»

Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Slo-Tech - Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov.

Španska vlada je sporočila, da bodo morali oglaševalci in podjetja vsaj 10 dni pred oglasno kampanjo obvestiti CNMV, če bo kampanja merila na več kot 100.000 ljudi. CNMV bo spremljal oglase in odredil, da se morajo vanje vključiti opozorila o tveganjih. Pravila veljajo tudi za vplivneže na družbenih omrežjih, ponudnike storitev in tudi oglaševanje v imenu tretje osebe. Spomnimo, ko je nogometaš Andres Iniesta novembra na Twitterju samo omenil eno izmed kriptomenjalnic, CNMV takoj reagiral in ga opozoril, da se mora pred nakup kriptovalut natančno poučiti o njih in da to svetujejo tudi drugim ljudem.

148 komentarjev

Težki časi za rudarje kriptovalut

Slo-Tech - Potem ko je lani Kitajska praktično prepovedala kriptovalute, so se rudarji množično preselili v Kazahstan. A tam imajo ta teden povsem drugačne težave, zaradi česar je rudarjenje onemogočeno. Zaradi pomanjkanja elektrike pa ga preganjajo tudi drugod, denimo na Kosovu in Islandiji.

V Kazahstanu so izbruhnili protesti zaradi rasti cen energentov, ki so eskalirali v nasilje. Medtem ko je Rusija v državo napotila svoje enote, da bi pomagale obvladati protestnike, so oblasti ugasnile dostop do interneta. To so storile na dovolj nizkem nivoju, da niti uporaba VPN-ja ne pomaga. To pa predstavlja težavo za rudarje kriptovalut, ki potrebujejo dostop do interneta. Lanskega avgusta, po kitajski prepovedi, je Kazahstan predstavljal 18 odstotkov vse računske moči, kar je 10 odstotnih točk kot pred prepovedjo. Po kazahstanskem odklopu je računska moč v večjih skupinah (AntPool in F2Pool) padla za 14 odstotkov. Kazahstan je sicer že lani napovedal, da bo preganjal neregistrirane rudarje, ki...

49 komentarjev

Švedska: zavoljo podnebja je treba rudarjenje bitcoina prepovedati

Slo-Tech - Generalna direktorja švedske Agencije za zaščito okolja in Agencije za trg vrednostnih papirjev sta v skupni izjavi pozvala k prepovedi rudarjenja na računski moči temelječih kriptovalut, kot je bitcoin. Ker se pri tem metodah porabi veliko električne energije, katere proizvodnja je še vedno povezana z izpusti ogljikovega dioksida, je to početje v nasprotju z podnebnimi zavezami. Na Švedskem imajo tako kot v vsej Skandinaviji na voljo veliko obnovljive energije, zato so v zadnjih letih postali magnet za rudarjenje kriptovalut. A agenciji opozarjata, da bo ta potrebna za zeleni prehod ostalih ključnih storitev, zato rudarjenje ogroža zaveze iz pariškega sporazuma. Zato predlagata, da bi rudarjenje na Švedskem prepovedali.

Dodajajo, da je družbena korist rudarjenja kriptovalut vprašljiva. Švedski regulator finančnih trgov šteje kriptovalute kot problematične, ker prinaša velikanska tveganja za imetnike in ker se često uporabljajo v nezakonitih poslih. Nedavne ocene cambriške...

561 komentarjev

Primat pri rudarjenju bitcoinov vnovič prevzele ZDA

Financial Times - Po kitajski prepovedi ukvarjanja s kriptovalutami se je glavnina rudarjenja preselila na drugo stran Pacifika. Kitajski delež v računski moči, ki se troši za rudarjenje bitcoina (hashrate), je v zadnjih mesecih strmoglavil s 44 odstotkov na ničlo. Na vrhuncu konec lanskega leta je delež Kitajske presegel dve tretjini. Sedaj se je okrepil položaj ZDA, ki po novem narudarijo dobro tretjino vseh bitcoinov. Na drugem mestu je Kazahstan z 18 odstotki, sledita pa Rusija in Kanada.

