»

Končno Opteron

vir: AMD
Slo-Tech - AMD je danes končno predstavil svoj nov procesor ki bo v glavem uporabljen v strežnikih in delovnih postajah -- imenovan Opteron (kodno ime Sledgehammer) in je konkurenca najhitrejšim Intelovim Xeon in Itanium procesorjem, Ultra Sparcu, itn. Jedro Opteron procesorja vsebuje 1 MB drugostopenjskega pomnilnika ter uporablja Hyper Transport tehnologijo (ki povezuje tako različne dele jedra procesorja, kot tudi zunanje naprave), ima integriran pomnilniški kontroler (ki je bil do sedaj skrit v severnem mostu), kar znatno pomanjša latenco pomnilnika, katerega s procesorjem povezuje že prej omenjeni Hyper Transport.

Glavni adut, na katerega cilja AMD, je seveda x86-64 tehnologija, ki pa se sedaj imenuje kar...

10 komentarjev

MSI najavil K7N2

MSI - MSI, podjetje znano po izdelavi kvalitetnih matičnih plošč je najavilo svoj nov produkt, ki bo - glej no glej - temeljil na Nvidiinem nForce2 jedru. MSI je bil tudi prvi, ki je izdal nForce plošče, tako da je tu vsekakor že skoraj strokovnjak.

Nova plošča prinaša Dual 400MHz DDR pomnilniški kontroler, optimizirano 128-bitno arhitekturo, ki zmanjša celotno sistemsko pomnilniško latenco in tako dalje in tako naprej. Več podatkov najdete na uradni MSI-jevi strani: MSI K7N2.

0 komentarjev

nForce ter hitrost PCI vodila

Tech Report - Nekateri uporabniki osnovnih plošč z nForce čipovjem so začeli postajati sumničavi, saj jim je vodilo PCI delalo po polžje. Namesto pričakovanih prenosov, ki naj bi se gibali v okolišu 60 MB/s, so uporabniki doživljali razočaranje s 30-35 MB/s. Zadevo so raziskali pri Tech Reportu ter po odgovoru s strani podjetja, ki je čipovje tudi naredilo, nVidie, izvedeli, da je težava v BIOSu, ki bi moral omogočati možnost "MRM Prefetch" in le-to imeti omogočeno, torej nastavljeno na "Enabled". Vzroka za težavo pri nVidii še niso sporočili, možno je pa praktično karkoli - od napake v predpomnenju pa vse do človeške napake.

0 komentarjev

nForce in Twin Bank

AMD World - Ko je izšla prva plošča z nForce čipovjem, so se ocenjevalci čudili enemu samemu dejstvu. Na plošči so bili trije pomnilniški moduli, med drugim in tretjim pa je bil, nenavadno, polcentimeterski presledek. Če to dejstvo združimo z nVidiino napovedjo, da bo nForce uporabljal TwinBank arhitekturo, ki naj bi podvojila pasovno širino (ter, posledično, iz dveh 64-bitnih modulov naredila enega logičnega 128-bitnega), so preizkuševalci vedeli - da je treba poskusiti vse možnosti kombinacij dveh modulov. Tega so se lotili na AMD World, primerjali rezultate s KT266A čipovjem ter pogledali, če je nForce navijanju prijazen. Zanimivo, ilustrativno ter kratko branje.

0 komentarjev

ABIT NV7m

Tom's Hardware - ABIT je najavil svojo novo ploščo na nForce čipovju imenovano NV7m. Izdelana je v micro ATX velikosti in je namenjena AMD Athlon XP procesorjem. V osrčju plošče se skriva Nvidiino nForce čipovje, ki vključuje Crush 12 NorthBridge. NV7m vključuje integriran 128-bitni pomnilniški kontroler in podpira do 1 gigabajt DDR SDRAM pomnilnika. Poleg tega ima dva ločena 64 bitna pomnilniška kontrolerja, ki naj bi prinašala največjo pasovno širino okoli 4.2 GB/s. NV7m v sebi skriva tudi 256-bitni integriran Nvidiin grafični procesor z drugo generacijo T&L-a ter MCP- enoto za prenašanje zvoka, ki podpora AC3 kodiranje in S/PDIF izhod. Poleg tega ima plošča še 1 AGP režo in 3 PCI vtiče.

0 komentarjev

AMI bo podprl nForce

The inquirer - Kdo je AMI? AMI (American Megatrends) je proizvajalec BIOS-ov, ki je svoj vrhunec doživel v času vladavine 486 računalnikov, danes pa ga ne opazimo tako pogosto. Po zadnjih podatkih bo AMI po dolgi debati z raznimi proizvajalci matičnih plošč podprl nForce čipovja v svojih BIOS-ih. Ali bo Award končno dobil malce močnejšo konkurenco?

2 komentarja

Podrobnosti o Nvidia Crushu

Slo-Tech - Še ena zanimiva novička s strani slycerja:

Torej, kar se tiče Nvidiinega Crusha, se stvar še celo nekam premika. Nvidia naj bi končno predstavila dolgo pričakovani chipset 4. junija. Chipset naj bi izšel v dveh različicah: 64 bitni (Crush 11) in 128 bitni (Crush 12). Proizvjalci matičnih plošč seveda ne stojijo križem rok in so že najavili nove matične plošče. Te bodo:
  • ABIT NV7. Ta matična plošča ATX bo imela 1 AGP in 5 PCI rež, 4 USB vtičnice, 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Podpirala bo ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • ABIT NV22. Ta matična plošča bo formata MicroATX. Kot že veste, to pomeni malce oskubljeno ploščo ATX. Imela bo 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice in 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Prav tako bo podpirala ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • Gigabyte GA-7NTM. Tudi Gigabyte se je odločil za format MicroATX (očitno tudi njemu diši OEM trg :)). Tudi ta plošča bo imela, tako kot Abitova, 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice...

2 komentarja