»

Eutelsat kupuje OneWeb

theguardian.com - Podjetji za satelitsko komunikacijo Eutelsat in OneWeb sta potrdili govorice, da načrtujeta združitev. Tako želita predvsem okrepiti svoj položaj nasproti SpaceXu.

Pred dnevi so na dan prišla šušljanja, da se združujeta dve poglavitni evropski podjetji za ponudbo satelitskih komunikacij. O OneWebu smo že dosti pisali; malo zato, ker gre za enega od novodobnih graditeljev megakonstelacij za dostavo interneta, malo zaradi njegove burne zgodovine - po tem, ko je firma pred tremi leti pričela v vesolje pošiljati prve satelite, je morala zaradi finančnih težav že leto zatem razglasiti stečaj, iz katerega se je rešila z izdatno pomočjo britanske vlade. Pariški Eutelsat pa je na povsem drugi strani spektra: 45 let staro podjetje je eno najbolj poznanih v zgodovini satelitskih komunikacij in tudi tehnično poseduje čisto drugo vrsto satelitov od OneWeba, namreč tiste v geostacionarni orbiti, ki zagotavljajo med drugim televizijski signal. Toda ravno to je eden od razlogov za združitev, saj...

4 komentarji

OneWeb se je povezal s SpaceXom

Spaceflight Now - Ker so Rusi odpovedali sodelovanje s podjetjem za satelitski internet OneWeb, se je to moralo za storitvami izstreljevanja v vesolje ozreti drugam - in partnerja našlo v SpaceXu.

4. marca bi morala iz Bajkonurja poleteti raketa Soyuz s 36 sateliti za dostavo interneta OneWeb, a je vojna v Ukrajini načrte pokvarila. Rusi so od OneWeba kot pogoj za izpeljavo izstrelitve zahtevali več nemogočih ukrepov, med drugim prodajo deleža britanske vlade v podjetju. Ker to za OneWeb ni bilo sprejemljivo, se je raketa vrnila v montažno halo, tam so menda še vedno tudi sateliti, do katerih podjetje trenutno ne more. Rusi prav tako nočejo vrniti kupnine za izstrelitev preostalih 220 satelitov, s katerimi bi bila popolnjena prva konstelacija - ta trenutno vsebuje 428 satelitov od predvidenih 648. Toda po besedah pristojnih zasežene naprave in kupnina niso bistvena težava, saj v tovarni napravijo po dva satelita na dan; večji problem je bilo iskanje nadomestnega partnerja za pošiljanje materiala v...

9 komentarjev

Amazon, Boeing, Astra Space in drugi želijo še 35.000 satelitov

Slo-Tech - Čeprav Amazon sploh še ni utiril nobenega satelita za svoj satelitski internet, kar kani storiti prihodnje leto, od ameriškega regulatorja zahtevajo dovoljenje za utirjenje dodatnih 4538 satelitov. S tem bi lahko imel Amazonov sistem Kuiper 7774 satelitov v nizkih orbitah, s čimer želi konkurirati SpaceX-u in OneWebu.

Amazon seveda ni edino podjetje, ki je zaprosilo za dovoljenja za izstrelitve novih satelitov. Skupno je devet podjetij zaprosilo za dovoljenje za utirjenje 35.000 satelitov, kar je več kot sedemkrat več od trenutno delujočih satelitov v vesolju. K temu je treba dodati še 30.000 satelitov, za katere SpaceX že ima odobritev in jih bodo izstrelili v prihodnjih letih. V vesolju bo torej precej gneče. Med podjetji je tudi Boeing, ki je že dobil dovoljenje za 132 satelitov, sedaj pa jih želi že 5789. Astra Space jih potrebuje 13.620.

Trenutno je v vodstvu SpaceX, ki jih je že izstrelil 1700, sledi pa mu OneWeb. A kot kažejo zahtevki, je zanimanja ogromno.

15 komentarjev

Britanska vlada iz stečaja obudila OneWeb

Slo-Tech - Britanska vlada in indijsko podjetje Bharti Global sta za milijardo ameriških dolarjev odkupila vsak po 42,2 odstotni delež ponudnika satelitskega interneta OneWeb. Tega so deležniki, kot sta Softbank Group in Airbus, ustanovili leta 2012, da bi podobno kot SpaceXov Starlink oz. Amazonov projekt Kuiper ponujal spletno povezavo na odročnih koncih sveta. Sprva so načrtovali konstelacijo z nekaj več kot 2000 sateliti, številko pa pozneje zmanjšali na 650, a je podjetje letos spomladi, po samo 74 izstreljenih satelitih, končalo v stečaju.

Za konservativno vlado v Londonu je taka intervencionistična poteza precej nenavadna, a je po mnenju analitikov verjetno povezana z daljnosežnejšimi post brexit načrti. OneWebova tehnologija bi državo ohranila med komunikacijskimi velesilami, njihove satelite pa bi bilo namreč moč uporabiti tudi kot platformo lastnega sistema satelitske navigacije. Britanci so namreč so z odcepitvijo od EU izgubili nekaj ključnih storitev Galilea.

Dalje, podjetje...

11 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev

Airbus bo za OneWeb izdelal 900 satelitov

Reuters - Satelitsko internetno konstelacijo, ki jo bo sestavljajo 700 satelitov, bo za podjetje OneWeb gradil Airbus Defence & Space (del skupine Airbus, v kateri sta še Airbus in Airbus Helicopters), so sporočili iz mladega zagonskega podjetja.

Airbus bo zgradil okrog 900 lahkih satelitov, ki bodo tehtali 150 kilogramov. Od tega jih bodo v orbito do leta 2018 izstrelili 700, preostali pa bodo rezerve za izrabljene, iztrošene ali pokvarjene satelite ter jih bodo izstreljevali po potrebi. V Toulousu bodo še letos proizvedli 10 pilotnih satelitov, potem pa bodo proizvodnjo preselili v ZDA. Skupno je projekt vreden 1,5-2,0 milijardi dolarjev.

Za izstrelitev bo zadolženo podjetje Virgin Galactic, ki razvija poceni načine...

22 komentarjev

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Bomo šli tudi na Mars?

Slo-Tech - Minuli teden je bil za Elona Muska precej natrpan, saj ni najavil le Hyperloopa, temveč je predstavil tudi svoje zamisli glede satelitskega interneta, s katerim želi obdati Zemljo, kasneje pa poskrbeti tudi za povezavo na Marsu, če ga bomo res kdaj kolonizirali. O tem je nekaj povedal že lani, a njegov SpaceX ni edino podjetje, ki se ukvarja s satelitskim internetom.

Resno konkurenco bo namreč predstavljal njegov stari znanec Greg Wyler, ki je prav tako najavil satelitski internet prihodnosti. Wyler je ustanovitelj podjetja OneWeb, ki želi internet prinesti trem milijardam ljudi, ki še nimajo dostopa do medmrežja (odtod ime projekta O3b). Začel je v podekvatorialni Afriki, kjer njegovi sateliti že ponujajo povezavo do...

48 komentarjev