»

Samsung predstavil telefone Galaxy S23

Samsung - Pri Samsungu so najavili letošnjo bero svojih telefonov Galaxy višjega razreda S23, S23+ in S23 Ultra, kjer je edino presenečenje, da so se naposled odpovedali čipom Exynos in torej tudi Evropejci dobimo naprave s snapdragoni.

Februar je vsako leto čas za nove paradne telefone Galaxy, o katerih smo tudi tokrat veliko izvedeli že pred samo predstavitvijo. Na kratko: kdor je upal, da bodo naprave kaj bolj osvežujoče od aktualne generacije iphonov, bo razočaran, saj se je Samsungova tiskovna konferenca Unpacked 2023 odvila praktično brez omembe vrednih razburljivih novosti (kratek video povzetek). Telefoni se tako navzven kakor v drobovju bolj malo razlikujejo od lanskih; še največ svežine je opazne na ohišjih vstopnega modela in Plusa, ki imata sedaj zaobljene vogale. Dimenzije se niso spremenile in zasloni tudi ne; S23 je velik 6,1 palca, S23+ meri 6,6 palca, S23 Ultra pa 6,8 palca. Tudi tokrat imata manjša dva modela dinamično osveževanje od 48 do 120 hercev, Ultra pa od 1 do 120...

199 komentarjev

Apple predstavil nov iPhone SE in procesor M1 Ultra

novi iPhone SE

vir: Apple
Apple - Prvi Applov dogodek v letu 2022 je postregel s pričakovano najavo prenovljenega iPhona SE, a tudi rahlim presenečenjem, v obliki pošastnega procesorja M1 Ultra.

Včerajšnji Cupertinov virtualni dogodek Peak Performance (krajši video povzetek) je bil bržkone eden najmanj skrivnostnih doslej; precej natančno smo vedeli, da se lahko nadejamo novih iPhona SE in iPada Air ter neke sorte novega procesorja. Zmotili so se zgolj tisti, ki so pričakovali, da bo Apple že predstavil M2, oziroma drugo generacijo svojih računalniških sistemskih čipov. Izkazalo se je, da so držala šušljanja, da bo serija M1 dobila še četrtega člana, ki se imenuje M1 Ultra. Gre za milo rečeno gigantski čip s 114 milijardami tranzistorjev, ki so ga dobili z na videz preprostim spajanjem dveh M1 Max. To pomeni, da so podvojene tudi karakteristike: 16 hitrih in 4 počasnejša računska jedra ter 64 grafičnih jedrc, pa do 128 GB skupnega delovnega pomnilnika. Povezovalno vodilo med polovicama imenujejo UltraFusion in...

32 komentarjev

Samsung predstavil telefone Galaxy S22

Samsung - Na zimskem dogodku Galaxy Unpacked 2022 je Samsung predstavil letošnjo serijo zmogljivih pametnih telefonov Galaxy, S22. Kot smo pričakovali, je različica Ultra zares naslednica linije Note, presenečenje pa je gigantska tablica Tab S8 Ultra.

Lanska serija Samsungovih telefonov Galaxy ni bistveno navdušila; izjema so bili uporabniki, ki so se polastili zmogljivih naprav S21 Ultra - pa še tisti so znali potožiti, da bi poleg sodilo vgrajeno pisalo, kot pri seriji Note, ki so se je Korejci očitno dokončno odrekli. Zato so privrženci znamke čakali na najavo letošnjih izdelkov, kajti množica pobeglih informacij je dala slutiti, da bo nova izvedenka Ultra pravzaprav dušna naslednica Nota, oziroma pač Note v vsem, razen imenu. Nekaj takšnega smo v resnici dočakali (krajši video povzetek). Prihajajoča linija telefonov vsebuje modele Galaxy S22, S22+ in S22 Ultra, poleg pa so pokazali tudi tri nove Androidne tablice: Galaxy Tab S8, S8+ in S8 Ultra.



Tudi tokrat modela S22 in S22+ nosita...

