetske varnosti, izboljšajo svoje veščine in znanje, ter pridobijo nove izkušnje, vsakoletno organizira Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Tekmovanje ponuja priložnost za srečanje z najboljšimi evropskimi talenti in sodelovanje ter mreženje s strokovnjaki, hkrati pa spodbuja k reševanju kompleksnih izzivov kot so spletna in mobilna varnost, kripto uganke, povratni inženiring in foreznika.

Letos se bo evropskega tekmovanja že drugič udeležila tudi slovenska ekipa, sestavljena iz 10 članov, starih med 16 in 25 let. Slovensko ekipo bodo zastopali posamezniki, ki se bodo...

0 komentarjev

DCTF22

Dragonsec - V nedeljo, 10. 4. 2022, od 11:00 do 20:00 se bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko odvijalo tekmovanje DCTF22, ki ga organizira Društvo za razvijanje kibernetske varnosti DragonSec SI. CTF (ang. Capture the Flag) oziroma "Ujemite zastavo" so posebna tekmovanja kjer tekmovalci rešujejo izzive različnih tipov in težavnosti s področja kibernetske varnosti. Vključujeni so spletni napadi, obratno inženirstvo, binarna eksploatacija, razbijanje šifer in še mnogo drugega.
Med dogodkom bodo potekala tudi predavanja iz področja kibernetske varnosti. Vstopnine ni. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.

Program:
11:00 - 11:45 — registracija
12:15 - 16:45 — tekmovanje
17:00 - 17:45 — Predavanje: Security in CI/CD systems (Jernej Porenta)
17:45 - 18:15 — Predavanje: Ensuring container isolation in edge compute (Zvone Gazvoda)
18:15 - 18:45 — Predavanje: Cyber Security threats yesterday, today, and tomorrow (Rok Zemljarič)
18:45 - 19:15 — Predavanje: Notes on behaviour modification (David Modic)
19:15 - 19:45 — Predavanje: "Wait, I memset that!" When the compiler deletes your code and you don't even notice (Lena Heimberger)
19:45 - 20:00 — Podelitev in zaključek

Rezervirajte si svojo karto!

...

0 komentarjev

Rusija razbila skupino REvil

aretacija v režiji FSB

vir: FSB
Slo-Tech - Ruske varnostnoobveščevalne sile so sporočile, da so aretirale bistvene člane zloglasne kiberkriminalne združbe REvil in zaplenile njeno infrastrukturo ter imovino. Gre za zanimiv razplet ene najbolj razvpitih zgodb s področja kibernetske varnosti v zadnjih letih, ki ima še dodatne podtone v luči trenutnih trenj med Rusijo in Zahodom spričo kopičenja sil ob meji z Ukrajino.

Verjetno ne bo napačna oznaka, da je bila kiberkriminalna združba REvil zadnjih nekaj let dežurni monstrum pod posteljo, ko je šlo za izsiljevalske hekerske napade (ransomware). Od svojega nastanka v letu 2019 je zelo hitro pridobivala na razvpitosti, predvsem zaradi drznosti, nastopaštva in brezobzirnosti tako do žrtev kot svojih zasledovalcev. Skupina je namreč ciljala zgolj podjetja in ustanove, ki so imele veliko pod palcem, da je lahko zahtevala rekordne odkupnine za ugrabljene podatke, kar naj bi jim letno prineslo več kot 100 milijonov dolarjev izplena. Na svojem blogu Happy Blog so se obenem delali...

13 komentarjev

Cyber Night

Slo-Tech - V petek, 4. junija 2021, bo potekal slovenski izbor ekipe za sodelovanje na evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021 (European Cyber Security Challenge – ECSC), ki bo 28. septembra v Pragi.

European Cyber Security Challenge poteka na pobudo Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA). Gre za vsakoletni dogodek, ki združuje mlade talente iz vse Evrope, da se povežejo, zabavajo in tekmujejo na področjih kibernetske varnosti. Cilj je spodbuditi mlade k nadaljevanju kariere na področju kibernetske varnosti z razvijanjem njihovih veščin in povezovanjem z industrijo.

Ekipa, ki bo zastopala Slovenijo, bo sestavljena iz 10 članov, starih med 13 in 26 let, ki se bodo najbolje izkazali na državnih kvalifikacijah. Državne kvalifikacije bodo na CTF-dogodku Cyber Night, ki bo potekal v petek, 4. junija 2021, v Ljubljani, prav tako bo se dogodka možno udeležiti tudi virtualno.

Člani ekipe bodo nato napoteni na priprave, ki jih bodo opremile s potrebnim znanjem in veščinami. Prav...

0 komentarjev

Hekerji vdirajo prek podnapisov na spletnih platformah za pretočne video vsebine

TrustedReviews - Ste morda med stotinami milijonov ljudi po vsem svetu, ki si ogleduje piratske video vsebine prek spletnih platform, kot so Popcorn-Time, VLC, Kodi in stream.io? Kot razkriva podjetje za kibernetsko varnost Check Point, so podnapisi na omenjenih platformah postali priljubljeno sredstvo za vdiranje v informacijske sisteme s strani hekerjev. Ti podnapise obogatijo s škodljivim programovjem, ki ga spletne platforme avtomatično – skupaj z video vsebino – pretočijo na vaš računalnik ali pametno napravo. Po ugotovitvah Check Pointa je trenutno po svetu okuženih vsaj 200 milijonov osebnih računalnikov in drugih naprav, hekerji pa lahko kadarkoli prevzamejo popoln nadzor nad okuženo napravo.

Koliko časa so na omenjenih platformah za pretočne video vsebine okuženi...

34 komentarjev