»

Globalno segrevanje za trenutek doseglo 2 °C

Slo-Tech - Minuli teden smo presegli še en zaskrbljujoč rekord, ugotavlja projekt Copernicus. Po podatkih ERA5, ki jih je analiziral Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), je bil 17. november prvi dan v zgodovini meritev, ko je bila globalna temperatura več kot 2 °C višja od predindustrijskih ravni.

Preliminarni podatki kažejo, da je bila 17. novembra temperatura 2,07 °C nad povprečjem pred industrijsko dobo, ki se nanaša na obdobje 1850-1900. Tudi dan pozneje je bila anomalija 2,06 °C. To sicer še ne pomeni, da smo prekoračili meje iz pariškega dogovora, ki omenja vrednost 2 °C, ker gre za zdaj le za dve točki. A trend vzbuja skrb. Več tovrstnih dni pomeni, da bodo kumulativni učinki resnejši, pojasnjuje direktor projekta Carlo Buontempo. Podatki so za zdaj preliminarni, saj gre za sklop ERA5T, ki jih objavlja s petdnevnim zamikom. Uradno potrditev bomo dobili v dveh do treh mesecih.

Pariški sporazum je postavil cilj, da segrevanje ozračja omejimo na največ 2 °C nad...

133 komentarjev

Lani peto ali šesto najtoplejše leto

Slo-Tech - Vse večje svetovne meteorološke organizacije so objavile poročila o lanskih temperaturah, ki usklajeno kažejo, da se segrevanje ozračja nadaljuje. NASA je ocenila, da je bilo lansko leto peto najtoplejše, enako tudi Berkeley Earth in evropski ECMWF. Britanski Met Office in ameriška NOAA pa sta lansko leto ocenila kot šesto najtoplejše, odkar zanesljivo merimo temperature.

Minulo leto je bilo malenkost toplejše od leta 2021, je pa zaostajalo za rekordnimi leti 2016, 2019 in 2020. Na spremenljivost vpliva vreme, zlasti pojavi kot je El Niño, a dolgoletni trend je prepričljivo usmerjen navzgor. Kadar vlada La Niña, kar se dogaja od leta 2020, so globalne temperature nekoliko nižje. Ko se smer vetra in morskih tokov obrne, bodo prihodnja leta še toplejša. To je možno napovedati srednjeročno in letos se bo La Niña verjetno končala. Ne glede na te oscilacije pa je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev prav zadnjih osem let.

Lansko leto je bilo od dolgoletnega povprečja...

71 komentarjev

Lansko leto med sedmimi najtoplejšimi

Slo-Tech - Leto 2021 je bilo med najtoplejšimi leti v zgodovini meritev globalne temperature, ugotavljajo NASA, NOAA, Evropski center za srednjeročne napovedi (EMCWF), Berkeley Earth in japonska meteorološka agencija. ECMWF je izmeril, da je bilo leto 2021 peto najtoplejše leto, preostali pa so ga uvrstili na šesto mesto, ker se metodologija med organizacijami nekolikanj razlikuje. Vsi pa se strinjajo, da je bilo sedem najtoplejših let prav v zadnjih sedmih letih.

Minulo leto ni postavilo rekordov, ker je bil izrazit pojav La Nina v Pacifiku. NASA in NOAA sta izmerili, da so bile lanske povprečne temperature za 0,85 °C višje od dolgoletnega povprečja 1951-1980. V primerjavi s koncem 19. stoletja so bile temperature višje za 1,1 °C. Direktor NASA Bill Nelson je ob tem poudaril, da so podatki in znanost jasni: planet se segreva, zato je potreben odločen odziv za zaščito človeštva v prihodnosti. Podnebje se segreva, ledeniki izginjajo, morska gladina raste, požarov je čedalje več, migracijske...

76 komentarjev

Leto 2017 med tremi najtoplejšimi od začetka meritev

Slo-Tech - NASA in NOAA sta izračunali, da je bilo tudi leto 2017 med najtoplejšimi v zgodovini organiziranih meritev temperature planeta. Po podatkih, ki jih je obdelala NASA, je bilo leto 2017 drugo najtoplejše leto po letu 1880. NOAA podatke analizira in obdela nekoliko drugače, zato je po njihovi metodologiji leto 2017 tretje najtoplejše leto v zgodovini. Ob agenciji sta leto 2016 spoznali kot najtoplejše leto doslej. Prav tako se obe agenciji strinjata, da je bilo vseh pet najtoplejših let doslej v tekočem desetletju. Ob tem je treba poudariti, da je bilo predlani bolj vroče zaradi pojava El Niño. Če bi odšteli prispevek tega cikličnega pojava, ki se je lani v drugi polovici leta prevesil v La Niño, bi bilo leto 2017 najtoplejše leto doslej. S podatki NOAA se ujema...

