»

Kritična napaka v Ubuntu 5.10 Breezy

Slashdot - Glede na tole poročilo se v operacijskem sistemu Ubuntu 5.10 (Breezy) nahaja zelo kritična varnostna napaka, saj se lahko navaden uporabnik s preprostim grep -r rootpassword /var ukazom dokoplje do administratorskega gesla za računalnik, ki ga namestitev "pozabi" v tekstovni datoteki, ki je berljiva vsem uporabnikom sistema (world readable).

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je root dostop v Linuxu pomeni popolen dostop do CELOTNEGA sistema, zato vsi uporabniki hitro namestite posodbitev, ki napako odpravi. Zahvaljujoč izjemno hitremu odzivu skrbnikov za varnost Ubuntuja je bil namreč popravek na voljo v nekaj urah, poleg namestitve popravka pa seveda priporočam tudi takojšnjo spremembo skrbniškega gesla. Še povezava na prvo objavo napake.

117 komentarjev

AMD ponudil popravek

X-Bit Labs -

AMD je izdal popravek za napako Athlonov 64 in Opteronov, ki bi lahko povzročila, da bi sistemi z omenjenima procesorjema zmrznili sredi delovanja. Novo verzijo BIOS-a bodo kmalu dobili vsi izdelovalci matičnih plošč, ki bodo končne potrošnike obvestili, kako popravek aplicirati.

Napaka, ki so jo pred kratkim odkrili, se zgodi izjemno redko. Do nje lahko v izjemno redkih pogojih pride pri izvajanju instrukcije REP MOVS, pri čemer procesor vrne napačen rezultat ali zmrzne. V letu dni, kolikor so Opteroni na trgu, še ni informacij, da bi se napaka v resnici dogodila. Več o tem.

6 komentarjev

Še dve kratki novički

več strani - Na VIA Areni si lahko snamete nove gonilnike za Viina čipovja. Imenujejo se 4in1 4.38a in so kot vedno namenjeni odstranjevanju hroščev, ki jih v Viinih čipovjih nikoli ni primanjkovalo.

Za konec pa še cvetka iz eBaya: kot gotovo že veste, je eBay spletna dražba, kjer se najdejo še tako nemogoče stvari. Po tem, ko so se na eBayu pojavila celo ledvica (seveda so jih morali umakniti), se je nek tip odločil, da na največji spletni dražbi proda celo svojo dušo. Cena je, heh, zaenkrat celih 41 $, dražba pa bo trajala še kakih 5 dni. Kaj vse so nekateri sposobni narediti za denar ;).

1 komentar

VIA je kriva!

The inquirer - Kot veste iz raznih novic, ki se pojavljajo na internetu ali pa celo iz lastnih izkušenj, so Nvidiini detonatorji 23.11 imeli napako, ki je povročilo, da se je monitorju "zmešalo". Napako naj bi povzročil hrošč v BIOSu Viinih čipovij, zato je bil na Via Arena tudi izdan popravek, ki napako odpravi.
Kljub temu pa naj bi imeli uporabniki, ki uporabljajo Intelova čipovja enake probleme z detonatorji 23.11, kar postavi dvom v Nviidino izjavo, da je za napako kriva VIA in ne Nvidia.

7 komentarjev

Čisto na kratko

več strani - Razmišljam, da bi uvedel novo sekcijo novic. Zna se zgoditi, da je bila kakšnemu produktu na naši strani že dodeljena novica z opisom (primer: odklepanje Athlonov XP, test Thermaltake Volcana 7, ipd). Tako se lahko zelo dobro zgodi, da vam gre že peta novica na isto temo že pošteno na Falus. Tako bom, ko se bom spravil pisati novice, v novico strnil kup testov, katerih ponovni opisi bi bili le ponavljanje stare slame. Pa pojdimo:

8 komentarjev

Nov hrošč na VIA čipovjih

Online Kosten - Onlinekosten.de na svoji strani poročajo, da imajo dobesedno VSA VIIna čipovja nov hrošč, ki bi znal upočasniti nVidiinega Geforcea3 za kar 60 odstotkov. To se zgodi samo v primeru, ako imate nameščen operacijski sistem Windows 98/ME, imate nove Detonatorje 4 ter posedujete Geforce3. Rešitev je za zdaj v odstranitvi Detonatorjev 4 (zamenjava za Detonatorje 3) ali pa v menjavi operacijskega sistema za Windows 2000/XP. Ja, pri VII se moramo pač navaditi na občasne hibe čipovij...

9 komentarjev

Via Arena - Viina nova stran

VIA Arena - Za konec pa še novička o novo nastali strani VIA Arena, ki jo je ustanovilo matično podjetje VIA in je namenjena izključno podpori njihovim izdelkom (support portal). Čeprav je stran namenjena izključno podpori, pa je zanimiva tudi za druge, ki nimajo Viinih produktov, saj na njej najdete kup povezav do testov Viinega Apollo P4X266, KT266A, Apollo KT266, Apollo KT266 nabora in procesorja C3. Stran obvešča tudi o svežih 4in1 gonilnikih, ponuja pa še FAQ, Information Database in Forum sekcijo.

0 komentarjev

Nvidiin "promocijski program"

več strani - V javnost že vseskozi curljajo razne novice o Nvidiini politiki za zaprtimi vrati, ki je vse prej, kot moralno neoporečna. O raznih izsiljevanjih in dezinformiranjih smo že poročali, toda 3D Chipset (mimogrede tista slika "megastičnega" GeForca3 na prvi strani je fake... gre za Nvidiino referenčno kartico, na katero so ročno nalimali Blue Orba in bakrene hladilnike) je sedaj objavil zgodbo o podkupovanju. Nvidia že nekaj časa sistemskih integratorjem ponuja poseben promocijski program, pri katerem prodajalci zbirajo točke za prodajo Nvidiinih izdelkov in si služijo razne zanimive nagrade (jadranja po Karibih, letenje z Mig-29 in podobne kunštne zadevice), toda za tem programom se očitno skriva še nekaj več. 3D Chipset je namreč dobil informacijo, da sistemski integratorji, ki kupujejo Nvidiine kartice od Else, Herculesa, MSIja, ASUSa, Gainwarda, Chaintecha, Leadtecha in še dveh podjetij na koncu meseca dobijo določen procent stroškov povrnjen... To seveda pomeni, da Nvidia potiska...

3 komentarji