»

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Prenehanje podpore za Windows 2000 Server ter odjemalcema Windows 2000 in Windows XP v juliju 2010

Microsoft - Naslednje leto bo s 13-im julijem 2010 potekla uradna podpora Windows 2000 strežniku in namiznemu sistemu, ter operacijskemu sistemu Windows XP SP2.

Microsoft je v ta namen pripravil “End-of-Support Solution Center” spletno mesto, ki bo v pomoč k pripravi migracije iz Windows 2000 ali Windows XP na sisteme Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 ali Windows Server 2008 R2.

Neposredna migracija iz Windows 2000 ali Windows XP (brez SP2 oz SP3) na Windows 7 z uporabo “User State Migration Tool (USMT)” ne bo mogoča. Najprej bo potrebno sistem nadgraditi na Windows XP Service Pack 2/3 in šele nato uporabiti USMT migracijo na Windows 7 z uporabo orodja USMT 4.0, ki je vključeno v Windows Automated Installation Kit (AIK).

Več informacij in navodil boste našlu na strani The Windows Blog. Vodnik po User State Migration Tool 4.0 najdete na Microsoft TechNet straneh.

14 komentarjev

Standard SATA 3.0 končno dorečen

X-Bit Labs - Serial ATA International Organization (SATA-IO) je včeraj oznanila, da so sprejeli specifikacije za SATA 3.0, ki v primerjavi s starejšo verzijo podvojuje prepustnost. Tako bo največja dosegljiva hitrost 6 Gb/s, dodane pa so še funkcije NCQ (Native Command Queuing) za hkratni prenos podatkov požrešnim aplikacijam za avdio in video, boljše upravljanje z energijo in skladnost s standardom INCITS ATA8-ACS. Standardizirali so tudi nove priključke LIF za priklop 1,8-palčnih naprav na vedno manjše prenosnike. SATA 3.0 je seveda v celoti združljiva s prejšnjimi inačicami, tako da bo delovala tudi stara strojna oprema.

17 komentarjev

Doom 3 na E3!

Reactor Critical - Bolj pozorni, ki se kdaj ustavite na Slashdotu, ste lahko že pred kakim dnevom ali dvema brali novico, ki je oznanila, da je Doom 3 tudi uradno napovedan. Po zadnjih podatkih na Reactor Criticalu bo Doom 3 (hehe, kot največji nostalgik sem pred časom še enkrat obrnil Doom II :)) množicam predstavljen na letošnjem E3 v Los Angeles Convention Centre. Predstavitev se bo odvijala od 21. do 24. maja, Id pa obenem dodaja, da bo za razpečevanje igre poskrbel znani založnik Activision.

2 komentarja

Microsoftova podpora strežniškim produktom

ComputerWorld - Redmondčani trenutno podpirajo tri svoje strežniške sisteme: Windows 3.5x, Windows NT 4.0 in Windows 2000. Da bodo podporo verziji 3.5x ukinili konec tega leta, se je vedelo, so pa oznanili 'deadline' za leta 96 izšlo verzijo 4.

Zastonjska podpora bo na voljo do začetka leta 2003, od takrat pa do začetka 2004 bo na voljo zgolj še plačniška podpora. Microsoft je na to temo odprl tudi novo FAQ sekcijo.

0 komentarjev

PalmOS 4.0 nadgradnja

The Register - V novem PalmOS-u, ki trenutno nosi številko 4.0, so lahko do nedavnega uživali uporabniki Palmov m50x, od novembra naprej, pa bodo lahko nov operacijski sistem užili tudi uporabniki drugih Palm-ov. Palm namreč pripravlja samostojno nadgradnjo, ki bo nadgradila vaš stari PalmOS na najnovejšo različico tega operacijskega sistema. Nadgradnja bo popravila nekaj hroščev in dodala podporo najnovejši strojni opremi, ki jo trenutno lahko najdemo v najnovejšem m505. Cena nadgradnje trenutno še ni znana, vendar gotovo ne bo zastonj. Da pa ljudje ne bi bili preveč neučakani, so pri Palmu pripravili brezplačno nadgradnjo, ki vaš PalmOS nadgradi iz verzije 3.5 na 3.5.3.

0 komentarjev

Anandtech FAQ sekcija

AnandTech - SSE, 3D Now!, ATX, AT, BX, CPU, GPU, GTS, lip, heatsink, peltier ... kratice in razne overclockerske izraze bi lahko našteval v neskončnost. Takih in podobnih kratic/izrazov v svetu računalništva kar mrgoli, zato je kar čudno, da se ljudem ne zmeša . Čeprav vsak malce bolj izobražen računalničar že ob pogledu na razne kratice ve v čemu je štos, se marsikdaj najde kak izraz, ki ni razumljiv. Angleško-slovenski slovar se velikokrat izkaže za neuporabnega (verjemite -> izkušnje), saj v njem enostavno ni iskane besede, ali pa je narobe razložena. Ravno zato so zlata vredne razne FAQ sekcije. Ena izmed takih je Anandtechova FAQ sekcija, kjer lahko najdete razlage nekaterih izrazov. Čeprav FAQ sekcija še zdaleč ni popolna, vam utegne v kritičnih trenutkih celo pomagati (pred kratkim so jo malce posodobili).

0 komentarjev

Amazon bo prodajal tudi PC-je

The Register - Iz Amazon.com-a so oznanili, da bodo začeli prodajati tudi osebne računalnike. Za to potezo so se odločili, da bi končno zlezli iz rdečih številk ob koncu tega leta.
Osebne računalnike bodo začeli prodajati jeseni, čeprav natančnega datuma niso izdali. Znano še tudi ni, natančno katere proizvode in od katerih proizvajalcev bodo prodajali. Produkte pa bodo kupcem poslali direktno prodajalci.

0 komentarjev