52 komentarjev

Lani že tretjič zapovrstjo najtoplejše leto, odkar merimo

vir: NASA
NASA - Kakor je bilo leto 2014 in potem leto 2015 najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, smo lani trend nadaljevali. NASA in NOAA sta iz celoletnih meritev izračunali, da je bilo leto 2016 globalno najtoplejše leto od leta 1880, ko se temperatura sistematično meri.

Lanska povprečna temperatura je bila za 0,99 °C višja od povprečja iz sredine 20. stoletja - kar je za 0,09 °C več kot predlani. Da je bilo leto 2016 najtoplejše potrjujeta tako NASA kakor NOAA, ki podatke zbirata in obdelujeta povsem neodvisno. Vroče je bilo skozi celo leto. Od januarja do septembra (razen junija) so bili čisto vsi meseci najtoplejši v zgodovini, oktober, november in december pa so bili drugi najtoplejši meseci v zgodovini - gledano primerjalno iste mesece. Oscilacija El...

65 komentarjev

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

Slo-Tech - Ameriška oceanografska in podnebna agencija je izmerila, da je bilo leto 2015 najtoplejše leto na Zemlji, od kar sistematično merimo temperaturo. S tem smo nadaljevali trend, saj je bilo tudi leto 2014 dotlej najtoplejše leto. Prav tako je bil december 2015 najtoplejši mesec v zgodovini. NOAA analizira podatke od leta 1880, vsako leto pa objavi podrobno poročilo.

Povprečna temperatura je bila 2015 za 0,90 °C višja, kot znaša povprečje v 20. stoletju, kar je za 0,16 °C več od povprečja v letu 2014. To je tudi najvišja razlika, s katero je katerokoli leto preseglo dotedanji rekord. To je povprečna temperatura na kopnem in morju. Povprečno je bilo kopno sicer za 1,33 °C toplejše...

91 komentarjev

Leto 2014 najtoplejše v zgodovini organiziranih meritev

Slo-Tech - Medtem ko smo lani poročali o enem najtoplejših let v moderni zgodovini, najnovejši podatki kažejo, da je bilo leto 2014 najtoplejše leto na Zemlji, odkar organizirano in sistematično merimo temperaturo na planetu. To potrjujejo podatki ameriške oceanografske in podnebne agencije (NOAA), vesoljske agencije NASA in japonske meteorološke agencije. Podatke britanske meteorološke agencije še čakamo.

Podatki omenjenih agencij segajo do leta 1880, najtoplejša pa so prav zadnja leta. Zadnjih deset najtoplejših let v zgodovini se je zvrstilo po letu 1998. Dosedanji rekord je bil dosežen prav v letu 1998, leto 2014 pa je bilo še malce toplejše (za 0,05 °C). Japonska meteorološka agencija je izračunala, da je bilo leto 2014 za 0,63 °C toplejše...

41 komentarjev

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih

Vir: NASA.

Slo-Tech - Pretopla zima v Evropi je prikladen povod za gostilniške debate o segrevanju ozračja, a za resno razpravo potrebujemo objektivne podatke s celotnega površja. NASA in ameriška oceanografska in podnebna agencija (NOAA) sta objavili podatke o povprečni temperaturi na Zemlji v letu 2013, ki ga uvrščajo med najtoplejša leta v merjeni zgodovini.

NASA je izmerila, da je bilo leto 2013 sedmo najtoplejše leto od začetka merjenja leta 1880. Povprečna temperatura ozračja pri tleh je bila lani 14,6 °C, kar je za 0,6 °C višje od dolgoletnega povprečja (1951-1980). Od leta 1880 je povprečna temperatura zrasla za 0,8 °C, dodajajo. Spremembe so seveda precej regionalno pogojene. Na primer v ZDA je bilo minulo leto šele 42. najtoplejše leto in v...

106 komentarjev