»

Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Slo-Tech - V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural...

66 komentarjev

Apple prenovil osnovne ipade

iPad

vir: Apple
Apple - Pri Applu so rahlo presenetljivo najavili prenovo tablic iPad in iPad Pro. Medtem ko slednje prejmejo čip M2, pa gre pri bazični tablici tudi za oblikovno spremembo.

V Cupertinu so brez bučnega dogodka najavili deseto generacijo iPada in pa različico Pro s čipom M2. Pozornost pritegne predvsem prva, saj gre za dizajnerski odmik od značilne podobe, ki smo je bili pri navadnih ipadih vajeni. Poslavlja se namreč gumbek home, saj zaslon sedaj povsod sega do roba, bralnik prstnih odtisov pa je na robu. Ekran je nekaj večji, 10,9-palčni in ločljivosti 2360×1640 pik, medtem ko je sprednja kamera premaknjena ob daljši rob in torej primernejša za telekonference, kot pri prenosnih računalnikih. Čip A13 v prejšnji generaciji je nadgrajen na A14, med izhodi pa se po pričakovanjih Lightning poslavlja in ga nadomešča USB-C. Skupaj s samo tablico je bila prenove deležna tudi tipkovnica Magic Keyboard Folio, medtem ko je podpora pisalu Pencil še vedno omejena na njegovo prvo generacijo. Prihod...

60 komentarjev

Apple predstavil čip M2

vir: Apple
Apple - Strojni del Applove predstavitve na WWDC 2022 je bil osrediščen okoli računalniškega čipa M2, na njegovi osnovi stoji tudi letošnji prenovljeni Macbook Air.

Applov dogodek Worldwide Developers Conference (WWDC) običajno poteka v znamenju programskih novosti in podpore razvijalcem, letošnjo izvedbo pa sta spremljali tudi dve pomembni strojni najavi. Za razliko od govoric, ki so zadnje mesece vztrajno silile v smer obogatene resničnosti, se je dejanski dogodek odvil po bolj treznih pričakovanjih: Apple je predstavil drugo generacijo, oziroma naslednika svojega prelomnega sistemskega čipa za računalnike M1, ter novega Macbooka Air, ki je na njem zgrajen. To se pravi: medtem ko je podjetje od prvotnega M1 zasnovalo še tri njegove podizvedbe - Pro, Max in Ultra - do katerih so prišli z na videz preprostim množenjem osnovne inačice v večje čipe, je M2 dejanska naslednja generacija tehnologije.

Poreklo je zanimivo, saj je videti, da je M2 bolj izpeljanka telefonskega čipa A15 kot pa M1....

159 komentarjev

Prihajajo 500-herčni monitorji

vir: ASUS
Slo-Tech - Asus in Nvidia sta med Computexom najavila prvi monitor s hitrostjo osveževanja 500 Hz. Acer pa je naposled pričel predstavljati izdelke na podlagi sodelovanja s firmo SpatialLabs, ki prinašajo 3D sliko brez očal.

Trenutno so igričarski monitorji z osveževanjem hitrosti 360 hercev zadnji krik mode za tiste, ki v tekmovalnih streljankah počnejo noscope headshote iz obrata. Tehnologijo sta pred dvema letoma predstavila Asus in Nvidia - in štorijo želita letos ponoviti, tokrat s 500-herčnim zaslonom. Ta ima trenutno še delovni naziv ROG Swift 500 Hz, saj končni datum prihoda in cena še nista znana, bi pa naj ga v trgovinah videli še pred božičem. Prav tako ne vemo natančno, kdo proizvaja panel, toda znaki kažejo na AU Optronics, ki je v začetku maja že pokazal podoben 480-herčni panel, o katerega razvoju so sicer spregovorili lani. To pomeni, da bo Asusova rešitev bržkone samo malo navita izvedba in gre pri vsem skupaj predvsem za tržno potezo, s katero želi podjetje prehiteti...

18 komentarjev

Apple predstavil nov iPhone SE in procesor M1 Ultra

novi iPhone SE

vir: Apple
Apple - Prvi Applov dogodek v letu 2022 je postregel s pričakovano najavo prenovljenega iPhona SE, a tudi rahlim presenečenjem, v obliki pošastnega procesorja M1 Ultra.

Včerajšnji Cupertinov virtualni dogodek Peak Performance (krajši video povzetek) je bil bržkone eden najmanj skrivnostnih doslej; precej natančno smo vedeli, da se lahko nadejamo novih iPhona SE in iPada Air ter neke sorte novega procesorja. Zmotili so se zgolj tisti, ki so pričakovali, da bo Apple že predstavil M2, oziroma drugo generacijo svojih računalniških sistemskih čipov. Izkazalo se je, da so držala šušljanja, da bo serija M1 dobila še četrtega člana, ki se imenuje M1 Ultra. Gre za milo rečeno gigantski čip s 114 milijardami tranzistorjev, ki so ga dobili z na videz preprostim spajanjem dveh M1 Max. To pomeni, da so podvojene tudi karakteristike: 16 hitrih in 4 počasnejša računska jedra ter 64 grafičnih jedrc, pa do 128 GB skupnega delovnega pomnilnika. Povezovalno vodilo med polovicama imenujejo UltraFusion in...

