»

NLB-jevi komitenti dobili Apple Pay

Slo-Tech - Z nekaj zvijačnosti so ga sicer lahko uporabljali že doslej, če so kartico dodali v denarnico Curve, a odslej je podpora vendarle uradna. NLB je danes sporočil, da so podprli plačno storitev Apple Pay. Komitenti NLB lahko odslej plačujejo s pametnimi urami Apple Watch in pametnimi telefoni iPhone, če svoje plačilne kartice dodajo v Apple Pay. Funkcionalnost je brezplačna.

Doslej je bila Intesa Sanpaolo edina slovenska banka, ki je podpirala Apple Pay. V Sloveniji sicer poslujejo tudi nekatere tuje banke, katerih kartice je moč dodati v Apple Pay, denimo N26 in Revolut. Prav tako ga je podpirala denarnica mBills. Sedaj je možno v Apple Pay dodati debetne kartice Mastercard ali Visa ter kreditne kartice Mastercard.

Utegne se zgoditi, da bo letos Apple Pay nenadoma dobil cel kup novih bank, če bo EU z direktivo Apple prisilila k odprtju ekosistema na tak način. NLB se je tega vendarle lotil po stari poti. Lani so razveselili uporabnike Androidnih naprav, ko so podprli Google Pay/Wallet, sledil pa je še Apple. Že pred tem je bilo sicer možno plačevanje na Androidu, a z lastno aplikacijo NLB Pay.

NLB-jeve kartice v Apple Pay vnesemo s številko in kodo CVC, nato pa jih potrdimo prek smsa ali e-banke. Plačevanje poteka z...

17 komentarjev

Apple ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno obrestno mero

Slo-Tech - Apple je, za zdaj v ZDA, ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno letno obrestno mero. Čeprav je podjetje tehnološki gigant, nudi že nekaj finančno-tehnoloških izdelkov, denimo Apple Pay in Apple Card, nedavno pa še možnost odloženega plačila. Nova storitev pa uporabnikom omogoča, da do 250.000 dolarjev sredstev shranijo pri Goldman Sachsu, za kar so solidno nagrajeni.

Račun lahko uporabniki odprejo kar z Apple Card v aplikaciji Wallet, njihova sredstva z Daily Casha pa se bodo avtomatično prenašala na varčevalni račun. Daily Cash so sredstva, ki jih uporabniki dobijo vrnjena od vsakega nakupa s plačilno kartico (cashback). Poleg tega lahko na varčevalni račun prenesejo dodatna sredstva. Minimalnega časa odležanja ni.

Apple je že lani oktobra najavi nove finančne storitve, potem pa je marca letos le predstavil Pay Later, ki je v bistvu kreditna storitev. Uporabnikom omogoča plačilo izdatkov v štirih obrokih v šestih tednih, kjer Apple zagotavlja kreditno linijo. To zagotavljajo z...

42 komentarjev

Apple Pay uvaja plačevanje na obroke

Slo-Tech - Apple je zagnal storitev Apple Pay Later, ki uporabnikom omogoča plačilo zneskov od 50 do 1000 dolarjev v več obrokih. Zneske je možno razdeliti na štiri obroke, ki jih uporabnik brez obresti ali stroškov poravna v šestih tednih. Da Apple Pay Later zares prihaja, je Apple predstavil lani junija na WWDC. Storitev smo pričakovali že septembra v novem iOS 16, a so jo morali zaradi tehničnih težav prestaviti. Sedaj je tu.

Uporaba Apple Pay Later ne bo vplivala na bonitetno oziroma kreditno oceno posameznika, so povedali v Applu. Bo pa uporaba lahko znana agencijam, ki izdelujejo te ocene, piše v drobnem tisku. Če bodo uporabniki zaprosili za posojilo in jim bo odobreno, bodo videli možnost Pay Later pri plačevanju v aplikacijah in na spletu, če uporabljajo iPhone ali iPad. Storitev je za zdaj omejena na ZDA, na iOS ali iPadOS 16.4 in na nekatere naključno izbrane uporabnike. Sčasoma se bo razširila.

Formalno storitev nudi podružnica Apple Financing LLC, ki se ukvarja s financiranjem...

13 komentarjev

Apple, Facebook in drugi osebne podatke posredovali hekerjem

Bloomberg - Po neuradnih informacijah sta Apple in Facebook (Meta) v nekaterih primerih izročila osebne podatke uporabnikov kar hekerjem, ki so se pretvarjali, da so organi pregona. Šlo je za osnovne osebne podatke, ki so vsebovali osebna imena, telefonske številke in naslove IP. Hekerji so izkoristili koncept izrednih zahtevkov EDR (emergency data requests).

Medtem ko so za izročitev podatkov običajno potrebne sodne odredbe, je EDR namenjen izrednim situacijam, ko za to ni časa, denimo ob ugrabitvah otrok. Da so EDR problematični, so varuhi zasebnosti ponavljali že dlje časa, a je bila bojazen uperjena proti zlorabam, ki bi jih zagrešile preveč radovedne države. To pot pa se je prvikrat zgodilo, da so EDR-je poslali kar hekerji. Nekateri so bili celo člani zloglasne skupine Lapsus$.

Čeprav Apple in Facebook uradno nista priznala, da se je incident zgodil, pa je to potrdil Discord. Vsa podjetja pa so potrdila, da imajo specializirane sisteme za izpolnjevanje EDR, kamor se sider pride po...

6 komentarjev

Apple razvija lastno plačilno infrastrukturo

Bloomberg - Apple nikoli ni skrival želje po vstopi v finančno-tehnološki sektor, pri čemer med tehnološkimi velikani sploh ni osamljen. Bloomberg piše, da Apple že razvija lastno tehnologijo za procesiranje plačil in infrastrukturo za prihodnje finančne storitve. S tem želijo pridobiti neodvisnost od ostalih fintech partnerjev. Projekt se, kako povedno, interno imenuje Breakout.

Gre za dolgoročen projekt, ki bo naposled omogočal, da Apple sam nudi vrsto finančnih storitev, ki jih sicer razvijajo in ponujajo fintech zagonska podjetja. Med njimi so procesiranje plačil, analiza zlorab, preverjanje bonitetnih ocen, ocenjevanje tveganosti posojilojemalcev, razreševanje sporov in podobno. Ob najavi so delnice Applovih konkurentov pošteno zgrmele, in sicer sta CoreCard in Green Dot izgubila po več kot 10 odstotkov. Apple Card trenutno uporablja CoreCard za procesiranje plačil, druge storitve pa zagotavlja Goldman Sachs. Ti partnerji bodo za zdaj ostali, saj Apple sam razvija prihajajoče storitve.

...

4 komentarji