»

Adidas in Nike se lotevata NFTjev ... in metaversa

vir: Adidas
The Block Crypto - Pri Adidasu so v prvem, eksperimentalnem lansiranju kriptovsebine, prodali 30.000 žetonov NFT, v vrednosti 23,5 milijona dolarjev v ethru. Gre za prve faze vstopa velikih modnih podjetij na to področje, saj je Nike tik za petami.

Norija okoli nezamenljivih kriptožetonov (NFT) ne pojenja - prav nasprotno, kajti nov pogon ji dajejo visokoleteče besede o metaverzumu, kjer naj bi ravno predmeti, vezani na NFTje, predstavljali najvrednejšo vsebino. Za praktičen primer tega bizarnega dogajanja so poskrbeli pri Adidasu, kjer so obe razvpiti krilatici dobili na piko pred nekaj tedni. Najavili so lansiranje svoje prve kriptovsebine pod imenom Into the Metaverse, za katerega so se promocijsko povezali s prav tako razvpitim NFT projektom Bored Ape Yacht Club, zbirateljem GMoneyjem in medijsko skupino PUNKS Comic. Premisa gre nekako takole: imetniki Adidasovih žetonov NFT pridobijo digitalne figurice, nekoč v letu 2022 pa bodo postali tudi lastniki tako fizičnih predmetov, kot so puloverji in...

29 komentarjev

Zaradi pomote prodal NFT stokrat prepoceni

CNET - Nepreklicnost transakcij s kriptovalutami in sorodno uporabo tehnologij veriženja blokov pokaže zobe, če se zatipkamo. To se je zgodilo z NFT-jem iz zbirke Bored Ape Yacht Club, ki velja za prestižno. Prodajalec se je zatipkal in zahteval stokrat manj od tržne vrednosti. NFT je bil nemudoma prodan, še preden je uspel klikniti prekliči.

Lastnik NFT-ja ga je želel prodati za 75 ethrov, kar je približno 300.000 dolarjev, a se je zmotil in vpisal 0,75 ethra. Prodaja se je izvedla hipoma, kupec pa je plačal še 8,5 ethra oziroma 32.000 dolarjev provizije (fee), da si je zagotovil takojšnjo izvedbo transakcije. Kmalu po prodaji se je isti NFT že znašel v novi ponudbi, in sicer za 60 ethrov (230.000 dolarjev). Nakup je očitno izvedel bot, ki išče tovrstne anomalije in jih hitro realizira - gre za tipično arbitražo.

Podobne pomote so se že dogajale na borzah in v bankah, a se običajno hitro odkrijejo in razveljavilo, saj je očitno, kaj se je zgodilo. Drugače pa je v kriptosvetu, kjer ni...

22 komentarjev

Meme Disaster Girl prodan za pol milijona dolarjev

Slo-Tech - Poznamo jo kot Disaster Girl, a njeno pravo ime je Zoë Roth in sedaj že študira. Na internetu je zaslovela po posnetku, ki je nastal leta 2005, ko so gasilci nadzorovani požgali sosednjo hišo. Tedaj je nastala znamenita fotografija, ki je na internetu zaslovela kot meme. Posnel jo je njen oče in leta 2007 z njo sodeloval na nekem tekmovanju. Ostalo je zgodovina. Danes fotografija na internetu živi svoje življenje, saj je vir neskončnih fotomontaž in predelav, kot se za memeje pač spodobi. In kaj ima od tega Zoë Roth? Pol milijona dolarjev.

Zoë Roth je fotografijo prodala kot NFT (nezamenljiv žeton). Zanj je prejela 180 ethrov, kar znaša 414.000 evrov. Dražba je potekala 17. aprila, zmagal pa je @3FMusic. Poleg zajetnega izkupička Zoë ostajajo avtorske pravice in pravica do 10 odstotkov od vseh bodočih prodaj istega NFT-ja, kar je zagotovljeno s pametnimi pogodbami.

V zadnjem času so NFT-ji izjemno popularni kot način, kako je moč kupiti unikatne digitalne vsebine. Čeprav jih je...

24 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Napad z 51 odstotki na Bitcoin Gold

Slo-Tech - Minuli teden se je zgodil napad z 51 odstotki na kriptovaluto bitcoin gold, ki je nastala leta 2017 z razvejitvijo iz bitcoina. Napadalci so uspeli ukrasti za 70.000 dolarjev kriptovalute, tako da so jo porabili dvakrat. V četrtek in petek (23. in 24. januarja) se je zgodila reorganizacija verige blokov z več kot 10 bloki.

Prvi primer se je zgodil 23. januarja ob 19. uri po slovenskem času, ko so napadalci odstranili 14 blokov in dodali 13 novih blokov. To je omogočilo reciklažo 1900 bitcoin golda (19.000 dolarjev). Še en napad se je zgodil šest ur pozneje, ko so napadalci odstranili 15 blokov in jih zamenjali s 16 novimi bloki. Ukradli so za 53.000 dolarjev kriptovalute. Posamezen napad je stal okoli 1700 dolarjev. Trenutno velja, da so transkacije sprejete, ko so vsaj šest blokov globoko v verigi. Toda v teh napadih pride do daljše reorganizacije verige - pri kriptovalutah PoW (proof of work) je vedno veljavna najdaljša veriga.

Napad z 51 odstotki se zgodi, kadar povezani...

16 komentarjev

Iz Upbita odnesli za 48 milijonov evrov ethra

Slo-Tech - Danes smo bili priče še enemu vdoru v kriptomenjalnice, v katerem so nepridipravi povzročili večmilijonsko škodo. Iz južnokorejske borze Upbit so sporočili, da so jim v sumljivih transakcijah odtujili 342.000 ethrov, kar ustreza približno 48 milijonom evrov. Takoj po objavi so ustavili vsa vplačila in dvige, do ponovne normalizacije delovanja pa bosta minila vsaj dva tedna, so pristavili. Zagotavljajo, da bodo škodo pokrili iz lastnih sredstev in da komitente ne bodo izgubili ničesar.

Sporno nakazilo se je zgodilo ob 5.00 po slovenskem času, pol ure pozneje pa so iz Upbita že sporočili, da ustavljajo transakcije. Hkrati so prestavili za več kot 50 milijonov evrov sredstev iz denarnic, povezanih v internet (hot wallets), v nepovezana skladišča (cold wallets).

Po internetu so se takoj začele širiti špekulacije, kaj se je v resnici zgodilo. Trenutno aktualna zgodba pravi, da je v resnici napad zakrivil nekdo izmed zaposlenih. Sumljivo je predvsem dejstvo, da se je napad zgodil...

3 komentarji

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Slo-Tech - Prve ponudbe kriptovalut (initial coin offering ali ICO) postajajo čedalje pogostejši način financiranja mladih zagonskih podjetij (start-upov), ki se na ta način izognejo vsej regulaciji in papirologiji, ki sta povezani s klasičnim zbiranjem denarja s prodajo delnic. Toda zaradi svoje narave kriptovalute predstavljajo nevarnost, ko gre kaj narobe in transakcij ni mogoče razveljaviti. Letos so z ICO zbrali že 1,2 milijarde dolarjev. Mlado podjetje Enigma, ki so ga ustanovili diplomanti MIT-a in se ukvarja z razvojem varnih rešitev za finančne...

15 komentarjev