»

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Prva plošča na VIA P4X400

X-Bit Labs - VIA se še vedno ne da motiti s strani Intela in pravnikov, ki ji še vedno niso podali uradne licence za proizvodnjo veznih čipov za Pentium4, sej bo bojda v kratkem na voljo nova izboljšana različica čipovja P4X333, ki se bo izvirno imenovala VIA P4X400. Novi čip glede na predhodnika ne prinaša nobenih pretiranih novosti: najpomembnejša je podpora pomnilniku DDR400, ki pa ironično še ni uradno podprt s strani združenja, ki postavlja nove standarde.
Prve plošče je na tem čipovju je napovedal nam dobro znani Soltek. Plošče se bodo imenovale SL-85ERV in 85ERV-L ter se bodo prodajale vzporedno s Soltekovimi karticami Xabre, saj novo čipovje obenem podpira tudi AGP 8x.

0 komentarjev

Viine plošče bo izdeloval Soltek

X-Bit Labs - Že ob sami Viini najavi, da želi izdelovati tudi matične plošče, je marsikdo pomislil, da se kaj takega ne bo nikoli zgodilo, saj VIA nima in nikoli ni imela posebnih proizvodnih prostorov za izdelovanje plošč. Bolj verjetna rešitev je bila, da bi VIA prepustila proizvajanje matičnih plošč s svojim logotipom drugim proizvajalcem. Vendar katerim? Po zadnjih informacijah bo proizvajalec Soltek, ki se je v preteklosti že izkazal s svojimi rešitvami za AMD-jeve procesorje. Soltek trenutno proizvaja dve matični plošči za Vio - VIA P4X266 PR22-R, ki je v bistvu Soltek SL 85DRV+ in VIA P4X266 PR22-S, ki je v originalu Soltek SL-85DRV.
Soltek pa gotovo ne bo ostal edini Viin partner, saj so v igri najverjetneje še številni drugi proizvajalci. Po zadnjih podatkih je pogodbo podpisal celo EpoX, ki ga imajo številni overclockerji v lepem spominu. Kdo bo naslednji?

0 komentarjev

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

0 komentarjev

Dobrote Win2k SP2

2CPU - Kakor smo bili skeptični do novega seta popravkov, ki ga je Microsoft izdal pred dobrim tednom, lahko začenjamo priznavati, da se je Microsoft kar potrudil ter vnesel nekaj lepih funkcij ter podpore različnim izdelkom, ki so do sedaj rabili poseben set gonilnikov. O čem govorim, porečete? 2cpujevcem je že dosti igranja z različnimi inačicami VIInih gonilnikov 4in1, ker se jim zdi, da to izgleda že bolj kot ruska ruleta, kot pa namestitev gonilnikov za čipovje. Zasledili so tudi, da naj bi se v Service Packu 2 zasledili tudi gonilniki za dotična čipovja. Nič več nameščanja 4in1? Mogoče. Poglejte si to stran ter se začnite sliniti, saj je od danes naprej nameščanje 4in1 gonilnikov brezpredmetno! Windows 2000 SP2 imajo namreč popolnoma enake sposobnosti, če ne še boljše od VIInih gonilnikov. Veselje, sreča...

2 komentarja