Nekoliko paradoksalno je kitajska prepoved rudarjenja bitcoina pozitivna za ekosistem. Kdor bi nadzoroval 51 odstotkov računske moči, bi lahko izvedel napad na omrežje in večkratno porabljal iste bitcoine (double spending). Kitajski izstop iz igre je premešal karte in računsko moč bolj pestro razporedil po svetu, zato je ta nevarnost sedaj manjša. Hkrati je kitajski padec začasno povečal dobičkonosnost rudarjenja drugod, a si je računska moč do danes že opomogla, zato ta efekt ni več opazen.

Kitajski rudarji...

20 komentarjev

Kitajska prepovedala kriptovalute

Reuters - Boj kitajskih oblasti s kriptovalutami je dosegel zaključno stopnjo, kajti deset poglavitnih državnih regulatorjev je v skupni izjavi prepovedalo kakršnokoli dejavnost v zvezi z njihovimi transakcijami ali rudarjenjem.

Kitajska komunistična partija je pred osmimi leti prvič dala vedeti, da bo skušala omejevati in regulirati kriptovalute in od tedaj se je zanka postopoma vse bolj zategovala. Leta 2017 je odredila prepoved initial coin offeringov, letošnjega maja je poslovanje s kriptovalutami prepovedala finančnim institucijam, junija pa tudi kakršnokoli procesiranje tovrstnih transakcij. Takrat se je tudi pričelo resno šušljati o realnosti končne faze, torej popolne prepovedi kriptovalut na kitajskih tleh - in ta je bila sprožena danes. Deseterica največjih finančnih regulatorjev, med njimi kitajska centralna banka, je v skupni izjavi zapovedalo popolno prepoved kakršnihkoli dejavnosti v zvezi s transakcijami kriptovalut in njihovim rudarjenjem na kitajskih tleh ter se zavezalo k...

99 komentarjev

Rudarji bitcoina počasi obupujejo

Slo-Tech - Bitcoin je 80 odstotkov niže kot pred letom dni, ko je bila mrzlica na vrhuncu in so trgovali ter rudarili skoraj vsi. Upad njegove vrednosti ni povzročil glavobolov le ljudem, ki so ga kupili blizu vrha, temveč tudi tistim, ki so investirali v opremo za rudarjenje. Pri trenutnih vrednostih namreč rudarjenje bitcoina ni več ekonomsko smiselno, če moramo za elektriko plačevati pošteno ceno. Posledica je zniževanje števila rudarjev in računske moči, ki je temu namenjena.

Novembrsko gibanje bitcoina je bilo najbolj negativno v zadnjih sedmih letih, saj je kriptovaluta izgubila 37 odstotkov. Tako slabo ni bilo vse od avgusta 2011, ko je bitcoin padel za 40 odstotkov. Podobno so se gibale tudi vse ostale kriptovalute, ki so...

131 komentarjev

Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Slo-Tech - Na Islandiji so aretirali 11 ljudi, ki jih sumijo povezave s štirimi velikimi tatvinami med lanskim decembrom in januarjem. V teh tatvinah je bilo ukradenih 600 posebej sestavljenih strežnikov, ki so bili namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specializirana oprema, ki so jo ukradli, je vredna približno dva milijona evrov, kar je po besedah islandske policije največja tovrstna kraja v zgodovini države. Olafur Helgi Kjartansson s policijske uprave Reykjanes je dejal, da vse kaže na dobro organizirano hudodelsko združbo. Za dva izmed aretiranih je sodnik odredil pripor.

Islandija je zelo priljubljena država za rudarjenje kriptovalut, saj ima na voljo obilico poceni elektrike, hkrati pa nizke temperature ozračja olajšalo hlajenje računalnikov. Na Islandiji so...

8 komentarjev