32 komentarjev

Samsung predstavil telefone Galaxy S22

Samsung - Na zimskem dogodku Galaxy Unpacked 2022 je Samsung predstavil letošnjo serijo zmogljivih pametnih telefonov Galaxy, S22. Kot smo pričakovali, je različica Ultra zares naslednica linije Note, presenečenje pa je gigantska tablica Tab S8 Ultra.

Lanska serija Samsungovih telefonov Galaxy ni bistveno navdušila; izjema so bili uporabniki, ki so se polastili zmogljivih naprav S21 Ultra - pa še tisti so znali potožiti, da bi poleg sodilo vgrajeno pisalo, kot pri seriji Note, ki so se je Korejci očitno dokončno odrekli. Zato so privrženci znamke čakali na najavo letošnjih izdelkov, kajti množica pobeglih informacij je dala slutiti, da bo nova izvedenka Ultra pravzaprav dušna naslednica Nota, oziroma pač Note v vsem, razen imenu. Nekaj takšnega smo v resnici dočakali (krajši video povzetek). Prihajajoča linija telefonov vsebuje modele Galaxy S22, S22+ in S22 Ultra, poleg pa so pokazali tudi tri nove Androidne tablice: Galaxy Tab S8, S8+ in S8 Ultra.



Tudi tokrat modela S22 in S22+ nosita...

86 komentarjev

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

Apple predstavil iPhone 13 in nove ipade ter ure

ne-Pro trinajstice

vir: Apple
Apple - Apple za dogodek California Streaming ni pripravil večjih presenečenj: predstavil je štiri nove iphone trinajste generacije, pa novi iPad in iPad mini ter Apple Watch Series 7.

Spisek oznanil za tokratno jesensko predstavitev California Streaming (krajši video povzetek) smo v pretežni meri že pričakovali, pa tudi sicer je bil dogodek eden izmed bolj pohlevnih do sedaj - mnogi opazovalci so se cinično ponorčevali, da ga je bilo nemogoče ločiti od lanskega. Glavna mantra so bile tokrat pač zmerne nadgradnje, in sicer pri vseh osrednjih priročnejših mobilnih napravah. Začenši z iphoni, ki bodo tudi pod številko 13 prispeli v enakih štirih različicah kot lanski: osnovni, mini, Pro in Pro Max. Druži jih enaka oblika, precej podobna dvanajsticam, od katerih se na videz ločijo po razporedu objektivov na zadnji strani in manjši zarezi ob zgornjem robu zaslona na sprednji, medtem ko so poglavitne novosti v notranjosti večje baterije in čipi A15 Bionic, zaradi česar so naprave tudi kanec...

55 komentarjev

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar

vir: Apple
Apple - Za nami je Applov Spring Loaded Event 2021, na katerem je velikan predstavil nove iMace in iPade Pro s sistemskimi čipi M1, pa lokacijske obeske AirTags in prenovljen Apple TV 4K.

Sredi aprila je čas za pomladanske novice iz Cupertina in glede na to, da so bili lansko jesen na vrsti telefoni ter MacBooki, smo sedaj lahko pričakovali bolj tablične novosti (skrajšan video povzetek). Te so, povsem logično, osrediščene okoli udarnega sistemskega čipa M1, ki pomeni enega največjih pretresov v računalništvu v zadnjem času. Kombinacija zmogljivosti in kompaktnosti je inženirjem omogočila, da so novo generacijo iMaca skrčili na vsega 11,5 milimetrov debelo ... tablico, zato je ta računalnik sedaj videti kot iPad s stojalom. Kljub prepolovljeni prostornini glede na prejšnjo generacijo naj bi bil hladilnik povsem neslišen, v napravi pa je še sistem s šestimi zvočniki. Najvidnejša odlika pa je gotovo 24-palčni zaslon ločljivosti 4480×2520. Osnovna inačica vsebuje 8 GB pomnilnika in 256 GB...

79 komentarjev

Osveženi iPad Pro z lidarjem in tipkovnico s sledilno ploščico

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj v spletne trgovine poslal prenovljene inačice iPada Pro. Dve kameri v spregi z lidarjem sta namenjeni učinkovitejši rabi obogatene resničnosti, poleg pa bo mogoče dokupiti tipkovnico Magic Keyboard z drsno ploščico, ki jo podpirajo novitete v prav tako prispeli posodobitvi iPadOSa.

Apple se je pri svojih tablicah iPad že nekaj časa obotavljal okoli prihoda kazalke, s čimer bi naprave (še) bolj potisnil v smeri delovnega orodja in se odločno sprehodil v zelje Microsoftovim hibridom Surface. Z novo inačico iPadOSa, 13.4, ki je prispela včeraj, se je to naposled zgodilo. (Od lani je bilo že mogoče uporabljati zasilni kurzor iz nabora pripomočkov za invalide, a je bil precej neroden.) V koraku sledi strojna posodobitev iPadov Pro v 11- in 12,9-palčni različici, toda v precej dragi obliki, če se ne poslužimo miške. Sledilna ploščica je namreč vgrajena v novo pritiklino: tipkovnico/ovitek Magic Keyboard, ki bo stala kar tristo evrov, hkrati pa prispe šele maja. V zameno...

7 komentarjev