»

Televizijski programi RTV od januarja le še v visoki ločljivosti

Slo-Tech - RTV bo 17. januarja 2022 ugasnila SD-signal svojih televizijskih programov, ki se oddaja v prizemnem omrežju, in bo nudila le še HD. Slovensko prizemno omrežje za digitalno video radiodifuzijo (DVB-T) sestavljata multipleksa A in C, ki vsebujeta vsak svoj nabor televizijskih programov. Nacionalno omrežje je razdeljeno v tri geografska območja (vzhod, center, zahod), ki imajo lahko različno shemo programov. V multipleksu C se trenutno oddajajo tudi vsi trije nacionalni televizijski programi (Slovenija 1, Slovenija 2, Slovenija 3) v standardni ločljivosti (SD).

Pred trinajstimi leti je RTV začela preizkusno oddajati v visoki ločljivosti (HD), sprva le prvi in drugi program. Kasneje so v tej tehniki začeli oddajati še tretji program. Do danes je HD postal povsem običajna tehnologija, v kateri se oddajajo in sprejemajo programi. Pasovno širino, ki se trenutno še uporablja za SD, bodo prihodnje leto zapolnile komercialne televizije. Upravljavec multipleksov ostaja RTV, ki to storitev...

83 komentarjev

Švica ugaša prizemni televizijski signal

Oddajnik Rigi bei Arth SZ

Slo-Tech - Švica bo postala prva evropska država, ki bo ugasnila prizemni televizijski signal. Švicarska nacionalna radiotelevizija SGR je sporočila, da bodo najpozneje do konca prihodnjega leta ugasnili digitalni prizemni televizijski signal DVB-T, ker je nadaljnje oddajanje predrago. Ker prehoda na DVB-T2 v Švici še ni in ga ne bo, bo televizijo v Švici odslej mogoče spremljati le prek interneta, prek kabelskih omrežij ali prek satelita. Prizemni signal trenutno...

27 komentarjev

Telekom in A1 dražita pakete

Slo-Tech - Novo leto prinaša podražitve na področju telekomunikacij, saj bosta oba največja operaterja podražila nekatere svoje storitve. Medtem ko bodo pri A1 dražji paketi, ki vključujejo televizijske programe in dostop do interneta, bo Telekom Slovenije dražil tudi mobilne storitve. Oba podražitve utemeljujeta s spremenjeno situacijo na trgu, zlasti z dvigom naročnin za komercialne televizijske postaje. Spomnimo, da sta najprej Pro Plus, kasneje pa še Planet TV dosegla, da jima operaterji plačujejo nadomestilo za prenos njunih programov, ki pa so vključeni v osnovne sheme in se jim naročniki ne morejo odpovedati.

Telekom Slovenije (nov cenik mobilnih paketov, dosedanji cenik) bo osnovne...

195 komentarjev

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio

Slo-Tech - Norveška bo prva država na svetu, ki bo prenehala radiodifuzijo analognega radijskega signala, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za kulturo. V začetku leta 2017 bodo začeli izklapljati oddajnike, do konca istega leta pa bo v celotni državi moč poslušati le še digitalni radio. Glede na njegovo razširjenost ne pričakujejo večjih težav pri prehodu. V Evropi sta v uporabi dva načina: DAB in DAB+, ki se razlikujeta po kodeku. Novejši DAB+ potrebuje manj pasovne širine, a ni nazaj združljiv s starejšimi sprejemniki za DAB. Norveška ne predpisuje uporabe enega ali drugega, temveč se bodo morale postaje odločiti same. Seveda je mogoče oddajati oboje, a s tem tratimo več frekvenčnega prostora.

...

73 komentarjev

Tudi POP TV in Kanal A preko interneta!

SiOL - Odslej je možno tudi obe naši največji komercialni TV postaji spremljati preko interneta v živo in sicer preko Siolovega multimedijskega portala. Za začetek lahko uporabniki spremljajo v živo televizijski program POP TV in Kanal A, vključno z oddajami 24 ur, Nogometna arena, Ekstra in Popstars.

Televiziji POP TV in Kanal A sta tako prvi televiziji v Sloveniji, ki ju je mogoče v zadovoljivi kakovosti neposredno spremljati tudi prek internet protokola, ADSL naročnikom pa je dostopen tudi arhiv oddaj lastne produkcije hiše.

Za vse "tehnične" odpuljence pa še navedek uradne razlage Siola, kako reč deluje:
"Tehnično je prenos TV programa prek IP protokola izveden tako, da analogni TV signal najprej potuje v enkoder, kjer se...

25 komentarjev