»

AMD-jevi gonilniki pomotoma navijajo procesor

Slo-Tech - AMD je potrdil, da je v njegovih gonilnik za grafične čipe Radeon Adrenalin hrošč, ki povzroči avtomatično navijanje AMD-jevih procesorjev (CPU). O težavi zadnjih nekaj dni poročajo različni uporabniki, ki so na spletu objavljali zgodbe o tem, kako so njihovi procesorji skrivnostno povišali takt. Naposled so kot krivca določili gonilnike za grafične kartice, kar je povzročilo nemalo privzdignjenih obrvi. A diagnoza je bila pravilna.

Že septembra je AMD omogočil preprosto navijanje centralnega procesorja, kar je integriral kar v gonilnike za grafični čip. Procesorji Ryzen serije 5000 so bili sposobni navijanja, integracija v gonilnike za grafične čipe pa je pomenila, da uporabnikom za preprosto navijanje ni bilo treba prenesti orodja Ryzen Master. Morebitno navijanje je bilo tako ali tako dovolj zmerno, da ne bi smelo povzročiti težav s stabilnostjo sistema. A ker gonilniki samodejno spremenijo nastavitve v BIOS-u, lahko navijejo procesor tudi brez vednosti uporabnika.

Hrošč se...

4 komentarji

Prvi AMD-jevi namizni procesorji Ryzen z grafičnim čipom

Slo-Tech - AMD je lani izdal procesorje Ryzen na novem jedru Zen, ki so predstavljali zelo dostojno konkurenco Intelovim procesorjem, a jim je manjkala ena ključna podrobnost. Ker niso imeli vgrajenega grafičnega čipa (GPU), so bili uporabni le za sisteme, kjer se potrebuje zelo zmogljiv GPU in se tako ali tako kupi ločena grafična kartica. V širšem segmentu, kjer se ustvarja množična prodaja, pa Ryzen še ni mogel konkurirati. To se sedaj spreminja, saj je AMD izdal prve namizne procesorje Ryzen z vgrajenimi GPU-ji Vega.

Izšla sta AMD Ryzen 5 2400G in AMD Ryzen 3 2200G, ki sedeta v podnožje AM4....

116 komentarjev

AMD je napovedal nove Radeone in TrueAudio

vir: AnandTech
AnandTech - Za napovedano včerajšnjo AMD-jevo prireditev se je morda pričakovalo, da bomo ugledali grafične kartice nove generacije. To se je sicer zgodilo, a v zelo omejenem obsegu. Na prireditvi so pri AMD-ju namreč zgolj omenili (in razkrili zelo skop obseg podatkov) nove kartice, veliko bolj pa so se posvetili predstavitvi nekaterih novih tenologij, sodelovanju s partnerji, ki te tehnologije uporabljajo za razvoj iger, ter prednosti, ki jih bodo s tem dobili igralci. Na področju novih tehnologij bosta izjemno dobrodošla Mantle in TrueAudio, a več o njiju nekoliko nižje.

Dobili bomo novo poimenovanje Radeonov, saj bomo po novem kupovali kartice iz družin R7 in R9 - v prvi vsaj R7 250 ter R7 260X, medtem ko družino R9 sestavljajo...

55 komentarjev

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Xtreme Systems - Čeprav bodo prvi sistemi z Intelovimi novimi procesorji Haswell na voljo šele poleti, so na CeBIT-u mnogi proizvajalci matičnih plošč že predstavili svoje izdelke, namenjene za namizne računalnike. Kot je že običaj za zadnjih nekaj generacij Intel za Haswell pripravlja novo vezno čipovje, za razliko od Ivy Bridge pa, kot vemo že nekaj časa, Haswell prav tako prinaša še novo podnožje, LGA-1150. Predstavljene matične plošče so zgrajene okrog čipovij iz serije 8, Z87 za vse, ki imajo željo navijati svoj procesor, ter H87, ki pokrije večino zahtev domačih uporabnikov, razen navijanja. Na voljo bodo seveda tudi druga čipovja, npr. poslovni rabi namenjeno B85.

Svoje izdelke so na stojnicah predstavili vsaj AsRock, Asus, Biostar, Gigabyte,...

44 komentarjev

Catalyst Control Center popolnoma prenovljen

Catalyst Control Center iz različice 10.12 v naprednem pogledu

vir: AnandTech
AnandTech - Za grafične kartice kanadskega podjetja ATI se je pogosto govorilo, da so kot (angleški dvonadstropni) avtobusi - so velike, rdeče in imajo slabe šoferje (gonilnike). V daljnem letu 2004 je ATI za upravljanje z grafično kartico oz. gonilnikom splavil Catalyst Control Center (CCC), ki je z leti doživel obilico prenov, nazadnje pred letom in pol. Zdaj je pred nami še ena, očitno ena izmed večjih v zgodovini tega kosa programske opreme. Obenem bo AMD s tem izbrisal še zadnje sledi znamke ATI, saj je bil stari nadzorni center še popolnoma ATI-jev izdelek.

Gonilniki 10.12 so tik pred izidom serije Radeon HD 6900...

24 komentarjev

Catalyst 3.9 izšli

vir: ATI
ATI - Kot je navada že zadnjih nekaj mesecev so tudi tokrat z novim mesecem prišli tudi novi ATi-jevi gonilniki za grafične kartice. Ker ste verjetno vsi slišali za mrtve monitorje in pregrete grafične kartice, ki naj bi jih povzročali Canibalysti™ 3.8, vam je jasno, da so bili tokratni gonilniki še posebej težko pričakovani.

Iz razumljivih razlogov je, kljub pomanjkanju konkretnih dokazov, veliko ljudi vseeno raje preskočilo/odinštaliralo Catalyste 3.8 in bilo tako primoranih potrpeti kak hrošč več kot bi bilo sicer potrebno. Glede mrtvih monitorjev je res težko komentirati, a dejstvo obstaja, da je bilo zelo malo konkretnih primerov/dokazov in zelo veliko govoričenja/ugibanja. Verjetno je bila kriva ne ravno najboljša oprema, ki ni bila sposobna prenesti tistega, kar bi praviloma morala. Po...

32 komentarjev