86 komentarjev

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

Samsungovi prepogljivi telefoni postajajo praktični

Samsung - Samsung je predstavitev Unpacked August 2021 osredotočil na tretjo generacijo svojih dveh prepogljivih telefonov linije Galaxy Z, Fold3 in Flip3, videli pa smo tudi nove ure Watch4 z Googlovim softverom in slušalke Buds2.

Že ko so pri Samsungu pred tremi leti najavili prvega prepogljivega Folda, je bilo jasno, da bodo uvodne različice takšnih telefonov eksperimentalne naprave za res zgolj največje (in najbogatejše) privržence žepne elektronike. Ob križevpotu prvih let, ko so Folda in njegovega bratca Flipa kazile težave z zanesljivostjo poklopnega mehanizma in pregibnega zaslona ter visoka cena, se je marsikdo vprašal, ali so upogljivci zares prihodnost pametnih telefonov. Toda Korejci so telefona pogumno izpopolnjevali in tretja generacija že kaže, kako bi se - ob nadaljnjem padanju cen - takšne naprave lahko razširile med ljudmi. Galaxy Z Fold3 in Flip3 sta bila zvezdi včerajšnje Samsungove poznopoletne tiskovke Unpacked August (skrajšan video povzetek), s čimer sta prevzela...

34 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy Note20, naslednjega Folda in druge posodobitve repertoarja

Samsung - Pri Samsungu so na predstavitvenem dogodku Unpacked August 2020 pokazali prestižne telefone Galaxy Note20, Note20 Ultra in zložljivega Galaxy Z Fold2; pa tablici Galaxy Tab S7 in S7+, uro Galaxy Watch3 ter slušalke Galaxy Buds Live.

Samsungova tiskovna konferenca Unpacked August 2020 logično sledi februarski, a so jo bili spričo pandemije primorani izpeljati brez občinstva (krajši video povzetek). V uri in pol smo videli osvežitev širšega spiska naprav iz ekosistema pod znamko Galaxy, začenši s prestižnima telefonoma Note20 in Note20 Ultra. Izvedenki se med seboj tokrat razlikujeta nekaj bolj kot tisti v generaciji Note10. Medtem ko ima Note20 raven 6,7-palčni zaslon ločljivosti 2400×1080 in osveževanja 60 Hz, ima Ultra 6,9-palčnega ločljivosti 3088×1440 in z osveževanjem 120 Hz, ki je malo zapognjen čez stranska robova. Prvi ima 8 GB Rama in do 256 GB shrambe, drugi do 12 GB pomnilnika ter do 512 GB prostora. Kot ponavadi, je znatna razlika pri fotografskem sklopu. Note20 ima za...

31 komentarjev

Samsung najavil telefone Galaxy S20, s poudarkom na fotografiranju, in svoj drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip

engadget - Pri Samsungu so na dogodku Unpacked 2020 v San Franciscu pokazali najnovejšo linijo prestižnih pametnih telefonov Galaxy S20, s katero bodo skušali konkurenco potolči predvsem pri kamericah. Obenem so, po presenetljivem oglasu med oskarji, uradno oznanili tudi drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip, ki bo s svojo obliko konkuriral Motorolinemu Razrju.

Ko gre za zmogljivost fotografskega sklopa telefonov, se je Huawei Samsungu v zadnjem času pošteno sprehodil v zelje. Prihajajočo dražjo linijo Galaxyjev zato Korejci osrediščajo okoli kameric s precej podivjanimi lastnostmi. Na predstavitvi Unpacked (skrajšan video povzetek) so pokazali Galaxyje S20, S20+ in še dodatno zrejenega S20 Ultra. Velikost zaslonov znaša po vrsti 6,2 palca, 6,7 in pa hudo zajetnih 6,9 palca, medtem ko je panel pri vseh vrste OLED ter enake ločljivosti - 1440×3200 pik, z osveževanjem do 120 hercev. Čez Lužo jih poganjajo Snapdragoni 865, v Evropi pa Exynosi 990. Manjša modela bosta na voljo v različicah...

59 komentarjev